Αρχική ΒΙΒΛΙΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ|ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ|ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

από Πελιώ Παπαδιά

Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία, επανακυκλοφορούν αναμορφωμένα από τις Εκδόσεις Πατάκη τα βιβλία της Σοφίας Ζαραμπούκα, από τις σειρές «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» και «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ».

Στη γνωστή και αγαπημένη σειρά της «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ» κυκλοφόρησαν δύο νέοι τίτλοι, «Ηρακλής-οι άθλοι του δεν τελειώνουν ποτέ» και «Οιδίποδας, Επτά επί Θήβας», ενώ ξεκίνησε η επανέκδοση των υπόλοιπων 10 τίτλων με νέα εικονογράφηση και νέα εκδοτική μορφή, με προσθήκη σελίδων για να παίξει το παιδί δημιουργικά με τη μυθολογία. Η σειρά του «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ», επίσης, σταδιακά ανανεώνεται εκδοτικά και σε κάθε βιβλίο περιλαμβάνεται και η θεατρική διασκευή του έργου.

Το έργο της Σοφίας Ζαραμπούκα επικεντρώνεται στο παιδικό βιβλίο και περισσότερο στις διασκευές αρχαίων έργων για παιδιά, όπου ζωγραφιές συνδυασμένες με απλό και άμεσο λόγο αθροίζονται σ’ ένα έργο αισθητικής παιδείας.

10478

Η ίδια η συγγραφέας αναφέρει για την ανανεωμένη επανέκδοση αυτών των βιβλίων:

Ξεκινώντας να σχεδιάσω τη «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» για τις ανάγκες μιας σειράς κινούμενου σχεδίου και ηλεκτρονικών  παιχνιδιών που παράγεται από την εταιρεία ΙTHACAN MYTHOLOGIES στο εξωτερικό, αισθάνθηκα την ανάγκη να ανανεώσω την παλιά εικονογράφηση των βιβλίων, γιατί τα χρόνια πέρασαν (40 από την πρώτη έκδοση) και είναι άλλες οι προσλαμβάνουσες και οι αναφορές. Σχεδιάστηκαν περίπου 200 νέες σελίδες που κοσμούν τη σειρά των βιβλίων «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1-12» και θα κυκλοφορήσουν σύντομα από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Ήδη κυκλοφορούν οι πρωτοεμφανιζόμενες «ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ 11 και 12», όπως επίσης και οι «ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ 1 και 5». Σ’ αυτή την εικονογράφηση τα περισσότερα θέματα αναφέρονται σε αρχαία έργα τέχνης, αγγεία, γλυπτά κλπ.

thumbnail

Τα παιδιά συνδέονται με τα σχέδια των βιβλίων, τα αντιγράφουν και μένουν χαραγμένα στη μνήμη τους. Εμμέσως οι εικόνες αυτές φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια οικειότητα με το λαμπρό παρελθόν μας. Για το μελαγχολικό παρόν μας προσφέρονται χρώματα, αστεία και διασκεδαστικές υπερβολές. Στις τελευταίες σελίδες κάθε βιβλίου προτείνονται παιχνίδια βασισμένα σε μουσειακό υλικό. Από κοντά και ο «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ» επανεκδίδεται σε νέα μορφή, με τα έργα ΠΛΟΥΤΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ και ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, με ενσωματωμένη τη θεατρική διασκευή κάθε έργου, μια και η πείρα έδειξε ότι μετά το διάβασμα αυτά τα έργα καταλήγουν στη θεατρική σκηνή του σχολείου.

zarampouka

Λίγα λόγια για τη Σοφία Ζαραμπούκα: H Σοφία Ζαραμπούκα γράφει και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά. Σπούδασε ζωγραφική και θέατρο στην Ελλάδα. Οι δάσκαλοι που την επηρέασαν είναι η Έλλη Γιωτοπούλου, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τάσσος και ο Κάρολος Κουν. Στην Αμερική σπούδασε, με υποτροφία από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, γραφικές τέχνες και εικονογράφηση στα πανεπιστήμια Howard και Αmerican στην Ουάσινγκτον, Radcliffe  (Publishing Procedures) στη Βοστόνη και Syracuse στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως υπεύθυνος παραγωγής  των εκδόσεων ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ του Γραφείου Δοξιάδη. Δίδαξε αισθητική του εντύπου στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης. Το πρώτο παιδικό βιβλίο της ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ, που εκδόθηκε από την Νανά Καλλιανέση το 1975, έχει να κάνει με τη δικτατορία και προσπαθεί να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι αυτή η λέξη που ακούγονταν τότε. Έκτοτε ασχολήθηκε μόνο με το παιδικό βιβλίο. Τα βιβλία της έχουν εκδοθεί και στο εξωτερικό,  στη Δανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στην Αμερική (εκδόσεις μουσείου Getty), στην Κίνα, στην Ιαπωνία , στη Γερμανία και στην Ουγγαρία. Πρωτότυπα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πολλά απ’ αυτά ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία.Βραβεύθηκε στον διαγωνισμό για το χριστουγεννιάτικο εξώφυλλο της εφημερίδας WashingtonPost, για τη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ στην έκθεση βιβλίου της Λειψίας και από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Δείτε εδώ την εργογραφία της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.