ΣΥΝΤΑΓΕΣ Δυναμωτικό πρωινό από Κώστας Τσίγκας 15 Οκτωβρίου, 2013 από Κώστας Τσίγκας 15 Οκτωβρίου, 2013 0 Είναι γνωστό ότι το πρωινό για όλους και ειδικότερα για τα παιδιά είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Όμως το άγχος να φτάσουμε εγκαίρως στη δουλειά μας και εκείνα εγκαίρως στο σχολείο τους είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα για τον γονιό. Πρόβλημα ίσως είναι και ότι έχουμε στερέψει από ιδέες και χρόνο για να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι, ναι, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε το παιδί μας να φάει το πρωινό του με ευχαρίστηση. Κι όμως απλώς με ελάχιστο προγραμματισμό μπορούμε να τα καταφέρουμε! Το σημαντικότερο στοιχείο για ένα σωστό πρωινό είναι το γάλα. Το γάλα περιέχει βιταμίνες και ασβέστιο και βοηθάει για γερά δόντια και οστά και γενικότερα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Θα πρέπει λοιπόν εμείς, για να το εντάξει το παιδί στη διατροφή του, να το κάνουμε να αγαπήσει το γάλα. Κι αυτό είτε του το σερβίρουμε σκέτο είτε μαζί με κορνφλέικς. Με κορνφλέικς θα μπορέσουμε να νοστιμίσουμε και το γιαούρτι του, που επίσης προσφέρει πολύτιμο ασβέστιο. Στις παρακάτω συνταγές αποτυπώνουμε μερικές ιδέες, που δεν είναι δύσκολες, για ένα ακόμα πληρέστερο παιδικό πρωινό ΜΑΦΙΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Υλικά για 12 τεμάχια • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 3/4 κούπας ζάχαρη • 1/4 κούπας κακάο • 2 κουταλάκια baking powder • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα • 1/2 κουταλάκι αλάτι • 2/3 κούπας γιαούρτι • 2/3 κούπας γάλα • 1/2 κουταλάκι βανίλια • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε με κουτάλα τα πρώτα έξι συστατικά για περίπου δύο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και τη βανίλια και αναμειγνύουμε πολύ καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC. Με το λάδι αλείφουμε 12 φόρμες για μάφιν και τις γεμίζουμε με το μείγμα κατά τα 2/3. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά προτού σερβίρουμε. ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΑΥΓΟ Υλικά • 1 αραβική πίτα • 2 λεπτές φέτες ντομάτα • 1 φέτα τυρί του τοστ ψιλοκομμένη • 1 αυγό • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο • 1 κουταλιά γάλα • Λίγο αλάτι και πιπέρι Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και προσθέτουμε το αυγό. Με ένα πιρούνι το διαλύουμε αμέσως και προσθέτουμε το γάλα. Χρησιμοποιώντας το πιρούνι διαλύουμε συνεχώς το αυγό μέχρι να ψηθεί. Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και το βγάζουμε αμέσως από το τηγάνι σε ένα πιάτο. Απλώνουμε πάνω στην πίτα το τυρί και την ντομάτα και τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 50 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει το τυρί. Τοποθετούμε πάνω στην πίτα το αυγό, την τυλίγουμε με λαδόκολλα και σερβίρουμε. ΑΥΓΟ ΨΗΤΟ ΣΕ ΝΤΟΜΑΤΑ Υλικά • 1 ντομάτα • 1 αυγό • 1 φέτα τυρί του τοστ ψιλοκομμένη • ½ κουταλιά ελαιόλαδο • 1 κουταλάκι τριμμένη φρυγανιά Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC. Ετοιμάζουμε την ντομάτα όπως για τα γεμιστά. Βάζουμε την ντομάτα σε ένα μικρό ταψί και την περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Σπάμε το αυγό και προσεχτικά, για να μη σπάσει ο κρόκος, το ρίχνουμε μέσα στην ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και μεταφέρουμε την ντομάτα στον φούρνο. Την ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά και στο σημείο αυτό ρίχνουμε πάνω από το αυγό το τυρί και τη φρυγανιά. Το ψήνουμε για επιπλέον 5 λεπτά. Σερβίρουμε μετά από λίγα λεπτά με φρέσκο ψωμί. ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ Υλικά • Φέτες μπαγιάτικου ψωμιού • 2-3 αυγά • γάλα • καστανή ζάχαρη, ή μέλι (και προαιρετικά κανέλα) • ελαιόλαδο Κόβουμε το ψωμί σε φέτες όχι πολύ χοντρές. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με λίγο γάλα. Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού μέσα στο μείγμα του αυγού να βραχούν καλά και τις βάζουμε να τηγανιστούν. Γυρίζουμε τις αυγόφετες από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρουμε ζεστές και πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα ή μέλι. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρές αυγόφετες, δηλαδή να παραλείψουμε τη ζάχαρη και να τις συνοδεύσουμε με τυρί (π.χ. φέτα ή ανθότυρο). αυγόγάλαμαγειρικήπρωϊνόσυνταγές 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο TO LIVE LOVE ΚΑΙ Η ΧΑΡΙΛΕΝΑ ΓΙΑΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ! Επόμενο άρθρο ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΥΜΟ ΜΑΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το πρώτο πρωινό του χρόνου έχει γεύση Μιράντα Μαστέλο Σίφνου, από τον Γιώργο Τσούλη Θρεπτικές vegan μπάρες χωρίς ψήσιμο και χωρίς γλυκαντικά Πασχαλινά κουλουράκια με βρώμη και μέλι Ο Γιώργος Ευγενειάδης κερνάει… σχολικά επαναστατικά μπισκότα Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα μας