ΑΡΘΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ; από Τaλκ 13 Δεκεμβρίου, 2017 από Τaλκ 13 Δεκεμβρίου, 2017 0 Μία μητέρα ρωτάει: Όταν λέω στους ανθρώπους ότι ο γιος μου διαγνώστηκε πρόσφατα με ΔΕΠ-Υ, πολλοί από αυτούς απαντούν με τον ίδιο τρόπο- με το να μου λένε ότι θα πρέπει να αποφύγει το να τρώει ζάχαρη. Όλοι μου οι φίλοι και συγγενείς φαίνεται να κατηγορούν τη ζάχαρη για την υπερκινητικότητα του γιου μου. Ο γιατρός του είπε ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί ΔΕΠ-Υ. Αλλά θα μπορούσε να χειροτερέψει τα συμπτώματα του γιου μου; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο γιατρός του γιου σας έχει απόλυτο δίκιο. Η ζάχαρη δεν είναι μία από τις αιτίες της ΔΕΠ-Υ. Και παρότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα στα παιδιά, οι έρευνες και οι μελέτες δεν υποστηρίζουν μία τέτοια πεποίθηση. Για παράδειγμα, κάποιες μελέτες παρακολούθησαν τα επίπεδα δραστηριοποίησης των παιδιών αφότου τους δόθηκε ζάχαρη και υποκατάστατο χωρίς ζάχαρη. Οι εμπειρογνώμονες που αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των παιδιών, δε γνώριζαν εάν τα παιδιά είχαν φάει το πραγματικό προϊόν ή το υποκατάστατο. Οι μελέτες κατέληξαν ότι τα παιδιά, στα οποία δόθηκε ζάχαρη, δεν παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα δραστηριοποίησης. Αυτού του τύπου η μελέτη είναι σημαντική, λόγω του τρόπου με τον οποίο έγινε. Επειδή οι εμπειρογνώμονες δε γνώριζαν ποια παιδιά είχαν φάει και τι, οι παρατηρήσεις τους δεν καθορίστηκαν από τις απόψεις τους σε σχέση με την επίδραση της ζάχαρης στη συμπεριφορά των παιδιών. Υπάρχουν, ακόμη, έρευνες σε σχέση με το πώς τα πιστεύω των γονιών για τη ζάχαρη, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Σε μία έρευνα, δόθηκε σε όλα τα παιδιά ένα υποκατάστατο χωρίς ζάχαρη. Στις μισές μητέρες είπαν ότι τους δόθηκε πραγματική ζάχαρη. Στο άλλο μισό είπαν ότι στα παιδιά τους είχε δοθεί το υποκατάστατο. Τα πορίσματα της έρευνας; Όταν ζητήθηκε σε όλες τις μητέρες να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, οι μαμάδες που νόμιζαν ότι τα παιδιά τους είχαν φάει αληθινή ζάχαρη αξιολόγησαν τα παιδιά τους ως πιο υπερκινητικά. Γιατί τόσοι πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά; Ένας λόγος μπορεί να είναι το πότε και πού τα παιδιά συνήθως τρώνε φαγητά με ζάχαρη. Σκεφτείτε για τις τούρτες στα πάρτι γενεθλίων. Ή πιατέλες με μπισκότα σε ένα μάζεμα στις διακοπές. Ή μία γεμάτη κουταλιά παγωτού που του σερβίρεται πριν την ώρα του ύπνου. Τα παιδιά μπορεί να συμπεριφέρονται άτακτα σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή είναι κουρασμένα ή ενθουσιασμένα. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι η κατάσταση, κι όχι η ζάχαρη, που φέρνει τα παιδιά σε ένταση. Μπορείτε να βοηθήσετε προετοιμάζοντας το παιδί σας για καταστάσεις που μπορεί να είναι υπερδιεγερτικές. Μιλήστε μαζί του από πριν, για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα πάρτι ή σε κάποιο άλλο γεγονός. Κάντε εξάσκηση σε θετικούς τρόπους με τους οποίους να μπορεί να συμπεριφερθεί. Μία άλλη στρατηγική που βοηθάει κάποια παιδιά, είναι το να φθάνουν κάπου, αφού όλοι οι υπόλοιποι έχουν βολευτεί. Άλλα παιδιά είναι καλύτερα, όταν είναι οι πρώτοι που φτάνουν κάπου. Πιθανά να θέλετε να πειραματιστείτε με το χρόνο και να δείτε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας. Αλλά, θα ήθελα να επιστρέψω για ένα λεπτό, στο ζήτημα των τροφών με ζάχαρη. Εάν ανησυχείτε, να κρατήσετε σημειώσεις για τη διατροφή και τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Εάν παρατηρήσετε μία συγκεκριμένη τάση στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται αφού φάει συγκεκριμένα φαγητά, να το αναφέρετε στο γιατρό του. Ομάδες παιδιών με ΔΕΠ-Υ μπορεί να είναι ευαίσθητα σε συγκεκριμένες χρωστικές ουσίες τροφίμων και σε άλλα είδη πρόσθετων τροφίμων. Δεν υπάρχουν πορίσματα έρευνας που να δείχνουν ότι οι χρωστικές ουσίες τροφίμων ή τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν ΔΕΠ-Υ. Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός αριθμός παιδιών, που μπορεί να έχει λιγότερα συμπτώματα ΔΕΠ-Υ, εάν αποφεύγει τα συστατικά αυτά. Μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς μία διατροφή χωρίς πρόσθετα. Αλλά, εφόσον τα πρόσθετα αυτά δεν περιέχουν καμία από τις θρεπτικές ουσίες που το παιδί σας χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να είναι υγιές, δεν υπάρχει κάτι κακό στο να προσπαθήσετε να τα αποφεύγετε. Σε γενικές γραμμές, είναι μία καλή ιδέα να περιορίσετε την ποσότητα της ζάχαρης που τρώει το παιδί σας. Παρότι οι έρευνες δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα, εμείς όντως γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη και παχυσαρκία. Η ζάχαρη, επιπλέον, προσφέρει μικρή θρεπτική αξία. Όποτε είναι δυνατό, ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει φαγητά που δεν έχουν πολλή επεξεργασμένη ζάχαρη. Αυτή είναι μία έξυπνη στρατηγική για τους γονείς, ανεξάρτητα από το εάν τα παιδιά τους έχουν ΔΕΠ-Υ. Πηγή Επιμέλεια κειμένου: Psychomotor Team. Οι πληροφορίες του άρθρου δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τις συμβουλές του γιατρού ή/και του θεραπευτή. ΔΕΠ-Υδιάσπαση προσοχήςζάχαρηπαιδί και ζάχαρηυπερκινητικότητα 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο ΔΥΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΡΙΒΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Επόμενο άρθρο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Οδηγός επιβίωσης στα τραπέζια των γιορτών για εγκύους, θηλάζουσες και μικρά παιδιά “ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ” ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ Λαχανικά και παιδιά: Αγαπημένα και υγιεινά Περιπέτειες στην κουζίνα με… τα παιδιά μας! ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ: ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