Αρχική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΣΥΨΑΣ: ΠΑΜΕ ΣΕ ΤΑΞΕΙΣ-“ΚΛΕΙΣΤΗ ΚΑΨΟΥΛΑ”
τάξεις-κάψουλα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΣΥΨΑΣ: ΠΑΜΕ ΣΕ ΤΑΞΕΙΣ-“ΚΛΕΙΣΤΗ ΚΑΨΟΥΛΑ”

από Τaλκ

«Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα» διευκρίνισε σε τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διαβεβαιώνοντας ότι «Ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα». Όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης ο κ. Σύψας είπε πως «Δε θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων», ενώ ζήτησε με τη σειρά του, μετά τη Νίκη Κεραμέως, να γυρίσουν οι οικογένειες έπειτα από τις διακοπές τους το αργότερο τη 1η Σεπτεμβρίου, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και οι γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά αν έχουν συμπτώματα. Μετά, σύμφωνα με τον κύριο Σύψα, θα είναι ασφαλές να πάνε σχολειά ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση. «Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Για το τωρινό μοντέλο αντιμετώπισης του ιού στη χώρα μας ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου λοκντάουν έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή, κάτι που δεν προβλέπεται». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R είχε ξεπεράσει το 1 στα μέσα Ιουλίου, τώρα είναι 1 ή λίγο χαμηλότερο από το 1, γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πιθανότατα το 0,90. «Η στρατηγική είναι στοχευόμενα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε» είπε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση το Σεπτέμβρη, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και τώρα ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του. «Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, «είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.