Αρχική ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΗΧΑΝΕΣ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΗΧΑΝΕΣ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ.

από Πελιώ Παπαδιά

Οδηγώντας καθημερινά εδώ και 18 χρόνια, συναντώ πολύ συχνά γονείς (ή θείους ή νονούς ή παππούδες, τέλος πάντων, ενηλίκους) που μεταφέρουν παιδιά με το μηχανάκι ή τη μηχανή τους, χωρίς αυτά (τουλάχιστον) να φορούν κράνος και οδηγώντας εντελώς απρόσεχτα.

Κορυφαία δε όλων, τα τρικάβαλα ή τετρακάβαλα, στα οποία οι γονείς βάζουν ανάμεσά τους το παιδί ή τα παιδιά και ξεκινάνε κουλ για τη βόλτα τους ή (ακόμα χειρότερα) για το σχολείο, που σημαίνει ότι πάνω στο δίκυκλο υπάρχουν και μια-δυο βαριές τσάντες τίγκα στα βιβλία.

Ο νόμος, βέβαια, λέει άλλα. Θεωρητικά, στο αυτόφωρο οδηγούνται οι γονείς που μεταφέρουν ανηλίκους πάνω σε δίκυκλο χωρίς κράνος και χωρίς τις προφυλάξεις που προβλέπει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας. Μάλιστα, οι εν λόγω γονείς παραπέμπονται κατόπιν εντολής του κ. εισαγγελέα «με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο»

Με άλλα λόγια, αν στο δίκυκλο όχημα επιβαίνει ανήλικος χωρίς κράνος ή αν παρατηρείται το συχνό φαινόμενο να βάζουν οι γονείς τα παιδιά μπροστά ή να μεταφέρουν δύο (ακόμη και περισσότερα) ανήλικα, θα συλλαμβάνονται με την αυτόφωρο διαδικασία και θα οδηγούνται στον εισαγγελέα. Σημειώνουμε επίσης ότι απαγορεύεται η μεταφορά βρεφών με μηχανάκι και για να είναι συνεπιβάτης το παιδί θα πρέπει να πόδια του να φτάνουν να πατήσουν σωστά στο μαρσπιέ και όχι να αιωρούνται ή αλλιώς να είναι τοποθετημένο σε ειδικό κάθισμα, κατάλληλο για την ηλικία του. Τώρα αν οι παραπάνω διατάξεις, εφαρμόζονται από τα όργανα της τάξης, είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά πρέπει να εφαρμόζονται από εμάς, τους γονείς. 

Όχι άλλα ατυχήματα με παιδιά στην άσφαλτο… Αν (ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ) είναι απολύτως απαραίτητο να μεταφέρετε το παιδί σας με μηχανάκι ή μηχανή, μην αμελείτε να του φοράτε το κράνος και προς Θεού, μην ανεβάζετε και άλλα παιδιά πάνω. Και φυσικά, μην το κάνετε για τον νόμο και υπό το φόβο του αυτόφωρου… Κάντε το για τα παιδιά σας! Δεν νομίζω ότι η ασφάλειά τους θα πρέπει να καθορίζεται από ένα πρόστιμο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.