Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ & ΗΧΩ: ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ & ΗΧΩ: ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

από Πελιώ Παπαδιά

4736-Νάρκισσος-Ηχώ-2Η θεατρική εταιρία ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) παρουσιάζει στο θέατρο Από Μηχανής την παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις» των Βασίλη Οικονόμου και Ελιάνας Περηφάνου, σε σκηνοθεσία της τελευταίας. Το εγχείρημα αυτό είναι ξεχωριστό, καθώς το ΘΕΑΜΑ είναι το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα αποτελούμενο από ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Οικονόμου, ιδρυτή του ΘΕΑΜΑ, το παιδικό θέατρο μπορεί και πρέπει να χτίσει τη νέα αντίληψη για τον ρόλο της αναπηρίας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η πολύχρονη εμπειρία του ΘΕΑΜΑ καθιστά πλέον κάτι τέτοιο εφικτό. Το Τaλκ μίλησε με τους συντελεστές της παράστασης.

  1. Καλησπέρα. Μιλήστε μας καταρχάς για το ΘΕΑΜΑ 

Πάνος: Το ΘΕΑΜΑ ξεκίνησε το 2010 ως μια πρωτοβουλία του Βασίλη Οικονόμου. Κάποιος φίλος μου ανέφερε πως ένας ΑμεΑ ηθοποιός έψαχνε άτομα (ΑΜΕΑ ή μη) για δημιουργία του πρώτου συμπεριληπτικού επαγγελματικού θιάσου με ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του. Η πρώτη μας συνάντηση ήταν στο υπόγειο ενός ΚΑΠΗ του Δήμου Αχαρνών – αυτός ήταν και ο πρώτος χώρος μαθημάτων μας και προβών. Αμέσως υπήρξε «χημεία» και ταύτιση απόψεων σχετικά με το θέατρο και την αναπηρία εν γένει. Σύντομα δημιουργήθηκε ένας αρχικός πυρήνας από καλλιτέχνες. Σταδιακά φτάσαμε στο σήμερα, όπου σε κεντρικά θέατρα παρουσιάζουμε τις δουλειές μας.

  1. Είναι η πρώτη φορά που ανεβάζετε παιδική παράσταση; Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτό το δύσκολο βήμα; Σε ποιο κοινό απευθύνεστε; Και ποιο κοινό σάς επισκέπτεται;

Ελιάνα: Η ομάδα ΘΕΑΜΑ πραγματοποιεί το πρώτο της θεατρικό για παιδιά. Πολύ σημαντική και όμορφη στιγμή. Μολονότι το σκεφτόμασταν και παλαιότερα, φέτος νιώσαμε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε την ιδέα. Μαζί με τον Βασίλη συζητούσαμε πολύ καιρό το μεγάλο κενό που υπάρχει στο κομμάτι της εκπαίδευσης γύρω από το θέμα της αναπηρίας. Θελήσαμε να το καλύψουμε μέσω του θεάτρου που άλλωστε είναι κομμάτι της εκπαίδευσης. Έτσι, δημιουργήθηκε το έργο μας. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-13 ετών – ωστόσο έρχονται και μικρότερα – πολύ ενθαρρυντικό ως επιλογή για τους γονείς! Οι παραστάσεις είναι καθολικά προσβάσιμες. Στόχος μας είναι όλοι να έρθουν στην παράσταση: Να ταξιδέψουν μαζί μας, να συμμετάσχουν, να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν και κυρίως να δουν πως είναι ένα θέατρο προσβάσιμο, φτιαγμένο για όλους. Ένα θέατρο ίσως ευκαιριών εντός και εκτός σκηνής. 

