Αρχική ΒΟΛΤΑ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΚΟΪΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΚΟΪΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

από Τaλκ

IMG_8077Η πρωτότυπη περιοδική έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες: δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαΐου 2020 και δομείται με κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας από τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του απολιθωμένου Δάσους και το ακριβές όσο και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα προβοσκιδωτών θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών. Η απολιθωμένη γνάθος και τα οστά του ζώου βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά Λέσβου και η παρουσία τους μαρτυρεί την πρώιμη  μετανάστευση τους προς την Ευρασία.

IMG_8089

Παράλληλα στην έκθεση Δεινοθήρια και Σεκόιες παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του 2018 και 2019 από το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, καθώς και πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, «στόχος της έκθεσης  είναι η γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος. Το αρχείο των απολιθωμάτων που αποκαλύπτεται στη Λέσβο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των μεγάλων κλιματικών μεταβολών που έλαβαν χώρα  αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα που τεκμηριώνονται από την παρουσία συγκεκριμένων ειδών που έχουν εξαφανισθεί ή δεν εμφανίζονται πλέον στον Ελληνικό και τον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο».

78700404_959588467753012_1414425922773188608_n

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεργάζεται και  φιλοξενεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στους χώρους του τις εκθέσεις που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας να έρθει σε επαφή με την  προσπάθεια των επιστημόνων για τη διάσωση των απολιθωμάτων και την παρουσίαση σημαντικών συμπερασμάτων σχετικά με την γεωλογική ιστορία, τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή, με τρόπο έγκυρο και παράλληλα κατανοητό και ευχάριστο.

Δεινοθήρια και Σεκόιες

Δεινοθήρια και Σεκόιες: δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο

Επίσκεψη-Πρόσβαση

Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

Στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώνονται σε καθημερινή βάση δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση στο τηλέφωνο 210 9469641.

Το γενικό κοινό -κάθε ηλικίας- μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα την έκθεση από Τετάρτη έως και Παρασκευή, ώρες 17:00-20:00, και το Σαββατοκύριακο, ώρες 11:00-20:00.

Οι χώροι της έκθεσης είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο: 6985 90 33 81, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: logistics@eef.edu.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.