Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Γλασαρισμένη γαλοπούλα

Γλασαρισμένη γαλοπούλα

από Taλκ Team

Το Lurpak μάς προτείνει μια γιορτινή συνταγή για γλασαρισμένη γαλοπούλα! 

Γλασαρισμένη γαλοπούλα

Εκτύπωση
Διατροφικά χαρακτηριστικά 200 Θερμίδες 20 grams Λιπαρά

Υλικά

Υλικά για τη γέμιση:
500 γρ βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
τα εντόσθια της γαλοπούλας
200 γρ ρύζι μακρύκοκκο
50 γρ κουκουνάρι
50 γρ σταφίδες
½ λίτρο ζωμό λαχανικών
100 ml Σαμιώτικο κρασί
2 μήλα Βόλου
3 κουτ. της σούπας ανάλατο βούτυρο LURPAK
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη γαλοπούλα:
1 γαλοπούλα 4 – 5 κιλά (με τα εντόσθια)
½ κουταλιά του γλυκού θυμάρι
150 ml Σαμιώτικο κρασί
χυμό 4 πορτοκαλιών
250 ml ζωμό λαχανικών
Worcester sauce

Υλικά για το γλασάρισμα:
Χυμό 1 πορτοκαλιού
2 κουτ. της σούπας ανάλατο βούτυρο LURPAK
2 κουτ. της σούπας μέλι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Παρασκευή γέμισης: Βγάζετε τα εντόσθια της γαλοπούλας, τα πλένετε, τα σκουπίζετε και τα βάζετε στην άκρη. Μουσκεύετε τις σταφίδες σε 5 κουταλιές κρασί. Κόβετε τα εντόσθια, τα κρεμμυδάκια, τα μήλα και τα κάστανα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα αρκετά μεγάλο και βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε 3 κουταλιές βούτυρο Lurpak. Προσθέτετε τα μήλα και τα εντόσθια και σοτάρετε για 4 – 5 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε συνέχεια για 2 – 3 λεπτά. Ανακατεύοντας, ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό και το πιπέρι και μισοβράζετε. Τέλος, ρίχνετε τις σταφίδες, τα κάστανα, το κουκουνάρι και αλάτι.

Προετοιμασία: Πλένετε και στραγγίζετε καλά τη γαλοπούλα. Την τρίβετε όλη με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Βάζετε τη γέμιση στην κοιλιά, την κλείνετε με οδοντογλυφίδες και τη βάζετε στο ταψί.

Ψήνετε: Σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 C, ρίχνετε στη γαλοπούλα 75 ml κρασί και την αφήνετε μέχρι να ροδίσει. Τη γυρίζετε, ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί και την αφήνετε να πάρει χρώμα. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και χαμηλώνετε το φούρνο στους 170 C. Ψήνετε τη γαλοπούλα για 4 – 4 ½ ώρες σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, αλείφοντάς τη συχνά με τα υγρά του ταψιού. Τα τελευταία 40 λεπτά, την ξεσκεπάζετε.

Ολοκλήρωση: Αφαιρείτε το λίπος από την επιφάνεια της σάλτσας, ρίχνετε στο ταψί τον καυτό ζωμό και ανακατεύετε. Στραγγίζετε τη σάλτσα, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι Worcester sauce, βράζετε μέχρι να δέσει και τη ρίχνετε γύρω – γύρω από τη γαλοπούλα.
Χτυπάτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το γλασάρισμα μαζί, μέχρι να γίνει ομοιογενές το γλάσο. Γλασάρετε τη γαλοπούλα και την αφήνετε στο ζεστό φούρνο μέχρι να καραμελώσει.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας όρεξη !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.