ΑΡΘΡΑ ΠΑΧΥΝΤΙΚΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ από Εύη Σπηλιωτάκου 13 Μαρτίου, 2017 από Εύη Σπηλιωτάκου 13 Μαρτίου, 2017 0 Η περίοδος της νηστείας, για άλλους είναι μια καλή ευκαιρία για εύκολη απώλεια βάρους, για άλλους, όμως, δυστυχώς μπορεί να σημαίνει και αύξηση αυτού. Υπάρχει, ένας αόρατος μύθος γύρω από τη λέξη νηστεία, καθώς σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι τα νηστίσιμα φαγητά είναι και τα πιο ελαφριά. Δείτε στην παρακάτω λίστα, κάποια από τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα που μας κάνουν καλό, αλλά κρύβουν και παγίδες για το βάρος μας. Θαλασσινά Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά και μπορούν να υποκαταστήσουν το κρέας, αφού προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Παρόλα αυτά, θα σας συμβουλεύαμε να αποφύγετε το τηγάνισμα τους γιατί απορροφούν μεγάλες ποσότητες λίπους. Να τα προτιμάτε ψητά/βραστά κι όχι τηγανητά, διότι διπλασιάζεται η θερμιδική τους αξία. Ενδεικτικά 120 γραμμάρια τηγανητά καλαμαράκια αποδίδουν περίπου 280 θερμίδες. Το ίδιο συμβαίνει με το χταπόδι και τις γαρίδες. Ταραμοσαλάτα Η ταραμοσαλάτα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου, αλλά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε αλάτι και λίπος απαιτεί προσοχή η κατανάλωσή της, καθώς μόλις τα 100 γραμμάρια ταραμοσαλάτας έχουν γύρω στις 400 θερμίδες. Να προτιμάτε τον άσπρο ταραμά, διότι το ροζ χρώμα είναι προϊόν πρόσθετων τεχνητών χρωστικών ουσιών. Ξηροί καρποί Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Γι’ αυτό, άλλωστε, συνιστάται και από τους ειδικούς να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο (γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες). Χαλβάς Τρόφιμο που προέρχεται από το σησάμι, πλούσιος σε ακόρεστα λιπαρά και σάκχαρα, πλούσιος σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, αλλά και πολύ πλούσιος σε θερμίδες. Γενικώς, μία μικρή μερίδα, περίπου 30 γραμμάρια, μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις, ακόμα και αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ταχίνι Το ταχίνι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό. Περιέχει, επίσης, πρωτεΐνες, οι οποίες για να γίνουν υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα τρόφιμο πλούσιο στο αμινοξύ λυσίνη. Πιο απλά, όταν το ταχίνι καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι σαν ζωική πρωτεΐνη. Επιπλέον το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Τέλος, επειδή το ταχίνι έχει υψηλή θερμιδική απόδοση, καλό θα είναι να είσαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ψωμί Βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας και, εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε. Προσοχή! Μια μεγάλη φέτα ψωμί μπορεί να ξεπεράσει και τις 300 θερμίδες. Καλή Σαρακοστή! νηστείανηστίσιμα φαγητάΣαρακοστή 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο ΙΛΑΡΑ: 17 ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Επόμενο άρθρο ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Οδηγός επιβίωσης στα τραπέζια των γιορτών για εγκύους, θηλάζουσες και μικρά παιδιά “ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ” ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ Λαχανικά και παιδιά: Αγαπημένα και υγιεινά Περιπέτειες στην κουζίνα με… τα παιδιά μας! ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