ΣΥΝΤΑΓΕΣ Tarte Tatin | Η κλασική συνταγή της τάρτας των δεσποινίδων Taten από Μαρία Γυπαράκη 14 Ιανουαρίου, 2016 από Μαρία Γυπαράκη 14 Ιανουαρίου, 2016 Πήγαινε στη συνταγή! Εκτύπωση συνταγής 0 Σύμφωνα με τεκμηριωμένες ιστορικές έρευνες, η τάρτα Τατέν ήταν μια κατά λάθος δημιουργία των αδελφών Στεφανίας και Καρολίνας Tatin (πρώτο μισό του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού) που είχαν ένα εστιατόριο, στη γαλλική επαρχία, και έφτιαχναν για την πελατεία τους μια πολύ νόστιμη τάρτα μήλων. Την εποχή που άρχιζε το κυνήγι η πελατεία αυξανόταν πάρα πολύ και οι αδελφές δούλευαν ασταμάτητα για να τα καταφέρουν. Μια μέρα που το εστιατόριό τους ήταν γεμάτο η Στεφανία, ζαλισμένη από την πολλή δουλειά, ξέχασε να στρώσει τη ζύμη στον πάτο του ταψιού και έβαλε κατευθείαν τα μήλα. Τίποτα όπως δεν μπορούσε να αναχαιτίσει την ξεροκέφαλη και δυναμική μαγείρισσα που αποφάσισε να βάλει τη ζύμη πάνω από τα μήλα! Έτσι δημιουργήθηκε μια από τις ωραιότερες τάρτες που γοήτευσε τους κυνηγούς και που, αργότερα, λάνσαρε στο Παρίσι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Maxim’s. Ο κριτικός της γαστρονομίας Maurice Edmond Sailland, ο λεγόμενος «πρίγκιπας των γαστρονόμων» είναι αυτός που το 1926 ονομάζει το γλυκό «τάρτα των δεσποινίδων Τατέν», κοινώς ονομαζόμενη σήμερα τάρτα τατέν. Σερβίρεται ζεστή, με κρέμα γάλακτος ή έναν βόλο παγωτό βανίλια. Τα μήλα θαυματουργούν ακόμα και ανάποδα! Tarte Tatin Εκτύπωση Διατροφικά χαρακτηριστικά 200 Θερμίδες 20 grams Λιπαρά Υλικά 1 έτοιμη ζύμη για τάρτα (για να μη γίνει δύσκολη η ζωή σας) 6 ωραία μήλα, 60 g βούτυρο, 50 g ζάχαρη, 100 g ζάχαρη σε κομματάκια Και 1 ταρτιέρα. Εκτέλεση Τοποθετήστε τα κομμάτια της ζάχαρης και το βούτυρο στον πάτο της ταρτιέρας και βάλτε την στη φωτιά μέχρι να καραμελώσει το μείγμα. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα καφετί το κατεβάζετε από τη φωτιά και ακουμπάτε την ταρτιέρα σε ένα ταψί με νερό για να σταματήσει το καραμέλωμα. Καθαρίστε τα μήλα, βγάλτε τους σπόρους και κόψτε τα στα τέσσερα. Τοποθετήστε τα στην ταρτιέρα με τρόπο που να ακουμπά το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και να μένει άδειος ένας μικρός χώρος περιμετρικά, στην άκρη του σκεύους. Ρίξτε πάνω από τα μήλα την κανονική ζάχαρη και ραντίστε τα με ένα χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια... Βάλτε πάλι την ταρτιέρα με τα μήλα και τα υπόλοιπα υλικά πάνω στη φωτιά για να ανακατευτούν τα υγρά των μήλων με την καραμέλα. Αυτό δίνει στην τάρτα την ωραία ιδιαίτερη γεύση της. Μόλις κατεβάσετε την ταρτιέρα από τη φωτιά στρώνετε προσεκτικά τη ζύμη πάνω από τα μήλα και της κάνετε με ένα πιρούνι μερικές τρύπες για να μη φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σπρώξτε τη ζύμη γύρω γύρω για να καθίσει περιμετρικά στον κενό χώρο που έχουμε αφήσει και ανοίξτε μια μικρή οπή στο κέντρο της για τον ατμό. Αφήστε την στον φούρνο 30 λεπτά στους 210°C. Πριν ανοίξετε την ταρτιέρα περιμένετε 5 με 10 λεπτά. Απολαύστε την τάρτα σας ζεστή έως χλιαρή με κρέμα γάλακτος χτυπημένη ή έναν βόλο παγωτό βανίλια. μήλασυνταγές με μήλατάρτα τατέν 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο ΝΕΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ CHILD’S SPACE ATHENS ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ Επόμενο άρθρο ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το πρώτο πρωινό του χρόνου έχει γεύση Μιράντα Μαστέλο Σίφνου, από τον Γιώργο Τσούλη Θρεπτικές vegan μπάρες χωρίς ψήσιμο και χωρίς γλυκαντικά Πασχαλινά κουλουράκια με βρώμη και μέλι Ο Γιώργος Ευγενειάδης κερνάει… σχολικά επαναστατικά μπισκότα Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα μας