  1. Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε τη συγκεκριμένη παράσταση;

Ελιάνα:  Ήθελα ένα έργο να θίξει το θέμα της αναπηρίας και όχι μόνο. Αποφασίσαμε με τον Βασίλη, να
γράψουμε από την αρχή ένα δικό μας έργο και τελικά συμπεριλάβαμε την αναπηρία ως μέρος της διαφορετικότητας. Λάτρεις και οι δύο της ελληνικής μυθολογίας, καταλήξαμε σε τρεις μύθους με κοινό άξονα την μεταμόρφωση. Από την αρχή μας προβλημάτιζε το πως θα εκπαιδεύαμε τους νέους για την αναπηρία. Δεν έχει ξαναγίνει. Η αναπηρία είναι ορατή πάνω στη σκηνή, ωστόσο θέλαμε κάτι πρόσθετο,
ώστε όχι μόνο να γίνει κατανοητή η ζώσα κατάσταση της αναπηρίας, αλλά να υπάρξει και τροφή για σκέψη. Αποφασίσαμε να συνδυάσουμε το τέλος της παράστασης με μία ολιγόλεπτη συζήτηση που αφορά περισσότερο θα λέγαμε στην «αναγνώριση/παρατήρηση». Συνεπώς έχουμε στα χέρια μας ένα έργο που θίγει άμεσα σημαντικά θέματα, όπως η αυτοπεποίθηση, η σύνεση, η αγάπη, η αυτογνωσία, καθώς και έμμεσα θέματα που αφορούν την αναπηρία όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ομαδικότητα και η ποικιλομορφία.

  1. Το παιδικό θέατρο μπορεί και πρέπει να χτίσει τη νέα αντίληψη για τον ρόλο της αναπηρίας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Πώς βλέπετε μέχρι τώρα τις αντιδράσεις των θεατών, μικρών και μεγάλων; Δυσκολεύονται;

Πάνος Το θέατρο αποτελεί ιδανικό μέσο επικοινωνίας ώστε ο κόσμος να αρχίσει να εξοικειώνεται με την αναπηρία. Οι αντιδράσεις τόσο των παιδιών όσο και των μεγάλων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές, τόσο κατά την διάρκεια της παράστασης αλλά και κατά την διάρκεια των συζητήσεων στο τέλος της, κρίνοντας από τα σχόλια και τις εύστοχες επισημάνσεις από τα παιδιά στο πως βλέπουν τα ίδια την αναπηρία και πως επιθυμούν να γνωρίσουν έναν κόσμο σχετικά άγνωστο σε αυτά. Αυτό μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον και νιώθουμε ότι κάτι αλλάζει στην σκέψη και τις πεποιθήσεις.

Κωνσταντίνος Το παιδικό θέατρο πρέπει να χτίσει την αντίληψη όλων για την αναπηρία. Και μπορεί. Το νιώθουμε σε κάθε παράσταση. Οι αντιδράσεις μικρών και μεγάλων θεατών είναι φανταστικές. Τα παιδιά νιώθουν πολύ όμορφα, αντιλαμβάνονται την ομαδικότητα και το ό,τι ο ένας ηθοποιός προσέχει τον άλλον πάνω στη σκηνή.

Ευαγγελία Μιλώντας ως ηθοποιός και παιδαγωγός, μπορώ να πω με σιγουριά πως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την Τέχνη, έχει επιτυχία! Και αυτό το βιώνουμε στην παράσταση. Δεν μπορώ να πω άμεσα και κάθετα ότι δεν δυσκολεύονται κάποιοι από τους θεατές ωστόσο το βλέπεις σταδιακά να ανατρέπεται! Θα σταθώ στο τέλος της παράστασης. Στα χαμόγελα, στις δυνατές φωνές των παιδιών που
ανεβαίνουν στην σκηνή και τραγουδούν μαζί μας ”Μια μεταμόρφωση ζητάς”! Εκείνη η στιγμή είναι ο ορισμός της συμπερίληψης: μικροί, μεγάλοι, ανάπηροι, μη ανάπηροι… Όλοι ένα!

Ελιάνα Είναι συγκλονιστικό με πόση αθωότητα και αυθορμητισμό απαντούν τα παιδιά στις ερωτήσεις μας, πως αλλάζουν οι εκφράσεις τους όταν και οι λέξεις αλλάζουν νόημα. Δεν θα έλεγα πως οι μικροί δυσκολεύονται τόσο όσο οι μεγάλοι. Ίσως προσπαθούν να θυμηθούν πως είναι να είσαι παιδί. Άπαξ και γίνει αυτό η διασκέδαση είναι ομαδική υπόθεση, εντός και εκτός σκηνής.

