ΣΥΝΤΑΓΕΣ Αγαπημένα και υγιεινά από Κώστας Τσίγκας 11 Φεβρουαρίου, 2013 από Κώστας Τσίγκας 11 Φεβρουαρίου, 2013 0 Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν γονιό, όταν φτάνουμε στο καθοριστικό ζήτημα της διατροφής των παιδιών, είναι να τα πείσει να καταναλώσουν υγιεινές τροφές. Πότε ήταν, αλήθεια, η τελευταία φορά που ετοιμάσατε μπρόκολο στο τραπέζι και το παιδί σας ζήτησε και δεύτερο πιάτο; Οι γευστικές εντάσεις των τυποποιημένων φαγητών, από τη μια, και η έλλειψη χρόνου που υπάρχει εξαιτίας των απαιτήσεων της καθημερινότητας, από την άλλη, μετατρέπουν την υγιεινή διατροφή σε δυσβάστακτο έργο σχεδόν για όλους τους γονείς. Όμως υπάρχουν μερικοί γενικοί και σχετικά εύκολοι κανόνες που θα βοηθούσαν σημαντικά σε μια αλλαγή με σημαντικά οφέλη για τα παιδιά. Το βασικότερο είναι να τα κάνετε μέρος της διαδικασίας παραγωγής ενός γεύματος. Συζητήστε μαζί τους το μενού των επόμενων ημερών και αφήστε τα να σας συνοδεύσουν στο super market για τις αγορές εξηγώντας τους τι και για ποιο γεύμα ψωνίζετε. Φροντίστε μια από τις εκδρομές σας να περιλαμβάνει και έναν χώρο παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Η γνώση της προέλευσης της τροφής είναι καθοριστικό εργαλείο για την αποδοχή ενός φαγητού. Αν φροντίσουμε τα ντουλάπια της κουζίνας να μην περιέχουν τροφές που δεν θα θέλαμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν και τα γεμίζαμε με τροφές υγιεινές, τότε να είστε σίγουρες/οι ότι τα παιδιά δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να καταναλώσουν σταφίδες, για παράδειγμα, αντί για μπισκότα σοκολάτα. Επίσης είναι πάντα καλό να τους δίνουμε, μέσα σε ένα υγιεινό πλαίσιο, τη δυνατότητα επιλογών. Αν, για παράδειγμα, έχετε ετοιμάσει μακαρόνια με σάλτσα δώστε τους τη δυνατότητα να περιλάβουν στη σάλτσα διάφορα λαχανικά τα οποία θα αποφασίσουν τα ίδια τα παιδιά. Οι χυμοί είναι ένας εύκολος τρόπος να υποκαταστήσετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εύκολα μπορείτε να τους προσθέσετε γάλα ή γιαούρτι. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά χρειάζεται να δοκιμάσουν πολλές φορές μια τροφή για να την αποδεχτούν. Γι’ αυτό μην απογοητεύεστε αν δεν τους αρέσει αμέσως και θυμηθείτε ότι το βασικό κριτήριο είναι η γεύση. Τέλος, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να βάλετε ένα παιδί στη λογική της υγιεινής διατροφής τόσο πιο εύκολη θα αποδειχθεί η προσπάθειά σας αυτή. Ένα μαγειρικό τέχνασμα «απεξάρτησης» των παιδιών από τις τυποποιημένες τροφές είναι η αναπαραγωγή των συνταγών αυτών με υγιεινές μεθόδους. Παρακάτω έχουμε ΤΡΙΑ κλασικά παραδείγματα: ΣΠΙΤΙΚΟ POP CORN ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 100 γραμμάρια καλαμπόκι για ποπ κορν 350 γραμμάρια κουβερτούρα 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη 1μιση κουταλιά λάδι Τοποθετούμε το λάδι σε μια κατσαρόλα με καπάκι και μόλις ζεσταθεί πολύ προσθέτουμε το καλαμπόκι και κλείνουμε με το καπάκι πολύ γρήγορα. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα του καλαμποκιού για όσο χρόνο το ακούμε να «σκάει». Αμέσως βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζουμε στη φωτιά μια μικρή κατσαρόλα με νερό και μόλις αρχίσει να βράζει τη βγάζουμε από το μάτι της κουζίνας. Βάζουμε τη σοκολάτα και τη ζάχαρη σε ένα μπολ που μπορεί να στηριχθεί πάνω στην κατσαρόλα με το νερό, χωρίς όμως να ακουμπά το νερό, και λιώνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Μόλις η σοκολάτα λιώσει ρίχνουμε μέσα το ποπ κορν και ανακατεύουμε για να πάει η σοκολάτα παντού. Βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε μια μεγάλη επιφάνεια και πάνω της απλώνουμε το καλαμπόκι μέχρι να στεγνώσει η σοκολάτα. «CRISPY» ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Για 4 μερίδες 1 μιση + 1 κουταλιές ελαιόλαδο 500 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο 1/2 κούπα αμύγδαλα αποφλοιωμένα 1/4 κούπα corn flakes 1μισο κουταλάκι γλυκιά πάπρικα 1/2 κουταλάκι μουστάρδα σκόνη αλάτι και πιπέρι 4 ασπράδια αυγού Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Με μία κουταλιά ελαιόλαδο αλείφουμε ένα ταψάκι. Κόβουμε το κοτόπουλο σε τεμάχια της αρεσκείας μας. Βάζουμε στο blender τα αμύγδαλα, τα corn flakes, την πάπρικα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουν τη μορφή αλευριού, περίπου ένα λεπτό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα επιπλέον λεπτό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια των αυγών. Βουτάμε τα κοτόπουλα μέσα στο ασπράδι και στη συνέχεια τα περνάμε από το μείγμα του αμυγδάλου μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα. Τα μεταφέρουμε αμέσως στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, 20 με 25 λεπτά. ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ» ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ Για 4 άτομα 8 μέτριες πατάτες αλάτι 1/2 κούπα ελαιόλαδο Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε, όταν το νερό είναι ακόμα κρύο, τις πατάτες. Βράζουμε τις πατάτες για 7 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Βγάζουμε τις πατάτες από το ζεστό νερό και μόλις κρυώσουν αρκετά τις αποφλοιώνουμε και τις κόβουμε όπως στο τηγάνισμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μπουκάλι spray. Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα αντικολλητικό ταψί, ή σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Τις περνάμε καλά με το spray και με το χέρι μας τις ανακατεύουμε να πάει το ελαιόλαδο παντού. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και τις ψήνουμε για 10 λεπτά. Τις ανακατεύουμε καλά και τις απλώνουμε ξανά στο ταψί το οποίο επιστρέφουμε στον φούρνο για επιπλέον 10 λεπτά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις αλατίζουμε και σερβίρουμε. διατροφήκοτόπουλοποπ κορνποπ κορν με σοκολάτασυνταγέςυγιεινή διατροφή 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Επόμενο άρθρο ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το πρώτο πρωινό του χρόνου έχει γεύση Μιράντα Μαστέλο Σίφνου, από τον Γιώργο Τσούλη Θρεπτικές vegan μπάρες χωρίς ψήσιμο και χωρίς γλυκαντικά Πασχαλινά κουλουράκια με βρώμη και μέλι Ο Γιώργος Ευγενειάδης κερνάει… σχολικά επαναστατικά μπισκότα Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα μας