ΣΥΝΤΑΓΕΣ Φτιάχνουμε παραδοσιακό Χριστόψωμο από Taλκ Team 23 Δεκεμβρίου, 2017 από Taλκ Team 23 Δεκεμβρίου, 2017 Πήγαινε στη συνταγή! Εκτύπωση συνταγής 0 Το ζύμωμα του χριστόψωμου είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό έθιμο και γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Το χριστόψωμο μοιράζεται στο γεύμα ανήμερα τα Χριστούγεννα ή την παραμονή όπου και σταματάει η νηστεία. Είναι το ευλογημένο χριστόψωμο που κάνει πλούσιο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η γεύση του μοναδική! Η υφή του αφράτη και τραγανή. Διαβάστε μια παραδοσιακή συνταγή για Χριστόψωμο που φέρνει χαρά και ευλογία σε όποιο σπίτι την φτιάχνουν! Παραδοσιακό Χριστόψωμο Εκτύπωση Μερίδες: για 8 άτομα Διατροφικά χαρακτηριστικά 200 Θερμίδες 20 grams Λιπαρά Υλικά 1 κιλό αλεύρι 100 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα 1 1/2 κύβος (60 γρ) νωπή μαγιά 2 κ. σούπας μέλι 1 1/2 κ. σούπας αλάτι 2 1/2 φλ. χλιαρό νερό 12 καρφάκια γαρύφαλλο 1 κρόκο αυγού 2 κ. σούπας γάλα 1 Καρύδι ολόκληρο Εκτέλεση Βάζουμε σε μια λεκάνη για ζύμωμα το αλεύρι. Διαλύουμε σε μισό ποτήρι νερό την μαγιά μαζί με το μέλι, σκεπάζουμε το ποτήρι και αφήνουμε για 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει στην επιφάνεια). Στο υπόλοιπο χλιαρό νερό διαλύουμε το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο της λεκάνης με το αλεύρι και προσθέτουμε το γιαούρτι, την διαλυμένη μαγιά και το αλατόνερο. Αρχίζουμε το ζύμωμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας και να είναι αφράτη. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα σε ζεστό σημείο του δωματίου ή μέσα σε χλιαρό φούρνο (σβηστό). Στην συνέχεια βγάζουμε μια μεγάλη χούφτα ζυμάρι για να φτιάξουμε τον σταυρό του χριστόψωμου. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετούμε την ζύμη μέσα και απλώνουμε ώστε να ισιώσει η επιφάνεια. πλάθουμε σε δυο λωρίδες την χούφτα ζύμης που χωρίσαμε νωρίτερα και τις τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο χριστόψωμο. Τοποθετούμε στο κέντρο το ολόκληρο καρύδι , καρφώνουμε ανά διαστήματα τα καρφάκια και σκεπάζουμε ξανά για μισή ώρα μέχρις ότου φουσκώσει και καλύψει την επιφάνεια του ταψιού. Ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και με αυτό αλείφουμε με ένα πινελάκι το χριστόψωμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 45 λεπτά στους 160C μέχρι να ροδίσει. Παραδοσιακά εκτός από το καρύδι στο κέντρο τοποθετούμε περιφερειακά τόσα καρύδια όσα και τα μέλη της οικογένειας μας. Επίσης αντί για απλό νερό και μαγιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο και προζύμι. συνταγήσυνταγή για χριστόψωμοΧριστούγενναχριστόψωμο 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ Επόμενο άρθρο Mulled wine ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το πρώτο πρωινό του χρόνου έχει γεύση Μιράντα Μαστέλο Σίφνου, από τον Γιώργο Τσούλη Θρεπτικές vegan μπάρες χωρίς ψήσιμο και χωρίς γλυκαντικά Πασχαλινά κουλουράκια με βρώμη και μέλι Ο Γιώργος Ευγενειάδης κερνάει… σχολικά επαναστατικά μπισκότα Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα μας