HOTΑΡΘΡΑΒΙΒΛΙΟΣΥΝΤΑΓΕΣ Περιπέτειες στην κουζίνα με… τα παιδιά μας! από Πελιώ Παπαδιά 15 Σεπτεμβρίου, 2022 από Πελιώ Παπαδιά 15 Σεπτεμβρίου, 2022 2 Στον δρόμο συχνά τη φωνάζουν Little Hands. Έχει έναν γιο 4 ετών, που δεν τον λένε Πάρη, όπως πολλοί νομίζουν. Χάρη σε εκείνον γεννήθηκαν όλες οι συνταγές που βρίσκει κανείς στο kids food blog της, οι οποίες είναι εύκολες, θρεπτικές και για όλη την οικογένεια. Κι έτσι, παρότι σπούδασε και εργάστηκε ως νηπιαγωγός, τώρα ασχολείται με τα παιδιά με έναν διαφορετικό τρόπο και είναι κοντά τους μέσω των συνταγών και του βιβλίου της Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη. Συνταγές για μικρά χεράκια, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, η Ελένη Κατσούλη μάς μιλάει για τη σωστή διατροφή μικρών και μεγάλων, μας δίνει ιδέες για εύκολα γεύματα και μας εξηγεί τη σημασία της μαγειρικής στην ανάπτυξη των παιδιών. Back to school, και ένα από τα άγχη των γονέων είναι η διατροφή των παιδιών. Πάμε καταρχάς στο πρωινό, το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Γιατί είναι βασικό να τρώνε τα παιδιά πρωινό; Και πώς μπορούμε να πείσουμε όσα θέλουν να φύγουν νηστικά για το σχολείο για τη σημασία του; Αρχικά να πούμε ότι αν εμείς οι ίδιοι οι γονείς δεν τρώμε πρωινό δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις και προσδοκίες από εκείνα να τρώνε πρωινό. Έτσι δεν είναι; Σαφώς και δεν θα φάνε αν βλέπουν εμάς να είμαστε στο τρέξιμο και να πίνουμε στο πόδι 2 γουλιές καφέ. Άρα θα τα πείσουμε με το παράδειγμα μας. Το πρωινό είναι σημαντικό για όλους όχι μόνο για τα παιδιά. Αν φτιάχνουμε 1-2 συνταγές την Κυριακή είναι πολύ βοηθητικό για να έχουμε όλη την εβδομάδα πρωινό στο ψυγείο μας, για παράδειγμα μάφιν ή βρασμένα αυγά. Συνδυάστε τα με ένα φρούτο. Άλλες εύκολες λύσεις είναι το γιαούρτι με βούτυρο καρπών, νιφάδες βρώμης και φρούτα ή ψωμί με λίγο αβοκάντο. Δεκατιανό, άλλος μεγάλος πόνος! Πολλά παιδιά επιλέγουν κυλικείο. Αλλά σπάνια βρίσκεις εκεί καλές επιλογές. Πώς να τα δελεάσουμε, ώστε να παίρνουν σνακ από το σπίτι; Αρχικά, ας επιλέξουμε μαζί τους το σκεύος με το οποίο θα μεταφέρουν το κολατσιό τους. Αν τους επιτρέψουμε να συμμετέχουν και τα βοηθήσουμε να θεωρήσουν ότι εκείνα παίρνουν τις αποφάσεις, τότε έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Μπορούμε να τους δώσουμε να επιλέξουν ανάμεσα σε 2 φρούτα, για παράδειγμα, και έπειτα να διαλέξουμε πώς θα τα σερβίρουμε (κομμένα σε σχήμα της επιλογής τους, ολόκληρα ή ως φρουτοσαλάτα). Επιπλέον, είναι σημαντικό στις επιλογές τους να τους έχουμε και κάτι που θέλουν πολύ κι ας το θεωρούμε εμείς ανθυγιεινό. Ένα μικρό κομματάκι θα είναι αφορμή για να φάνε, ενώ δεν θα έχουμε «βάλει» πάνω του τη λαχταριστή ταμπέλα του απαγορευμένου. Τέλος, δεν βάζουμε μεγάλα, και άρα αγχωτικά, κομμάτια στο μπολάκι τους. Ας κόψουμε στα 4 το τοστ. Είναι εκπληκτικό πόσο βοηθάει μία τόσο μικρή αλλαγή, κι αυτό σας το λέω από την εμπειρία μου σε τάξεις. Τα μικρά παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με τη μαγειρική. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν φόβο των γονέων για το «μπάχαλο» που μπορεί να δημιουργηθεί στην κουζίνα; Έχεις απόλυτο δίκιο για τον φόβο των γονέων απέναντι στον δημιουργικό «χαμό» της κουζίνας. