Αρχική HOT Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα μας
δώρα από την κουζίνα

Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα μας

από Έλενα Σμπώκου

Παλιότερα προσέφεραν δωράκια στους καλεσμένους ενός γιορτινού τραπεζιού, κάτι μικρό, συμβολικό σαν ενθύμιο της ημέρας εκείνης. Τώρα πια πολύς κόσμος το έχει αφήσει πίσω αυτό, αλλά για μένα είναι μια καλή ιδέα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για δώρα από την κουζίνα μας. Χωρίς μεγάλο κόστος και κούραση μπορείτε να προσφέρετε δωράκια που θα δείξουν στους καλεσμένους σας ότι τους σκεφτήκατε!
Οι ιδέες που σας προτείνουμε είναι κυρίως για δώρα μέσα σε βαζάκια που μπορεί να έχετε από παλιά ή μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε και με υλικά που μάλλον θα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας!  Με άλλα λόγια, θα βάλετε μέσα στα βαζάκια τα υλικά που σας προτείνουμε και σε γιορτινές ετικετούλες θα γράψετε τι πρέπει να προσθέσει αυτός που θα τα μαγειρέψει και την εκτέλεση της συνταγής! Φυσικά για να γίνει το δωράκι γιορτινό θα πρέπει να προμηθευτούμε κορδέλες και άλλα είδη αμπαλάζ χριστουγεννιάτικα τα οποία δεν έχουν πολύ κόστος. Κάντε δώρα από την κουζίνα σας με πολύ αγάπη και να δείτε πως όλοι θα είναι πολύ χαρούμενοι!

Ιδέα #1- Μπισκότα με Σοκολάτα και αμύγδαλα 

1 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι σόδα μαγειρική

1 βανίλια

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κούπα ζάχαρη καστανή

1 κούπα σταγόνες σοκολάτας

1/2 κούπα smarties

1/2 κούπα αμύγδαλα κοπανισμένα (όλα τα παραπάνω μέσα στο βαζάκι)

Θα πρέπει να προσθέσετε: 1 αυγό και 1/2 κούπα βούτυρο ελαφρώς λιωμένο.

Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και προσθέτετε το βούτυρο και το αυγό αφού το έχετε χτυπήσει ελαφρά. Κάνετε μικρές μπαλίτσες και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 12 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν σε μια σχάρα και μετά από 15 λεπτά περίπου είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.

gingerbread-cookie-mix-in-a-jar-slider

Ιδέα #2- Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ 

 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά τζίντζερ

3 κουταλάκια κανέλα

1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/2 κούπα μαύρη μαλακιά ζάχαρη (όλα τα παραπάνω μέσα στο βαζάκι)

Θα πρέπει να προσθέσετε:  2 αυγά, 1/2 κούπα βούτυρο μαλακωμένο και 1/4 κούπα μελάσα. Βάζετε στο βαζάκι τα υλικά με τη σειρά που δίνονται έτσι ώστε κάτω κάτω να είναι το αλεύρι.  Μαζί με το βαζάκι δωρίζετε και ένα κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικο σχήμα δεμένο με μια όμορφη κορδελίτσα.
Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Σε διαφορετικό μπολ χτυπάτε το βούτυρο και τα αυγά αφού τα έχετε χτυπήσει ελαφρά και τη μελάσα. Ενώνετε τα 2 μίγματα και δημιουργείτε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο για 45 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί.  Αφού παγώσει την ανοίγετε με τον πλάστη και με τη βοήθεια του κουπ πατ κόβετε τα μπισκότα.  Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 12 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες τα βγάζετε και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν πολύ καλά. Τα στολίζετε με γλάσο και διάφορα καραμελάκια!

Ιδέα #3 –Κουραμπιεδάκια στο βάζο! 

1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι βανίλια

220 γρ. ζάχαρη άχνη

250 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα και καβουρδισμένα

Θα πρέπει να προσθέσετε: 600 γρ. φρέσκο βούτυρο, ένα σφηνάκι κονιάκ και μπόλικη άχνη για πασπάλισμα. Βάζετε στο βαζάκι τα υλικά με τη σειρά που δίνονται έτσι ώστε κάτω κάτω να είναι το αλεύρι.
Εκτέλεση: Στο μίξερ χτυπάτε για 15 λεπτά το βούτυρο με την άχνη να γίνουν μια ωραία και αφράτη κρέμα. Σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι με το μπέικιν, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Μόλις δημιουργήσετε μια πολύ αφράτη ζύμη. Βάζετε λίγο το μείγμα στο ψυγείο και μετά από 10 λεπτά ξεκινάτε το πλάσιμο.  Ψήνετε τα κουραμπιεδάκια σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20  λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς.

Η Έλενα Σμπώκου είναι food blogger και ασχολείται με τη μαγειρική από το 2007. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.