Αρχική ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

από Έλλη Τσομπανίδη

ΧριστούγενναΤα Χριστούγεννα για την πλειονότητα των ανθρώπων είναι μια γιορτή που τους κάνει να πλημμυρίζουν χαρά και όρεξη! Υπάρχουν όμως και κάποιοι στους οποίους τα Χριστούγεννα προκαλούν ακριβώς το αντίθετο…

Σπίτια, δρόμοι, μαγαζιά ακόμα και άνθρωποι – στολίζονται με χρώματα, φωτάκια και οτιδήποτε άλλο παραπέμπει στο θέμα «Χριστούγεννα». Οι περισσότεροι βρίσκουν εξαιρετικά διασκεδαστικό να στολίζουν, όχι μόνο ένα δέντρο στο σπίτι αλλά όλο το σπίτι, όπως επίσης απολαμβάνουν ιδιαιτέρως τις φωταψίες τόσο στο εσωτερικό ενός χώρου όσο και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Κάποιοι άλλοι βρίσκουν το στόλισμα μια επιβάρυνση στις ήδη πολλές δουλειές του σπιτιού και το ξεστόλισμα, που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει, άκρως κουραστικό και καταθλιπτικό. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που βλέπουν όλα αυτά τα φωτάκια σαν υπερκατανάλωση ρεύματος και δεν βρίσκουν κανένα λόγο να βγαίνουν απ’ το σπίτι τους, να κοιτάνε γύρω τους και να αναρωτιούνται πότε μετακόμισε το χωριό του Αϊ-Βασίλη στην πόλη τους, που εκτός από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι λάμπες του δήμου (αν λειτουργούν) είναι η μόνη πηγή φωτός το βράδυ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα τις χειμερινής ώρας. Ακόμα, θέλουν να συνεχίσουν να φοράνε τα ρούχα τους, ότι χρώμα και αν προτιμάνε και όχι να διαλέγουν μόνο τα κόκκινα και τα πράσινα για να ταιριάζουν με τα πρόσωπα των ημερών, τον Άγιο και τους βοηθούς του.

Υπάρχουν άνθρωπο που πιστεύουν αδιαπραγμάτευτα σ’ αυτόν τον γλυκό παππούλη με τα κόκκινα και άλλοι που προτιμούν τον ρεαλισμό καθώς τα δώρα δεν θα βρουν από το σάκο του αλλά θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση τους και όχι από το αν οι τάρανδοι βρήκαν χώρο να προσγειωθούν στην ταράτσα. Κάποιοι λατρεύουν τα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα και τις μυρωδιές που αυτά γεμίζουν το σπίτι, κάποιοι συνεχίζουν να προτιμούν τα σουβλάκια που σίγουρα στοιχίζουν λιγότερο και ο μόνος κόπος που απαιτείται για την κατανάλωση τους είναι να πάρεις τηλέφωνο να τα παραγγείλεις. Για κάποιους τα Χριστούγεννα σημαίνουν μέρες άδειας και ξεκούρασης, για κάποιους άλλους σημαίνουν πολύ περισσότερη δουλεία, τόση που σε κάποιες περιπτώσεις σημαίνει να περνούν τις γιορτινές μέρες με ορθοστασία, πείνα και έλλειψη ύπνου.

Κάποιοι λατρεύουν τις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις που συμπεριλαμβάνονται στα έθιμα των ημερών, άλλοι τις βλέπουν σαν πεδία σύγκρουσης ή τρόπο να μετρήσουν τις απώλειες για να υπολογίσουν τη μοναξιά τους. Οι περισσότεροι που αγαπούν τις γιορτές του 12ημέρου, αγαπούν γενικά τις γιορτές και βρίσκουν λόγους να γιορτάσουν, όποτε να έχουν και την αντίστοιχη διάθεση. Κάποιοι όμως δεν τα καταφέρνουν με τη γιορτινή διάθεση, ούτε με τις γιορτές εν γένει, ούτε καταφέρνουν να βρίσκουν λόγους να γιορτάσουν. Κάποιοι περιμένουν τον καινούργιο χρόνο πώς και πώς, κάποιοι άλλοι πάλι όχι, καθώς εικάζουν τι τους περιμένει τον επόμενο χρόνο και όσοι δεν θέλουν να εικάζουν, τα ακούνε θέλουν δεν θέλουν στις ειδήσεις.