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μόνιμη βιασύνη μας λόγω υποχρεώσεων, εμποδίζει συχνά ακόμα και την ίδια μας τη θέληση να βάλουμε τα παιδιά στην κουζίνα. Για όλα αυτά, και για το πώς να τα διαχειριστούμε μιλάω και στο εισαγωγικό σημείωμα για τους γονείς, που υπάρχει στο βιβλίο του Πάρη. Ποια είναι τα οφέλη τού να μάθουν τα παιδιά από νωρίς να μαγειρεύουν και να εμπλέκονται στη διαδικασία της προετοιμασίας των γευμάτων τους; Εν συντομία, τα βασικότερα οφέλη είναι: γνωριμία με νέα υλικά και γεύσεις, ενθάρρυνση στο να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, αυτονομία, κατανόηση του χρόνου και της χρονικής ακολουθίας, δέσιμο με τον εκάστοτε φροντιστή, δημιουργία αναμνήσεων, κατανόηση ότι χρειάζεται κόπος μέχρι να φτάσει κάτι σε εμάς, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, αρίθμηση και τόσα άλλα. Η κουζίνα είναι ένα τεράστιο σχολείο! Δυστυχώς, οι ρυθμοί μας είναι τέτοιοι που πολλοί γονείς δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν και καταφεύγουν συχνά είτε σε ανθυγιεινές, «ετοιματζίδικες», λύσεις είτε σε φαγητό απ’ έξω. Τι θα πρότεινες στους πολυάσχολους μπαμπάδες και μαμάδες, ώστε να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή, που όμως δεν θα απαιτεί πολύ χρόνο; Απαντάω σε αυτή την ερώτηση σήμερα, που ούτε εγώ πρόλαβα να μαγειρέψω και παραγγείλαμε μαγειρευτό φαγητό απ’ έξω. Τι timing! Ας το απομυθοποιήσω λίγο και ας πάρω τις τύψεις που μπορεί να έχουμε, γιατί ναι, συμβαίνει σε όλους μας. Το θέμα, όμως, είναι να μιλάμε για την εξαίρεση και όχι για τον κανόνα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρόποι να υιοθετήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες ως οικογένεια. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να πιστέψουμε ότι μπορούμε, αρκεί να ιεραρχήσουμε λίγο καλύτερα τις προτεραιότητές μας και να οργανωθούμε σωστά, να κάνουμε φίλη μας την κατάψυξη κ.λπ. Αλλά ακόμα κι απ’ έξω να πάρουμε κάτι, υπάρχουν υγιεινές επιλογές: αντί να σταματήσουμε στον φούρνο πριν από το σχολείο, ας σταματήσουμε στο μανάβικο και ας δώσουμε από εκεί επιλογές για σνακ. Αν έχουμε και λίγους ξηρούς καρπούς και λίγο τυρί, είμαστε έτοιμοι. Πες μας, τέλος, λίγα λόγια για τις Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη. Πώς σου ήρθε η ιδέα και ποιος ήταν ο στόχος σου όταν το έγραψες; Ο στόχος μου ήταν να δοκιμάσουν τα παιδιά εναλλακτικές γεύσεις, τροφές που δεν γνώριζαν και φυσικά να έρθουν σε επαφή με την κουζίνα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αυτονομία και την αυτοπεποίθησή τους. Όλα αυτά είδα ότι μπορούν να συμβούν σε μαγειρικές δράσεις που έκανα με παιδιά στις αρχές του 2020. Δυο μήνες μετά, όλα έκλεισαν λόγω του lockdown και σκεφτόμουν πώς θα συνεχίσει αυτό και πώς θα τα ενθαρρύνω να πετύχουν χωρίς εμένα. Ένα βιβλίο μαγειρικής για παιδιά ήταν η λύση που βρήκα και κάπως έτσι ο Πάρης βρίσκεται τώρα στα χέρια σας. Είναι ένα πρωτότυπο, εικονογραφημένο από τη Σάντρα Ελευθερίου, βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με 8 απολαυστικές συνταγές-ιστορίες. Ο μικρός Πάρης, με τη βοήθεια κάποιου ενήλικου, της μαμάς, του μπαμπά, της γιαγιάς, του παππού, της νονάς, της δασκάλας, εκτελεί τη συνταγή δείχνοντας πώς η μαγειρική μπορεί να γίνει η αγαπημένη απασχόληση κάθε παιδιού.Διαβάστε: Ελένη Κατσούλη, Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη, Εκδόσεις Μεταίχμιο Επισκεφτείτε: www.littlehandsblw.com Little HandsΒιβλίοδεκατιανόδιατροφήΕκδόσεις ΜεταίχμιοΕλένη Κατσούληπαιδικό βιβλίοΠεριπέτειες στην κουζίνα με τον ΠάρηπρωϊνόΣάντρα Ελευθερίουσνακσνακ για το σχολείουγιεινή διατροφή 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΙΑ… ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΑ Επόμενο άρθρο “Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ” ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ALHAMBRA ART THEATRE ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από πού αντλούν τις σούπερ δυνάμεις τους οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας; The Meet Market #EasterEdition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Τέμπη: Ανοιχτή η υπόθεση για περαιτέρω έρευνα από το Ευρωκοινοβούλιo Ταξίδι με παιδιά Εξερευνώντας τα μυστικά του εγκεφάλου Αγάπη, πάνω από όλα