Αρχική ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΝ

ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΝ

από Πελιώ Παπαδιά

Κάθε Σαββατοκύριακο, η σκηνή του θεάτρου Χορν μεταμορφώνεται σε ένα πολύχρωμο βυθό και γεμίζει με πολύχρωμα πλάσματα της θάλασσας, που έχουν να μας πουν μια υπέροχη ιστορία, μέσα στο υπέροχο σκηνικό της Μαίρης Τσαγκάρη.

Την ιστορία αυτή μας την αφηγείται η νύχτα, ενσαρκωμένη εξαιρετικά από την Τζωρτζίνα Καραχάλιου. Στην ξακουστή Βυθούπολη, όλη η ψαροπαρέα ετοιμάζεται για τα γενέθλια της Ρίτσας της Πεσκανδρίτσας. Ο Βρασίδας ο Αχινός με τον Βαγγέλη τον Ροφό πηγαίνουν να μαζέψουν αμμώδη ριγοφιλάκια για τη μεγάλη γιορτή και συναντούν ορισμένα καινούρια, πανέμορφα και πολύχρωμα, αλλά φοβισμένα αλλοδαπά ψάρια, κυνηγημένους μετανάστες από άλλες θάλασσες, που φέρουν το καθένα τη δικιά του πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία!

img61135_dfd049849225715947a55f489e0afe37_466x388c

Κι ενώ γνωρίζονται και γίνονται φίλοι, εμφανίζεται ο Μπακαλιάρος Μπακαλιαράκος. Μαύρος, ρατσιστής, εκφοβιστής, συνοδευόμενος από δυο… φουσκωτούς (κυριολεκτικά) θέλει να διώξει τους ξένους και να γίνει ο άρχοντας της Βυθούπολης, υποτάσσοντας φυσικά και τα ντόπια ψάρια. Γιατί το μίσος και το μένος του δεν περιορίζονται στους ξένους, αλλά επεκτείνονται και σε όσους συντάσσονται μαζί τους, και σε όσους αντιτάσσονται σε εκείνον. Ο Βρασίδας και η παρέα του θα αναζητήσουν το Τέρας Ψυχραιμίας, θύμα κι αυτό της βίας του Μπακαλιαράκου, που θα τους παραπέμψει στην Ελευθερία του Λόφου, στην Ελευθερία, που, προσωποποιημένη και πάλι από την εξαιρετική Τζωρτζίνα Καραχάλιου, θα καταφέρει τελικά να τους ελευθερώσει.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να ανακτήσουν ένα μαργαριτάρι. Το μαργαριτάρι αυτό μαυρίζει όταν το κατέχει κάποιος κακός, σκορπάει παντού τον φόβο και υπνωτίζει όσους το κοιτάνε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιδράσουν, να πουν την άποψή τους ή να εναντιωθούν απέναντι στο κακό. Όταν, όμως, το κρατάει κάποιος καλός, το πετράδι γίνεται φωτεινό, γεμίζει γνώση και ο καθένας έχει την ελευθερία της σκέψης και του λόγου του.

Η παράσταση, όμορφα σκηνοθετημένη από την Αθανασία Καραγιαννοπούλου, με πολύ χιούμορ και μάλιστα διαποτισμένο από έξυπνες αναφορές στην πολιτική και όχι μόνο καθημερινότητά μας, περνάει στα παιδιά (και στους γονείς) πολύ ξεκάθαρα μηνύματα. Πως όταν έχουμε γνώση και φως γύρω μας, δεν μπορεί κανένας να μας υποτάξει και να μας φοβίσει. Πως για να μη φοβόμαστε πρέπει να έχουμε γνώση και επίγνωση του εαυτού μας. Πως η γνώση είναι ελευθερία. Πως η ελευθερία είναι δύναμη. Πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Πως οι φυλετικοί και κοινωνικοί διαχωρισμοί είναι κατακριτέοι. Πως για να είναι κανείς ευτυχισμένος πρέπει όλοι να είναι ευτυχισμένοι. Πως ο ρατσισμός πρέπει να εξαφανιστεί. Πως ο ρατσιστής έχει στερηθεί αγάπης, γι’ αυτό κάνει όσα κάνει…

Μια φαινομενικά απλή ιστορία, με ζωντανές ερμηνείες, πολλή μουσική και happy end, πλαισιωμένη από ένα ονειρικό και πολύχρωμο σκηνικό, αλλά και από πρωτότυπα τραγούδια-συνθέσεις της Ερωφίλης, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αγαπήσουν αυτό που βλέπουν και έτσι να κατανοήσουν ευκολότερα πόσα προβλήματα δημιουργεί ο θύτης στα θύματα και στα εν δυνάμει θύματά του, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ταυτόχρονα, η παράσταση δίνει την ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν σοβαρά με τα παιδιά τους για ραγδαία αυξανόμενα και ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα, όπως το bullying, η βία, o ρατσισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς. Και να τα θωρακίσουν έτσι ώστε να διεκδικήσουν ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα, ώστε να μην ψαρώσουν ποτέ!

«Η Ψαρόσουπα μας ενώνει στο πιο όμορφο κολύμπι, όπου φτάνει ένα μόνο θαρραλέο μακροβούτι για να αγαπήσεις όλα τα ψάρια του κόσμου. Και να πάψεις επιτέλους να ψαρώνεις», Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

«Όσο λιγότερη ταυτότητα, τόσο μεγαλύτερη βία. Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για τον εκφοβισμό. Πρέπει με κάθε τρόπο να πούμε την αλήθεια για τη βία. Τώρα που χωράει ακόμα στις παιδικές παλάμες τους, πριν δυναμώσει, πριν γίνει ένα με τη γροθιά τους. Μόνο έτσι θα φύγει από τις αυλές, μόνο έτσι θα ξεγυμνωθεί μέσα στις κοινωνίες», Γιώργος Δ. Λεμπέσης.

3177

Η παράσταση “Ψαρόσουπα. Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου” παίζεται κάθε Σάββατο στις 15:00 και κάθε Κυριακή στις 12.00 και στις 15:00 στο Θέατρο Χορν.

Συντελεστές
Συγγραφέας έργου: Γιώργος Δ. Λεμπέσης
Σκηνοθεσία παράστασης: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Θεατρική προσαρμογή: Αθανασία Καραγιαννοπούλου – Γιώργος Δ. Λεμπέσης
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια ηθοποιών: Μαρία Καραπούλιου
Φωτισμοί σκηνής: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική παράστασης: Ερωφίλη
Στίχοι τραγουδιών παράστασης: Γιώργος Δ. Λεμπέσης

Πρωταγωνιστούν: Τζωρτζίνα Καραχάλιου, Νίκος Αξιώτης, Νίκος Βατικιώτης, Πέτρος Βερβερής, Λορίνα Κατσιώτη, Χριστιάννα Κουλιζάκη, Κίττυ Μαργαρίτη, Βάσια Μίχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.