Αρχική ΒΡΕΦΗ UNICEF: «ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

UNICEF: «ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

από Taλκ Team

Η UNICEF ξεκίνησε τη νέα εκστρατεία #EarlyMomentsMatter που υποστηρίζεται από το LEGO Foundation για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των πρώτων 1.000 ημερών της ζωής ενός παιδιού και την επίδραση των πρώιμων εμπειριών στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, τα κύτταρα του εγκεφάλου μπορεί να κάνουν μέχρι και 1.000 νέες συνδέσεις κάθε δευτερόλεπτο – μια μοναδική ταχύτητα στη διάρκεια όλης της ζωής. Αυτές οι συνδέσεις συμβάλλουν στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης των παιδιών και θέτουν τα θεμέλια για τη μελλοντική υγεία και την ευτυχία τους. Η έλλειψη φροντίδας – που περιλαμβάνει επαρκή διατροφή, παροχή ερεθισμάτων, αγάπη και προστασία από το στρες και τη βία – μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων συνδέσεων.

Η εκστρατεία ξεκινά με την πρωτοβουλία #EatPlayLove- μια ψηφιακή και έντυπη εκστρατεία που απευθύνεται σε γονείς και φροντιστές, που ενημερώνει σχετικά με την νευροεπιστήμη σχετικά με το πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος των μωρών. Τα στοιχεία που παρέχει η #EatPlayLove εξηγούν την επιστήμη με ένα απλό, οπτικά ελκυστικό τρόπο, ώστε να ενθαρρύνει τους γονείς και φροντιστές να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό αυτή την απαράμιλλη ευκαιρία να παρέχουν στα παιδιά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.

Απευθυνόμενη στις οικογένειες, η πρωτοβουλία αποσκοπεί επίσης στο να αυξήσει τη ζήτηση για ποιοτικές, προσιτές υπηρεσίες για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία και να παροτρύνει τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε προγράμματα για τα πιο ευάλωτα παιδιά.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη σειρά του “The Lancet” σχεδόν 250 εκατομμύρια παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ανεπαρκούς ανάπτυξης εξαιτίας του υποσιτισμού και της φτώχειας. Αλλά η ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων και δράσεων για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, δεν περιορίζεται σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Μειονεκτούντα παιδιά που ζουν σε χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Η UNICEF εκτιμά ότι εκατομμύρια περισσότερα παιδιά περνούν την εύπλαστη ηλικία τους μεγαλώνοντας σε περιβάλλον χωρίς ερεθίσματα και ασφάλεια, θέτοντας τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη σε κίνδυνο.

On 15 August 2016 in Belize, 2-year-old Abner laughs while being carried by his father, James Choc, outdoors on their family’s plot of land, in San Felipe Village in the Toledo region. The family, which consists of Abner’s parents, grandparents and aunt – participates in the Roving Caregivers Programme (RCP), which brings services to vulnerable families in the region, especially those living in distant and hard-to-reach locations. Just 50 per cent of villages in the remote, predominately Mayan communities in the Toledo region have access to preschool or day-care services for their children. With many caregivers – including Abner’s parents and grandfather – working on plantations or construction sites, young children are at risk of missing out on stimulating interaction, a key element for their development. The UNICEF-supported programme, targets children up to age three who have no access to formal early childhood education. RCP facilitators (known as ‘Roving Caregivers’ or Rovers), who are trained members of the local community, conduct 45-minute home outreach with each of the families they serve, engaging children in age-appropriate stimulating activities through play and encouraging parents and caregivers to participate. They also encourage positive parenting behaviour; and promote behaviour change to address inappropriate parenting practices The 22 Rovers in the RCP programme conduct 45-minute outreach visits with each family. “My favourite part of my children’s lives was when they were young and playing without worry; they were laughing and smiling and growing,” said Abner’s grandmother, Maria Choc (not pictured), a mother of 13. In recent years, considerable progress was made in the area of Early Childhood Development. In 2011 only 32 per cent of children between 36 and 59 months of age attended an Early Childhood Education (ECE) programme, but this reached 55 per cent by 2015. Disparities however persist as only one in five of the p

Η επένδυση στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι ένας από τους πιο οικονομικά αποτελεσματικούς τρόπους για την αύξηση της ικανότητας των παιδιών να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους – αυξάνοντας την ικανότητά τους να μαθαίνουν στο σχολείο, και αργότερα, την ικανότητα βιοπορισμού τους ως ενήλικες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας. Μια μελέτη 20 ετών έδειξε ότι μειονεκτούντα παιδιά που συμμετείχαν σε ποιοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, όταν ήταν μικρά, έφθασαν να κερδίζουν μέχρι και 25% περισσότερα ως ενήλικες σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έλαβαν την ίδια στήριξη.

Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, όπως π.χ. το “πακέτο” Φροντίδα για την Ανάπτυξη του Παιδιού, που περιλαμβάνει κατάρτιση εργαζόμενων για την υγεία σε τοπικό επίπεδο ώστε να διδάξουν στις οικογένειες τη σημασία του να παίζουν με τα παιδιά τους με τρόπο που να τονώνει την υγιή ανάπτυξη, μπορεί να κοστίσει μόλις 50σεντ (USD) ανά κάτοικο ετησίως, όταν συνδυάζεται με τις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας.

Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις για αύξηση των επενδύσεων στην πρώιμη παιδική ηλικία, επέκταση των υπηρεσιών υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται στα μικρά παιδιά, καθώς και για ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης για γονείς και φροντιστές.

Αυτή η εκστρατεία αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος της UNICEF για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, που υποστηρίζεται από το H&M Foundation, το Conrad N. Hilton Foundation, ALEX AND ANI, και το IKEA Foundation.

Πηγή

Διαδώστε αυτό το άρθρο στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.