Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Πίτσα με μπρόκολο, τοματίνια και μοτσαρέλα
broccoli

Πίτσα με μπρόκολο, τοματίνια και μοτσαρέλα

από Κώστας Τσίγκας

Κάθε χρονιά, αμέσως μετά τις γιορτές, το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου μας αφορά την «αποτοξίνωση» των παιδιών μας από τα γιορταστικά μενού και πώς θα τερματιστεί η ελαστικότητα που δείξαμε όλες αυτές τις ημέρες στη διατροφή τους. Βεβαίως υπάρχουν δικαιολογίες για ό,τι κάναμε και είναι πολλές και καλές. Η πραγματικότητα είναι δύσκολη, γιατί πώς μπορείς να σταματήσεις τη γιαγιά να «κερνάει» κουραμπιέδες τα παιδιά, τον παππού σοκολάτες και όλους τους φίλους και συγγενείς να αναφωνούν, «έλα τώρα, γιορτές είναι». Πώς θα γίνει η αποτοξίνωση μετά τις γιορτές;

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα φαγητά των εορτών είναι γεμάτα συστατικά που στην πραγματικότητα θέλουμε να αποφύγουμε. Ζάχαρη, πολλά αλεύρια, πάρα πολλά συντηρητικά και χρωστικές ουσίες –άραγε σκεφτήκατε ποτέ όλα αυτά τα πολύχρωμα κέικ που καταναλώνουμε πώς αποκτούν τα χρώματά τους;– είναι μερικά από τα συστατικά με τα οποία υπερφορτώνονται τα παιδιά αυτές τις ημέρες. Συστατικά που, και εδώ, θα πρέπει να τονίσουμε πως θεωρούνται βασικοί υπεύθυνοι της υπερκινητικότητας στα παιδιά, της έλλειψης προσοχής και της συχνής αλλαγής της συναισθηματικής τους κατάστασης. Ας προσέξουμε λοιπόν τουλάχιστον από εδώ και πέρα την καθημερινή τους δίαιτα αντικαθιστώντας, όσο μπορούμε, αυτά τα συστατικά.

broccoli

Πίτσα με μπρόκολο, τοματίνια και μοτσαρέλα

Εκτύπωση
Μερίδες: 2 μεγάλες πίτσε
Διατροφικά χαρακτηριστικά 200 Θερμίδες 20 grams Λιπαρά

Υλικά

Για τη ζύμη
●2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
● 1/2 κούπα χλιαρό νερό
●3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
●1/4 κούπας σιμιγδάλι λεπτό ή αλεύρι από σιμιγδάλι
●1 κουταλάκι αλάτι
●3/4 κούπας κρύο νερό
● 1/4 κούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
●250 γραμμάρια τοματίνια κομμένα στη μέση
●2 κούπες μπρόκολο ψιλοκομμένο
●2 κουταλιές μπέικον ψιλοκομμένο
●3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
●2 μπάλες μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό και τη μαγιά. Προσθέτουμε 1/4 κούπας αλεύρι και όλο το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα αφήνουμε μέχρι η μαγιά να αρχίσει να αφρίζει – περίπου 30 λεπτά. Τώρα σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το κρύο νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι στο μπολ και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να έχουμε ζυμάρι. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε μιαν αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε καλά για περίπου 10 λεπτά.  (Εναλλακτικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε μίξερ με το εργαλείο της ζύμης για 5 λεπτά.) Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο – περίπου 1 1/2 ώρα. Με το χέρι κατεβάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να δουλέψει ξανά για επιπλέον 45 λεπτά. Τώρα χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ή τέσσερις μπάλες και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για επιπλέον 30 λεπτά σκεπασμένο με υγρή πετσέτα. Του δίνουμε σχήμα και μοιράζουμε τα υλικά πάνω στην επιφάνειά του. Ψήνουμε σε φούρνο που έχει προθερμανθεί αρκετή ώρα στους 250 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.