Μυρτώ Εντυπωσιάζομαι από την συμμετοχή όλων, μικρών και μεγάλων και κυρίως στα τραγούδια, όπου γινόμαστε ένα – ηθοποιοί και κοινό! Ως μουσικός θα πω κάτι ενδιαφέρον που δεν ξέρουν πολλοί: Ο ίδιος ο Braille, που δημιούργησε την γραφή για τυφλούς/ές, έπαιζε τσέλο και εκκλησιαστικό όργανο! Μετά από ένα ατύχημα, στα πέντε του έμεινε τυφλός. Παρόλα αυτά, και επειδή οι γονείς του του συμπεριφέρονταν ως άτομο χωρίς αναπηρία, στα 15 δημιούργησε την γραφή braille και παράλληλα έγινε και αναγνωρισμένος μουσικός.

Έλη Τα παιδιά είναι οι άδολοι κριτές του αύριο. Έχουν κάτι το λευκό στον όρο της διαφορετικότητας. Βρίσκονται στο στάδιο εξερεύνησης και αποδοχής νέων δεδομένων. Ό,τι διαφορετικό δεν τους φαίνεται
παράξενο, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που νομίζω πως έρχονται με άλλες προσδοκίες γι’ αυτό που θα δουν. Τα παιδιά έρχονται με απορίες έτοιμα να παρακολουθήσουν και να το ζήσουν. Θα πω κάτι που έζησα πρόσφατα: Στο τέλος της παράστασης, φεύγοντας από το θέατρο συνάντησα έναν από τους θεατές, ένα αγόρι, που ήθελε να τραγουδήσουμε το τραγούδι της Ηχούς! Τα παιδιά είναι ανοιχτά στο να δεχτούν, να επεξεργαστούν και κατά συνέπεια να απολαύσουν την παράσταση, πριν και μετά. Γίνονται ένα με αυτό που βλέπουν.

slide-1160x651

  1. Τέλος, θα θέλατε να μας συστηθείτε και να μας πείτε τι αποκομίζετε εσείς ως καλλιτέχνες από την παράσταση;

Με λένε Πάνο Ζουρνατζίδη, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εκπαιδευτής σε θεατρικά σεμινάρια, συνιδρυτής της ομάδας ΘΕΑΜΑ, απόφοιτος θεατρολόγος και πρώην εργοθεραπευτής. Έχω συμμετάσχει και στις δέκα παραγωγές του ΘΕΑΜΑ. Ασχολούμαι αποκλειστικά με το θέατρο από το 2003 ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αυτή είναι η πρώτη μου επαφή με το παιδικό θέατρο και ομολογώ ότι η εμπειρία με ένα κοινό τόσο απαιτητικό και ειλικρινές όπως είναι τα παιδιά αποτελεί για μένα ένα τεράστιο σχολείο που με βάζει σε μια συνεχή εγρήγορση και δοκιμασία των εκφραστικών μου μέσων ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνω τον αυθορμητισμό τους και την ανάγκη τους για άμεση συμμετοχή και διάδραση την ώρα της παράστασης.

Λέγομαι Έλη Δρίβα. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και ηθοποιός. Γνώρισα  την ομάδα ΘΕΑΜΑ πριν από 2 χρόνια μέσα από τα μάτια του Βασίλη (Οικονόμου) ο οποίος  με τίμησε με την πρόταση του να ενταχθώ στο δυναμικό της.  Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά συνεργασία μου με το ΘΕΑΜΑ. Όσο ήμουν ακόμα φοιτήτρια, πίστευα πως το θέατρο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας μας όπου  μέσα σε αυτό  περιγράφονται ισχύουσες καταστάσεις, ιδεολογίες, αδικίες αλλά παράλληλα προτείνει δρόμους νέους, με ελευθερία, δικαιώματα, όνειρα. Ήρθε η ώρα της πράξης!

Είμαι ο Κωνσταντίνος Λούκας, ηθοποιός. Είμαι μαζί με το ΘΕΑΜΑ από το 2015, έχω πάρει μέρος σε 4 παραγωγές, με τελευταίες συμμετοχές στην «Αντιγόνη» ως Τειρεσίας και τώρα στο παιδικό ως Νάρκισσος και Φαέθοντας. Η παιδική αυτή παράσταση με κάνει πολύ ευτυχισμένο και χαρούμενο. Αυτή η επαφή με τα παιδιά με κάνει κι εμένα να νιώθω σαν μικρό παιδί.

