ΣΥΝΤΑΓΕΣ Μια κουζίνα που μυ…ρύζι παιδιά από Μαρκέλλα Δήμου 6 Οκτωβρίου, 2016 από Μαρκέλλα Δήμου 6 Οκτωβρίου, 2016 Πήγαινε στη συνταγή! Εκτύπωση συνταγής 0 Αν κάτι με βοηθάει να ξεπεράσω το βιολογικό και ψυχολογικό τζετ λαγκ που μου προκαλεί το τέλος των καλοκαιρινών μας διακοπών, αυτό είναι η κουζίνα ΜΟΥ, ή μάλλον…η κουζίνα ΜΑΣ. Νομίζω πως είναι το μοναδικό σημείο του σπιτιού, που-αν ήταν άνθρωπος- δεν θα βαριόταν ποτέ. Η πρώτη καλημέρα ακούγεται, ή μάλλον….μυρίζεται στις 6:30 το πρωί, όταν μπαίνει σε λειτουργία η καφετιέρα. Ακολουθούν τα νυσταγμένα βήματα των μικρών μαθητών που ανοιγοκλείνουν τα ντουλάπια. Δημητριακά ο ένας, ζεστό ψωμί με μέλι ο άλλος, φρούτα η μικρή. Η συμφωνία είναι η εξής: μπορούν να φάνε ό,τι επιλέξουν, αρκεί να το ετοιμάσουν μόνοι τους, την ώρα που εγώ ετοιμάζω το δικό μου πρωινό. Και η ζωή συνεχίζεται -εκείνα στο σχολείο τους και εγώ στο γραφείο μου-και το ραντεβού μας δίνεται ξανά στον πάγκο της κουζίνας νωρίς το απόγευμα. Χυμοί και ένα γρήγορο σάντουιτς πριν τη μελέτη που γίνεται πολύ συχνά «εκεί» σε πείσμα των οδηγιών των δασκάλων-τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν στο γραφείο τους. Εμείς όμως θα κάνουμε επανάληψη στην ανάγνωση διαβάζοντας συνταγές και θα πούμε τα νέα μας κάτω από τη μουσική υπόκρουση του νερού που βράζει στην κατσαρόλα, θαυμάζοντας τις χορευτικές κινήσεις του ατμού, τσιμπολογώντας τα φρεσκοκομμένα λαχανικά και αποφασίζοντας μαζί με τι θα συνοδεύσουμε το φαγητό μας. Η απόφαση είναι σχεδόν πάντα η ίδια, σχεδόν πάντα ομόφωνη. ΡΥΖΙ. Γιατί μας αρέσει πολύ Γιατί μπορούμε να το ετοιμάσουμε όλοι μαζί Γιατί μας δίνει ενέργεια και δύναμη Γιατί ανακατεύεται με τις φακές και το σπανάκι που δεν μας…πολυαρέσουν όταν είναι σκέτα Και κυρίως Γιατί εμείς με το ρύζι γυ-ρύζουμε όλον τον κόσμο. Τρώμε κινέζικο μοσχάρι με λαχανικά και ρύζι, ινδικό κοτόπουλο με κάρυ και ρύζι, μεξικάνικες τορτίγιες γεμισμένες με αβοκάντο, τυρί και (τι άλλο;) ρύζι. Και αν όλα τα παραπάνω, μαμάδες και μπαμπάδες, μοιάζουν με κινηματογραφικά καρέ από καλά σκηνοθετημένη διαφήμιση, σας βεβαιώνω ότι δεν είναι. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται μια κουρασμένη μαμά που μπορεί πολλές φορές να προτιμά να μαγειρεύει μόνη της, γρήγορα, χωρίς ζημιές και «απώλειες». Είμαι εγώ και εσείς που καταλάβαμε ότι η συμμετοχή των παιδιών στην ετοιμασία των γευμάτων τα βοηθά να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό ως ενήλικες. Ποικιλία στη διατροφή, ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια, διασκέδαση, κοινωνικοποίηση είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της εισόδου των παιδιών μας στην κουζίνα. Ξεκινήστε να πειραματίζεστε με κάτι απλό…όπως το ρύζι. Εμείς το φτιάξαμε με ινδικό κοτόπουλο με κάρυ και γάλα καρύδας Ινδικό κοτόπουλο με κάρυ και γάλα καρύδας Εκτύπωση Διατροφικά χαρακτηριστικά 200 Θερμίδες 20 grams Λιπαρά Υλικά 1 κιλό φιλέτα στήθους κοτόπουλου χωρίς δέρμα, κομμένο σε λωρίδες αλάτι, πιπέρι 2 κουταλιές σούπας σπορέλαιο 2 κουταλιές σούπας κάρυ σε σκόνη ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες 1 κονσέρβα γάλα καρύδας 1 κονσέρβα τομάτα ψιλοκομμένη 3 κουταλιές της σούπας καστανή ή λευκή ζάχαρη 2 κούπες μακρύκοκκο ρύζι Uncle Bens® Εκτέλεση Ζεσταίνουμε το λάδι και τη σκόνη κάρυ σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι για δύο λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για ένα ακόμη λεπτό. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε για 7-10 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τις τομάτες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 30 με 40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Στο μεταξύ, έχουμε ετοιμάσει το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Σερβίρουμε αμέσως, τοποθετώντας το κοτόπουλο πάνω από μια γενναία δόση ρυζιού Uncle Bens®. Εσείς τι θα φτιάξετε; Μαζευτείτε μικροί και μεγάλοι επίδοξοι σεφ στην κουζίνα και πειραματιστείτε! Φωτογραφίστε ή βιντεοσκοπείστε τις γευστικές δημιουργίες σας και ανεβάστε τις στο www.unclebens.gr. Ο 1ος νικητής θα κερδίσει 3.000€, ο 2ος και ο 3ο 1.000€. Μπορείτε να λάβετε μέρος έως την Τρίτη 18/10. Uncle Ben's®ινδικό κοτόπουλο με κάρυ και γάλα καρύδαςκοτόπουλορύζισυνταγή 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ| ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Επόμενο άρθρο ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το πρώτο πρωινό του χρόνου έχει γεύση Μιράντα Μαστέλο Σίφνου, από τον Γιώργο Τσούλη Θρεπτικές vegan μπάρες χωρίς ψήσιμο και χωρίς γλυκαντικά Πασχαλινά κουλουράκια με βρώμη και μέλι Ο Γιώργος Ευγενειάδης κερνάει… σχολικά επαναστατικά μπισκότα Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα μας