Αρχική ΒΟΛΤΑ Η ΚΥΟΚΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η ΚΥΟΚΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

από Πελιώ Παπαδιά

Η Τρελλή Ροδιά και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης μάς ταξιδεύουν σε μια περιπέτεια μυστηρίου  στη Νέα Υόρκη.

Το Μουσείο συνεργάζεται με την «Τρελλή Ροδιά», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με φορείς που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Η φιλοξενία της βιωματικής παράστασης Η Κυόκο στον Κύκλο στην έκθεση «Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος» η οποία παρουσιάζει 177 ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά 5-13 ετών από την Ελλάδα και από διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργεί ένα ιδανικό σκηνικό περιβάλλον.

Η Κυόκο στον Κύκλο έρχεται ως συνέχεια της μουσικοθεατρικής παράστασης Η Κυόκο στο Κέντρο της Γης, που παίχτηκε στο Bios και στο Δαναό την προηγούμενη χρονιά, για να μας προσφέρει μια μοναδική βιωματική μουσικοθεατρική παράσταση, που εξελίσσεται σε  ομαδικό παιχνίδι. Πρόκειται για την απίθανη χιουμοριστική ιστορία δύο βατράχων, δύο κουνουπιών, μιας ποντικίνας και ενός αγοριού στο Μπρούκλιν, που ξετυλίγεται μέσα από την παραστατική αφήγηση, τα τραγούδια και τα μουσικά όργανα, τη συμμετοχή των παιδιών και τα βίντεο.

Η Κυόκο μας μιλάει για τη μεγάλη πρόκληση του να βγούμε από τη γυάλα μας, να αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους μας με αγάπη και γενναιοδωρία και να μάθουμε μέσα από τη χαρά την ανακάλυψης ποιοι πραγματικά είμαστε.

Οι επιρροές της Νέας Υόρκης είναι διάχυτες στο κείμενο και μας μεταφέρουν στη συναρπαστική πόλη, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε για τα είδη και τα χαρακτηριστικά των ζώων που πρωταγωνιστούν. Στη συνέχεια της αφήγησης τα ίδια τα παιδιά γίνονται οι πρωταγωνιστές του έργου παίζοντας με τις δράσεις και τις αποφάσεις των ηρώων, ενώ επίσης συμμετέχουν σε ένα ομαδικό μουσικό παιχνίδι κρουστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομώνυμο έργο της Νάντιας Δρακούλα, σε πρωτότυπη μουσική Ιάκωβου Παυλόπουλου, επιλέχθηκε από την κρατική ραδιοφωνία, ηχογραφήθηκε στα στούντιο της ΝΕΡΙΤ και αναμεταδόθηκε την πρώτη μέρα του 2015 από το Πρώτο Πρόγραμμα.

KYOKO KIOKO

Για το έργο: Η Κυόκο, η βατραχίνα, ζει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της μέσα στο λαβύρινθο μιας πολυκατοικίας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του αγαπημένου της Κιόκο, θα συνειδητοποιήσει ότι ανακαλύπτει τον ίδιο της τον εαυτό. Το μυστηριώδες πάζλ πρέπει να λυθεί και σε  αυτό το ταξίδι σύμμαχοί της θα είναι δύο ακαταμάχητοι φίλοι, η Μπέλα το ποντίκι και το Κουνούπι 1. Οι ανατροπές και οι προκλήσεις, οι φίλοι και εχθροί θα θολώσουν τα νερά της γυάλας λίγο πριν το μεγάλο άλμα…

Στόχος του βιωματικού μέρους: Τα παιδιά μέσα από τη θεατρική αφήγηση και τα βιωματικά παιχνίδια μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Η μίμηση, η αναπαραγωγή ήχων, οι χειρονομίες, οι κινήσεις που προκύπτουν μέσα από το έργο και η επαφή με τα μουσικά όργανα βοηθούν στη γλωσσική και σωματική έκφραση, στην ανάπτυξη της κριτικής  σκέψης, στη συναισθηματική τους εκτόνωση και στη συγκέντρωση της προσοχής τους. Η ομαδική συζήτηση σε σχέση με τους ήρωες, τα προβλήματα, τα διλήμματα και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν ενισχύει τη συλλογική σκέψη και το δημιουργικό διάλογο.

Συντελεστές της παράστασης

Νάντια Δρακούλα: Συγγραφή-σύλληψη προγράμματος, σκηνοθεσία, κεντρική αφήγηση

Ιάκωβος Παυλόπουλος: Μουσική Σύνθεση, αφήγηση, εκτέλεση κρουστών, τραγούδι.

Έλενα Φορνάρο: Αφήγηση, πιάνο, τραγούδι

Αγγέλα Δρακούλα: Σκηνικά -Μάσκες-Χειρισμός Βίντεο-Γραφιστικά

Πότε: Κυριακή 3 Μαΐου 2015

10.30-12.00: για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α’ Δημοτικού

12.30-14.00: για παιδιά Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού

Διάρκεια: 90’

Εισιτήρια: 10 ευρώ. Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών

Γραμματεία Μουσείου: Τρίτη & Τετάρτη  / Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-14.00

Τ.: 210 33 12 621 & 3312 750

afisa MUSEIO PAIDIKHS TEXNHS

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής,  Πλάκα

Μετρό: Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη / P: Ν. Νικοδήμου & Βουλής, Φιλελλήνων

www.childrensartmuseum.gr

www.facebook.com/MouseioEllinikisPaidikisTechnis

www.youtube.com/user/childrensartmuseumgr

Η Τρελλή Ροδιά: Η Τρελλή Ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου γεννήθηκε το 2013 στη σκιά της γέφυρας του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη από τη Νάντια Δρακούλα και τον Ιάκωβο Παυλόπουλο και έχει έδρα στην Αθήνα. Η πολιτιστική αυτή εταιρεία φιλοξενεί συντελεστές με διαφορετικά background από τον χώρο των τεχνών, της παιδαγωγικής και των τεχνολογικών εφαρμογών, με κοινό βλέμμα στη σύγχρονη αισθητική, στην δημιουργική αλληγορία και στην ψυχαγωγική εκπαίδευση. Στόχοι της, η δημιουργία πρωτότυπων οπτικοακουστικών έργων, βιωματικών προγραμμάτων και εναλλακτικών παραγωγών μέσα από τον διάλογο των παραστατικών τεχνών με επίκεντρο το νεανικό κοινό και τις ευπαθείς ομάδες. Ερευνούν και πειραματίζονται πάνω σε σύγχρονες διεθνείς μεθόδους εκπαίδευσης μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Πρότυπα και αναφορές τους βρίσκουν στα παιδιά, τα ζώα, τη φύση, τον ακτιβισμό, τη φιλοσοφία αλλά και τις μεγάλες μορφές που έχουν σημαδέψει τη γενιά μας, από την τέχνη, την επιστήμη, τη μόδα μέχρι τα animation.  Η γενιά X μεγάλωσε και κάνει τα δικά της παιδιά απαντώντας εκεί που οι ερωτήσεις δεν έχουν τελειωμό… (itrellirodia@gmail.comwww.itrellirodia.com

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, σκοπός του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που προβάλλει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών παρουσιάζοντας εκθέσεις  γιατην ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο χώρο του πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, εικαστικά εργαστήριαγια παιδιά από 2,5-13 ετών, σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.