Αρχική ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΠΑΡΑΜΥΘΙ-ΠΑΡΕΑ. 3 Π ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
παιδική ηλικία

ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΠΑΡΑΜΥΘΙ-ΠΑΡΕΑ. 3 Π ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

από Έλλη Τσομπανίδη

παιδική ηλικίαΌταν έρχεται η ώρα που γίνεται κάποιος γονιός, αρχίζει να σκέφτεται τι χρειάζεται το παιδί του για να έχει μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.  Πλέον- ευτυχώς- επικρατεί η άποψη ότι τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν την ευτυχία και ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να προσφέρει ένας γονέας. Αν πάρουμε ως δεδομένες την αγάπη και την ισορροπία του οικογενειακού συστήματος,  ακόμα τρία πράγματα χρειάζονται ως εγγύηση της ευτυχίας των παιδικών χρόνων: το παιχνίδι,  το παραμύθι και η παρέα.

291E830700000578-0-image-a-51_1439246073916

Το παιχνίδι, και ειδικότερα το ελεύθερο παιχνίδι, είναι η κύρια πηγή προαγωγής όλων των τομέων ανάπτυξης ενός παιδιού και επιπλέον η πιο αναπτυξιακά κατάλληλη για τις ευαίσθητες αυτές ηλικίες μέθοδος.  Έχει επίσης την καταπληκτική ιδιότητα να “μεγαλώνει” το εύρος των γνώσεων που παρέχει μαζί με το παιδί, αφού καθορίζεται από αυτό. Παρατηρώντας το παιδί να παίζει, παίρνουμε τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για κατακτημένες γνώσεις που υπάρχουν, όπως και για θέματα που μπορεί να παρουσιάζουν ελλείμματα. Ο τρόπος που το παιδί κινεί το σώμα του, χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, οι συμπεριφορές που αναπαράγει είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες που ένας γονιός μπορεί να πάρει πολύ εύκολα, παρατηρώντας το παιδί του να παίζει. Ακόμα καλύτερα παίζοντας μαζί του! Η προσφορά του είναι καθοριστική, συν τοις άλλοις, στην μετέπειτα σχολική του πορεία, επειδή μέσω του παιχνιδιού το παιδί αποκτά προ-ακαδημαϊκές δεξιότητες και μαθαίνει βασικές έννοιες που δομούν τόσο τη λογικομαθηματική νοημοσύνη του, που είναι απαραίτητη βάση για τις ικανότητές συλλογισμού και εκτέλεσης συνθετών υπολογισμών,  όσο και την κιναισθητική νοημοσύνη του, που υποκινεί το σώμα να ελέγχει τις παρορμήσεις. Βάλτε περισσότερο παιχνίδι στην οικογενειακή σας ζωή και σίγουρα θα κάνετε ό, τι καλύτερο για αυτήν!

1bfeda3b60f2dbb7123ab358e198c88b--bedtime-stories-reading-stories

Τα παραμύθια είναι πραγματικά ένας θησαυρός γνώσεων και ψυχαγωγίας για την παιδική ηλικία-και όχι μόνο.  Είναι τόσο περιεκτικά σε νοήματα και πληροφορίες για τον κόσμο που το παιδί καλείται να ανακαλύψει και ταυτοχρόνως να προσαρμοστεί, και του παρέχουν βοήθεια για να το κάνει με κατάλληλο και προστατευτικό για την παιδική ψυχή τρόπο. Η ταύτιση με τους ήρωες των ιστοριών, που το παιδί κάνει, του επιτρέπει να δημιουργήσει στάσεις για τη ζωή εμπλουτισμένες με αξίες που ο ήρωας του βιβλίου αναδεικνύει. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή των παραμυθιών στον συναισθηματικό τομέα καθώς δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να έρχεται ομαλά σε επαφή με δύσκολα ζητήματα,  καταφέρνοντας μέσα από αυτά να “δουλεύει” και να εξομαλύνει αρνητικά συναισθήματα και συγκρούσεις από το περιβάλλον του, αλλά και εσωτερικές, οδηγούμενο στη συναισθηματική ωρίμανση. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή του γονιού μέσω της παρουσίας του στην ώρα του παραμυθιού. Το πρακτικό κομμάτι της ανάγνωσης για τα μικρότερα παιδιά είναι σίγουρα σημαντικό,  όμως πιο σημαντική είναι η ψυχική επαφή που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή. Η συζήτηση που μπορεί να αρχίσει με αφορμή ένα ανάγνωσμα είναι αναντικατάστατος τρόπος για να μεταδώσει ένας γονιός πράγματα που θα ήθελε στο παιδί του, έχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα να είναι απαλλαγμένο από κάθε είδος διδακτισμό. Βρείτε ώρα για παραμύθι στη μέρα σας και αυτό θα σας δώσει λίγη από τη μαγεία του!

x647e1666b632d821fefc0c89793d67cbb33e0f17_children-playing.jpg.pagespeed.ic.EOc7kySFuN

Η παρέα και κυρίως η παρέα με συνομήλικους χρειάζεται σε κάθε παιδί. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την παρέα, μπορεί να είναι παιδιά που μένουν κοντά, παιδιά από το σχολείο ή παιδιά που συναντά σε κάποια άλλη δραστηριότητα, αρκεί να περνάει καλά μαζί τους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί η κοινωνική μάθηση, που έχει απόλυτη ανάγκη το παιδί και που δεν θα του διδαχθεί από κάπου αλλού. Μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες για την ενήλικη ζωή είναι να συνυπάρχουμε με τους ανθρώπους στη ζωή μας με λειτουργικό τρόπο και οι βάσεις για να γίνει κάτι τέτοιο εύκολα είναι απαραίτητο να μπουν στην παιδική ηλικία. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι καταγραφές που συμβαίνουν τότε αποτυπώνονται στην ενήλικη ζωή.  Επίσης, αποδεδειγμένο είναι ότι τα κοινωνικά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα και ευκολότερα από τα μη κοινωνικά παιδιά. Όλες οι κοινωνικές δεξιότητες τις οποίες θα χρειαστεί το παιδί να έχει σε κάθε έκφανση της ζωής του, όπως η συμμόρφωση σε κανόνες, η λειτουργική έκφραση συναισθημάτων, η διαχείριση συγκρούσεων και ματαιώσεων, η επίλυση προβλημάτων και η συνεργασία, “διδάσκονται” στην παιδική ηλικία με απολύτως φυσικό τρόπο στο πλαίσιο της παρέας και μετατρέπονται σε εφόδιο ζωής κάθε φορά που το παιδί καλείται να αντεπεξέλθει σε κάποια κοινωνική σύμβαση. Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να κάνει παρέες και να αλληλεπιδράσει ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου!

Τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν το παιχνίδι, τα παραμύθια και η παρέα στα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα και είναι εύκολο να τα έχουμε στη ζωή μας. Και αν ήδη τα έχουμε, ας βάλουμε ακόμα περισσότερα. Είναι ένας σίγουρος τρόπος ώστε να χαρίσουμε στο παιδί μας μία ευτυχισμένη παιδική ηλικία, γεμάτη με  χαρούμενες οικογενειακές στιγμές!

H Έλλη Τσομπανίδη είναι νηπιαγωγός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.