Αρχική ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ Ή ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ Ή ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ

από Πελιώ Παπαδιά

Το αυτί του κολυμβητήΤο αυτί του κολυμβητή, ή αλλιώς εξωτερική ωτίτιδα, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος του εξωτερικού ακουστικού πόρου. Ονομάζεται έτσι γιατί το παθαίνουν πολύ συχνά οι κολυμβητές, αλλά και τα παιδάκια το καλοκαίρι, καθώς περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα.

Η υγρασία που δημιουργείται στο κανάλι του εξωτερικού αυτιού, μετά την υπερβολική έκθεση στο νερό, μπορεί να προκαλέσει μικρόβια και μύκητες. Ένας άλλος παράγοντας μόλυνσης είναι η κακή συνήθεια που έχουν μερικά παιδιά να βάζουν το δάκτυλο, μπατονέτες ή αιχμηρά αντικείμενα στο αυτί και να το ξύνουν. Το αυτί του κολυμβητή μπορεί να εμφανίσει είτε οξείες είτε χρόνιες μορφές.

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα στα αυτιά
  • Αίσθημα μπουκώματος/ πληρότητας (βουλωμένο αυτί)
  • Πρήξιμο
  • Πόνο ή καύσο
  • Ωτόρροια-Υγρό που τρέχει από ερεθισμένο σημείο

Θεραπεία 

Η θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της μόλυνσης και το πόσο πόνο αισθάνεται το παιδί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει σταγόνες για το αυτί που περιέχουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης, πιθανώς αναμεμιγμένα με ένα στεροειδές για να μειώσει τη διόγκωση του έξω ακουστικού πόρου. Οι σταγόνες αυτιών συνήθως χορηγούνται αρκετές φορές την ημέρα για 7 έως 10 ημέρες. Εάν η διόγκωση του ακουστικού πόρου καθιστά δύσκολο να χορηγηθούν σταγόνες, ο γιατρός μπορεί να εισάγει ένα είδος φυτιλιού μέσα στο κανάλι του αυτιού για να βοηθήσει το φάρμακο να φτάσει στο εσωτερικό του αυτιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει πύον και τρίμματα από το αυτί με απαλό καθαρισμό ή αναρρόφηση. Αυτό θα επιτρέψει στις σταγόνες να δράσουν πιο αποτελεσματικά.

Για πιο σοβαρές λοιμώξεις, μπορεί επίσης να δοθούν αντιβιοτικά από του στόματος, και ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια καλλιέργεια δείγματος των υπολειμμάτων από το αυτί για να βοηθήσει στον εντοπισμό των βακτηρίων ή μυκήτων που προκαλούν τη λοίμωξη. Επιπλέον μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθούν αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πόνου, αλλά εάν ο πόνος είναι σοβαρός, μπορεί να χρειαστεί συνταγογράφηση ισχυρού αναλγητικού φαρμάκου. Από την αρχή της θεραπείας, το παιδί θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα μέσα σε μια ή δύο μέρες. Το αυτί του κολυμβητή συνήθως θεραπεύεται πλήρως μέσα σε 7 έως 10 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας.

470_swimmers_ear_100720Πρόληψη

• Χρησιμοποιήστε αντισηπτικές σταγόνες (θα τις βρείτε στα φαρμακεία) κάθε φορά που το νερό είναι παγιδευμένο στα αυτιά.  Χρησιμοποιήστε επίσης καθαρό οινόπνευμα. Απορροφά το νερό, βοηθά να στεγνώσει το αυτί και εξουδετερώνει τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα.
• Παρακινήστε τα παιδιά να φορούν σκουφάκι ή ωτοασπίδες όταν κολυμπούν.
• Μην καθαρίζετε τα αυτιά των παιδιών υπερβολικά, η κυψελίδα χρειάζεται.
• Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτα, ιδίως βαθιά ή ξύνοντας με αυτήν το αυτί.
• Μην τους επιτρέπετε να σκαλίζουν το αυτί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.