Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Υγρό κέικ σοκολάτας χωρίς βούτυρο και αυγά

Υγρό κέικ σοκολάτας χωρίς βούτυρο και αυγά

από Ερμιόνη Τυλιπάκη

Μια ελαφριά, νηστίσιμη συνταγή για κέικ, που δεν θα μας επιβαρύνει με βούτυρο και αυγά! Για μαι στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ, θα χρειαστούμε:

Υγρό κέικ σοκολάτας χωρίς βούτυρο και αυγά

Εκτύπωση
Διατροφικά χαρακτηριστικά 200 Θερμίδες 20 grams Λιπαρά

Υλικά

  • 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμ. κακάο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 180 γραμμ. φυτικό λάδι
  • 250 ml γάλα καρύδας
  • 1 φλιτζάνι ζεστό στιγμιαίο καφέ (έτοιμο ρόφημα όχι σκόνη)
  • 2 βανιλίνες
  • 60 ml λικέρ καφέ (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • 175 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 125 ml γάλα καρύδας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις. Απλώνουμε λίγη μαργαρίνη σε μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ. και την πασπαλίζουμε με κακάο. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κουβερτούρα, το γάλα και το λάδι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, τη βανιλίνη και το λικέρ. Σταδιακά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ή με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, μέχρι που μόλις να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 40-45′ περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 10′ μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει. Για να ετοιμάσουμε την επικάλυψη, βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ και ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα φροντίζοντας να την καλύψει όλη. Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσει πλήρως η σοκολάτα και να ενωθεί με το γάλα. Αφήνουμε την γκανάς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει, για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια επικαλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.

H Ερμιόνη Τυλιπάκη είναι μαμά και food blogger. Θα τη βρείτε στο The one with all the tastes. Το βιβλίο της “Στην κουζίνα των γεύσεων” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.