Είτε ανήκετε στους λάτρεις των Χριστουγέννων, είτε σ’ αυτούς που απλά επιβιώνετε ώσπου να περάσουν οι μέρες, καλά κάνετε! Έχετε δικαίωμα να ζήσετε αυτό που αισθάνεστε ακόμα και αν αυτό σημαίνει να κυκλοφορείτε με το χαμόγελο ως τ’ αυτιά (είτε τα δικά σας, είτε αυτά του ξωτικού που έχετε φορέσει) και ντυμένοι στα κόκκινα ή αν αυτό σημαίνει ότι δεν θέλετε να κυκλοφορείτε γιατί νομίζετε ότι θα πάθετε εγκαύματα από τα φωτάκια και αλλεργίες απ’ την υπερκατανάλωση που αντικρίζετε παντού γύρω σας. Το νόημα στις γιορτές βρίσκεται στο να περνάμε καλά και αυτό είναι κάτι υποκειμενικό, που ο καθένας γνωρίζει καλύτερα για τον εαυτό του τι σημαίνει σίγουρα όμως δεν σημαίνει να υποχρεωνόμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε απλά και μόνο επειδή κάποια κοινωνική επιταγή τα ορίζει.

grumpy-cat-christmas

Συνήθως, βέβαια, εκείνοι που βρίσκονται να δίνουν ατέρμονες εξηγήσεις γι’ αυτό που νιώθουν δεν είναι όσοι αγαπούν τα Χριστούγεννα αλλά οι «περίεργοι» που δεν τα αντέχουν. Αυτοί οι «περίεργοι» που οι ώρες εργασίας και οι απαιτήσεις σ’ αυτήν έχουν αυξηθεί ενώ ο μισθός τους έχει μειωθεί αλλά η υποχρέωση να βρουν χρόνο και χρήματα να αγοράσουν δώρα παραμένει αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών, όπως και ο στολισμός του σπιτιού, παρόλο που οι ελεύθερες ώρες της ημέρας είναι λιγότερες. Αυτοί οι «περίεργοι» που ο προηγούμενος χρόνος τους, μπορεί να σημαδεύτηκε από απώλειες, που ο απολογισμός του μπορεί να περιέχει αποτυχίες, ανεκπλήρωτα όνειρα και στόχους και που οι αναμνήσεις φέρνουν μαζί τους μελαγχολία και συναισθηματική φόρτιση.

Αν λοιπόν ανήκετε στην ομάδα με τους «περίεργους των Χριστουγέννων» απενοχοποιήστε τον εαυτό σας. Δεν πειράζει που δεν σας αρέσουν τα Χριστούγεννα και τα έθιμα που τα συνοδεύουν. Είναι σίγουρα ότι έχετε λόγους να αισθάνεστε έτσι και δεν χρειάζεται να απολογείστε ούτε να νιώθετε μειονεκτικά γι’ αυτό. Συνεχίστε να κάνετε ό, τι και πριν τις γιορτινές μέρες, δηλαδή πράγματα που σας ευχαριστούν και όχι αυτά που επιβάλλει το πνεύμα των ημερών. Δεν είστε υποχρεωμένοι να σας αρέσουν και να διασκεδάζετε με ότι και οι φίλοι σας, η οικογένεια σας, η πλειοψηφία του υπολοίπου κόσμου. Αν θέλετε και μπορείτε να πάρετε δώρα, βρείτε ένα μαγαζί που σας αρέσει και πάρτε τα όλα από ‘κει αντί να γυρνάτε με τις ώρες τα στολισμένα και ασφυκτικά γεμάτα κόσμο μαγαζιά ή κάντε ηλεκτρονικές παραγγελίες από την ζεστασιά του καναπέ σας. Αν ο καινούργιος χρόνος σας βρει νυσταγμένους στον καναπέ, σημαίνει ότι αυτό έχετε ανάγκη και το γεγονός ότι αναγνωρίζετε και δίνετε στον εαυτό σας αυτό που έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή, είναι πάρα πολύ καλό και όχι κάτι που θα έπρεπε να σας στεναχωρεί. Δώστε σημασία σ’ αυτό που έχετε ανάγκη εσείς και όχι σ’ αυτά που έχουν ανάγκη οι άλλοι.

Όταν καταφέρετε να συνειδητοποιήσετε ότι αυτά που χρεώνεστε ως λάθη ή ως αποκλίνουσες συμπεριφορές επειδή οι άλλοι θα ήθελαν κάτι διαφορετικό, είναι στην πραγματικότητα δικαίωμα σας, τότε θα βρείτε πολλούς λόγους να γιορτάσετε. Ας κάνουμε δώρο στον εαυτό μας επιείκεια και κατανόηση, χωρίς να περιμένουμε να το κάνει πρώτα κάποιος άλλος, χωρίς να περιμένουμε να μας καταλάβουν όλοι. Και υπομονή… Χριστούγεννα είναι θα περάσουν! Και αν τα δούμε λίγο διαφορετικά, μπορεί να δούμε τα επόμενα πολύ διαφορετικά!

Η Έλλη Τσομπανίδη είναι νηπιαγωγός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.