Αρχική ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 8 ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ

8 ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ

από Taλκ Team

Τα παιδιά έχουν την τάση να ξεσπούν και να κάνουν temper tantrums τις πιο ακατάλληλες στιγμές: στην ουρά του σουπερμάρκετ, όταν προσπαθείτε να πιείτε ήσυχα τον καφέ σας, την ώρα που θέλετε να φύγετε από το σπίτι. Φυσικά, οι εκρήξεις θυμού μπορεί να ξεκινήσουν από το πρωί, με το παιδί να ξεσπά επειδή θέλει το μπλε μπολ αντί για το κόκκινο και να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της ημέρας, όταν προτιμά να τρέξει γυμνό στο σπίτι από το να πέσει για ύπνο. Δεν είναι να απορεί κανείς πώς στο τέλος της ημέρας αισθάνεστε εξαντλημένοι!

Δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν εντελώς τα ξεσπάσματα, διαβάστε οκτώ δοκιμασμένους τρόπους για να ξεπεράσετε αυτά τα δύσκολα χρόνια και να απολαύσετε τις ωραίες στιγμές των παιδιών σας.

1. Πάρτε το χρόνο σας

Οργανωθείτε. Το να είστε βιαστικοί με τα παιδιά σας προκαλεί άγχος σε όλους τους εμπλεκόμενους. Δώστε στο παιδί ένα χρονικό περιθώριο και προειδοποιήστε το για το τι πρόκειται να συμβεί: «Γιώργο, μέσα σε πέντε λεπτά, θα πρέπει να έχεις βάλει τα παπούτσια σου για να πάμε στο σχολείο». Όχι μόνο τα παιδιά καθυστερούν στο να ετοιμαστούν αλλά πολύ συχνά αποφασίζουν να μαζέψουν όλα τα παιχνίδια τους ή να φορέσουν ένα συγκεκριμένο ρούχο, την ώρα που έχετε ανοίξει την πόρτα και είστε έτοιμοι να φύγετε. Οι χαλαροί ρυθμοί θα σας εξοικονομήσουν χρόνο και θα σας εξασφαλίσουν χρόνο μακροπρόθεσμα.

2. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι περιμένετε πριν φύγετε από το σπίτι για να ξεκινήσετε μία δραστηριότητα. Επαναλάβετε πολλές φορές τους κανόνες που θέλετε να θέσετε και ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει τα λόγια σας. «Θα πάμε σουπερμάρκετ να αγοράσουμε κάποια τρόφιμα. Δεν θα αγοράσουμε παιχνίδι σήμερα». Το να μην βάλετε σαφή όρια μπορεί να οδηγήσει συχνά σε εκρήξεις θυμού. Τα παιδιά που χοροπηδούν στα έπιπλα στο σπίτι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο όταν βρίσκονται έξω. Αποφασίστε τι είναι σημαντικό για εσάς και επιμείνετε σε κάποιους κανόνες.

3. Εφαρμόστε ένα σύστημα επιβράβευσης

Τα αστέρια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να λάμψουν! Κάντε μια λίστα με τα πράγματα, στα οποία θέλετε το παιδί σας να βελτιώνεται κάθε εβδομάδα ή μήνα, όπως το να κρατά το χέρι σας όταν διασχίζετε το δρόμο, να τρώνε τα λαχανικά τους ή να πέσουν για ύπνο χωρίς φασαρίες. Φιτάξτε ένα διάγραμμα και προσθέτετε ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που το παιδί σας συμπεριφέρεται σωστά. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα βραβείο στο τέλος: μια οικογενειακή έξοδο, πίτσα για βραδινό ή ένα νέο παιχνίδι.

4. Κάντε ασκήσεις ηρεμίας

Συχνά θα πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να φωνάξει ώστε να βγάλει από μέσα του κάποια συναισθήματά του. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του. Ωστόσο τα παρατεταμένα συναισθηματικά ξεσπάσματα είναι κουραστικά για όλους και καλό θα είναι να τα αντιμετωπίζετε από την αρχή τους. Μια τεχνική είναι να πάρετε το παιδί σας αγκαλιά (αν σας αφήσει) και να τοποθετήσετε την κοιλιά του πάνω στη δική σας, ζητώντας του ξανά και ξανά να πάρει βαθιές ανάσες. Αυτό συχνά τα ηρεμεί.

5. Αγνοήστε τους θεατές

Γενικά, όταν το παιδί έχει μία έκρηξη τείνουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας και πιθανότατα μας θεωρούν τους χειρότερους γονείς του κόσμου. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι γύρω μας είναι πιθανότατα επίσης γονείς που μάλλον εκείνη τη στιγμή αισθάνονται μια κρυφή ανακούφιση που είναι το δικό σας παιδί στο επίκεντρο εκείνη τη στιγμή και όχι το δικό τους.

6. Μείνετε ψύχραιμοι

Όταν αισθάνεστε εκτός εαυτού, απομακρυνθείτε για λίγο από τη σκηνή και δώστε στον εαυτό σας μερικά λεπτά για να ηρεμήσει. Παρουσιάστε την εικόνα ότι έχετε τον έλεγχο και μην προσθέσετε τον δικό σας θυμό στη συνταγή γιατί τα πράγματα θα επιδεινωθούν πολύ. Προσπαθήστε να δείτε την αστεία πλευρά της στιγμής και θυμίστε στον εαυτό σας ότι μπόρα είναι και θα περάσει… σε λίγα χρόνια!

7. Νηστικό αρκούδι…

Προσπαθήστε να έχετε το παιδί σας χορτάτο. Ακούγεται προφανές αυτό, αλλά η πείνα η δίψα και η υπερβολική ενέργεια πυροδοτούν τις εκρήξεις θυμού. Ένα καλό γεύμα, μικρά υγιεινά γεύματα, πολύ νερό και άσκηση αποτελούν παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες εκρήξεων. Όταν το επιτρέπει ο καιρός αφήστε το παιδί να τρέξει, να σκάψει ή να ασχοληθεί με τον κήπο.

8. Αλλάξτε παραστάσεις

Όταν το παιδί σας τελειώσει με την έκρηξή του, πείτε του πόσο το αγαπάτε και δώστε του μια αγκαλιά. Επιλέξτε έπειτα μια διασκεδαστική δραστηριότητα για να του αλλάξετε τη διάθεση, όπως να τραγουδήσετε ένα ανόητο τραγούδι, να χορέψετε μαζί του ή να κάνετε έναν αγώνα δρόμου. Οι ηλικίες των 1 έως 3 μπορεί να είναι πολύ κουραστικές για τους γονείς αλλά έχουν επίσης πολύ γέλιο και διασκεδαστικές στιγμές.

Πηγή: mumsgrapevine.com.au

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.