Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Δώρα από την κουζίνα μας
δώρα από την κουζίνα

Δώρα από την κουζίνα μας

από Έλενα Σμπώκου

Παλιότερα προσέφεραν δωράκια στους καλεσμένους ενός γιορτινού τραπεζιού, κάτι μικρό, συμβολικό σαν ενθύμιο της ημέρας εκείνης. Τώρα πια πολύς κόσμος το έχει αφήσει πίσω αυτό, αλλά για μένα είναι μια καλή ιδέα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για δώρα που προέρχονται από την κουζίνα. Χωρίς μεγάλο κόστος και κούραση μπορείτε να προσφέρετε δωράκια που θα δείξουν στους καλεσμένους σας ότι τους σκεφτήκατε!
Οι ιδέες που σας προτείνουμε είναι κυρίως για δώρα μέσα σε βαζάκια που μπορεί να έχετε από παλιά ή μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε και με υλικά που μάλλον θα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας!  Με άλλα λόγια, θα βάλετε μέσα στα βαζάκια τα υλικά που σας προτείνουμε και σε γιορτινές ετικετούλες θα γράψετε τι πρέπει να προσθέσει αυτός που θα τα μαγειρέψει και την εκτέλεση της συνταγής! Φυσικά για να γίνει το δωράκι γιορτινό θα πρέπει να προμηθευτούμε κορδέλες και άλλα είδη αμπαλάζ χριστουγεννιάτικα τα οποία δεν έχουν πολύ κόστος. Κάντε δώρα από την κουζίνα σας με πολύ αγάπη και να δείτε πως όλοι θα είναι πολύ χαρούμενοι!

Ιδέα #1- Μπισκότα με Σοκολάτα και αμύγδαλα 

1 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι σόδα μαγειρική

1 βανίλια

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κούπα ζάχαρη καστανή

1 κούπα σταγόνες σοκολάτας

1/2 κούπα smarties

1/2 κούπα αμύγδαλα κοπανισμένα (όλα τα παραπάνω μέσα στο βαζάκι)

Θα πρέπει να προσθέσετε: 1 αυγό και 1/2 κούπα βούτυρο ελαφρώς λιωμένο.

Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και προσθέτετε το βούτυρο και το αυγό αφού το έχετε χτυπήσει ελαφρά. Κάνετε μικρές μπαλίτσες και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 12 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν σε μια σχάρα και μετά από 15 λεπτά περίπου είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.

gingerbread-cookie-mix-in-a-jar-slider

Ιδέα #2- Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ 

 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά τζίντζερ

3 κουταλάκια κανέλα

1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/2 κούπα μαύρη μαλακιά ζάχαρη ( (όλα τα παραπάνω μέσα στο βαζάκι)

Θα πρέπει να προσθέσετε:  2 αυγά, 1/2 κούπα βούτυρο μαλακωμένο και 1/4 κούπα μελάσα. Βάζετε στο βαζάκι τα υλικά με την σειρά που δίνονται έτσι ώστε κάτω κάτω να είναι το αλεύρι.  Μαζί με το βαζάκι δωρίζετε κι ένα κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικο σχήμα δεμένο με μια όμορφη κορδελίτσα.
Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Σε διαφορετικό μπολ χτυπάτε το βούτυρο και τα αυγά αφού τα έχετε χτυπήσει ελαφρά και την μελάσα . Ενώνετετα 2 μίγματα και δημιουργείτε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνετε την ζύμη στο ψυγείο για 45 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί.  Αφού παγώσει την ανοίγετε με τον πλάστη και με τη βοήθεια του κουπ πατ κόβετε τα μπισκότα.  Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 12 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες τα βγάζετε και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν πολύ καλά. Τα στολίζετε με γλάσο και διάφορα καραμελάκια!

Ιδέα #3 –Κουραμπιεδάκια στο βάζο! 

1200 γρ αλευρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι βανίλια

220 γρ ζάχαρη άχνη

250 γρ αμύγδαλα κοπανισμένα και καβουρδισμένα

Θα πρέπει να προσθέσετε: 600 γρ φρέσκο βούτυρο, ένα σφηνάκι κονιάκ και μπόλικη άχνη για πασπάλισμα. Βάζετε στο βαζάκι τα υλικά με την σειρά που δίνονται έτσι ώστε κάτω κάτω να είναι το αλεύρι.
Εκτέλεση: Στο μίξερ χτυπάτε για 15 λεπτά το βούτυρο με την άχνη να γίνουν μια ωραία και αφράτη κρέμα. Σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι  με το μπέικιν, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Μόλις δημιουργήσετε μια πολύ αφράτη ζύμη. Βάζετε λίγο το μείγμα στο ψυγείο και μετά από 10 λεπτά ξεκινάτε το πλάσιμο.  Ψήνετε τα κουραμπιεδάκια σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20  λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς.

Η Έλενα Σμπώκου είναι food blogger και ασχολείται με τη μαγειρική από το 2007. Συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο elenascooking.blogspot.com  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.