Είμαι η Ευαγγελία Σχοινά, ηθοποιός, νηπιαγωγός, εμψυχώτρια σε παιδιά και ενήλικες και χορεύτρια
παραδοσιακών χορών. Είμαι στο ΘΕΑΜΑ από τον Οκτώβριο του 2017 και το παιδικό είναι η τέταρτη συνεργασία μου με την ομάδα. Από 5 ετών, όταν με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω, απαντούσα ηθοποιός και δασκάλα για όλα τα παιδιά του κόσμου. Συνεπώς μόνο ολοκληρωμένη μπορώ να αισθάνομαι μέσα σ΄ αυτή τη δουλειά!

Είμαι η Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου, μουσικός, μουσικολόγος και εκπαιδευτικός στην διδασκαλία μουσικής σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με το ΘΕΑΜΑ και σε κάθε παράσταση παρατηρώ την σημασία της διαφορετικότητας, της ανάγκης για δημιουργία, την εξέλιξη μέσα μου αλλά και τις μοναδικές αντιδράσεις μικρών και μεγάλων θεατών μας.

Είμαι η Ελιάνα Περηφάνου, ηθοποιός και θεατρολόγος με μεταπτυχιακό κατά κύριο λόγο πάνω στο θέατρο και την αναπηρία, στο Λονδίνο. Συνεργάζομαι σε Αγγλία και Ελλάδα με ειδικά σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς ως θεατρολόγος. Έγινα ενεργό μέλος στο ΘΕΑΜΑ από το 2017 όπου συν-σκηνοθέτησα την «Αντιγόνη» με τον ιδρυτή του, Βασίλη Οικονόμου. Σαν καλλιτέχνης αποκομίζω δύναμη. Αισιοδοξία. Χαμόγελο. Το ΘΕΑΜΑ μπορεί να ξεκίνησε το παιδικό του «τμήμα» με αυτήν την παράσταση, ωστόσο επιφυλάσσει κι άλλα για το μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι!

Νάρκισσος & Ηχώ

Συντελεστές Παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ελιάνα Περηφάνου

Κείμενα- Διασκευή: Βασίλης Οικονόμου – Ελιάνα Περηφάνου

Μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης

Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Σκηνογραφία- Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Λουκία Μάνδαλη

Παραγωγή: «ΘΕΑΜΑ»

Παίζουν: Έλη Δρίβα, Πάνος Ζουρνατζίδης, Κωνσταντίνος Λούκας, Ελιάνα Περηφάνου, Ευαγγελία Σχοινά

Ζωντανή Μουσική: Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου

Διάρκεια: 60′ (50′ παράσταση και 10′ συζήτηση)


Προσβασιμότητα για ΑμεΑ:

  • Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες
  • Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα
  • Ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ές και άτομα με προβλήματα όρασης
  • Προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qr code

Προσβασιμότητα χώρου 

Παραστάσεις στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13- Μεταξουργείο) κάθε Κυριακή στις 11 π.μ.. Τηλέφωνο κρατήσεων θεάτρου: 2105232097.

Καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία θα πραγματοποιούνται στις 11 π.μ. για όλη την εκπαιδευτική περίοδο 2018-2019 στο θέατρο και στον χώρο του σχολείου/εκπαιδευτηρίου. Προτείνεται για παιδιά 5-13 ετών.

Τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεων: 6909129700 και στο e-mail: theamaproduction@gmail.com

Τιμές Εισιτηρίων:

Κανονικό: 12€

Άνεργοι / Φοιτητές / Ανάπηροι–ες / Συνοδοί αναπήρων / Παιδικό κάτω των 12 ετών: 8€

Ομαδικά/Σχολεία :7€

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

Site του θεάτρου : https://amtheater.gr/plays/performance-40

Website ΘΕΑΜΑ – www.distheater.gr

Event Facebook: https://goo.gl/cWttkm

Για κρατήσεις θέσεων επισκεφτείτε το site: https://goo.gl/uwj6at

logo θεαμα GR

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.