Αρχική ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΒΓΟΜΑΝΙΑ
Πασχαλινή αβγομανία

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΒΓΟΜΑΝΙΑ

από Τaλκ

πειράματα με αβγάΚαθώς έρχεται το Πάσχα και τα σπίτια γεμίζουν με αβγά, ζητήσαμε από το Μουσείο Πειραμάτων να μας «δώσει» δυο ιδιαίτερες «συνταγές» για γιορτινό, επιστημονικό παιχνίδι με αυτά. Προσοχή: Στα πειράματα με αβγά είναι απαραίτητη η επίβλεψη των παιδιών από έναν ενήλικα.  

Green eggs

Πράσινα τηγανητά αβγά

Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την κουζίνα σε χημικό εργαστήριο; Ακολουθώντας τις οδηγίες του ακόλουθου πειράματος, το οποίο θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι επιστήμονες!

Υλικά για το πείραμα

  • 1 άβραστο αβγό
  • Ζωμός από κόκκινο λάχανο
  • Εστία θέρμανσης
  • Μικρή κατσαρόλα
  • Τηγάνι
  • Ένα δοχείο
  • Ένα πιρούνι
  • Νερό

Πειραματική διαδικασία

  • Τοποθετούμε στη μικρή κατσαρόλα το κόκκινο λάχανο και προσθέτουμε νερό. Στη συνέχεια το βράζουμε και αφαιρούμε προσεκτικά το λάχανο, κρατώντας μόνο τον ζωμό. Αφήνουμε τον ζωμό να κρυώσει.
  • Σπάμε προσεχτικά το αβγό και διαχωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο.
  • Τοποθετούμε το ασπράδι στο δοχείο και προσθέτουμε μικρή ποσότητα από τον ζωμό του κόκκινου λάχανου. «Χτυπάμε» το μίγμα με το πιρούνι, σαν να φτιάχνουμε ομελέτα. Τοποθετούμε το μίγμα σε τηγάνι.
  • Ανάβουμε την εστία θέρμανσης και τοποθετούμε το τηγάνι. Κατόπιν, προσθέτουμε τον κρόκο

Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Συμπέρασμα

Ο ζωμός από κόκκινο λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν χρώμα όταν έρχονται σε επαφή με ουσίες που έχουν βασικό ή όξινο pH. Το ασπράδι του αβγού έχει βασικό pH. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προκύπτει το πράσινο χρώμα που παρατηρούμε στο ασπράδι. Καλή όρεξη! {Ναι, φυσικά τρώγεται}. 

Egg-test-GettyImages-81988330-58c1c0ab5f9b58af5c309247

Αβγό… υποβρύχιο

Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα αβγό να επιπλέει σε διαφορετικές στάθμες στο νερό; Η διαφορά πυκνότητας θα μας δείξει τον τρόπο  με ένα πολύ απλό, αλλά ενδιαφέρον πείραμα, που θα χαρούν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά για το πείραμα

  • Δύο διάφανα ποτήρια
  • 2 άβραστα αβγά
  • Αλάτι
  • Νερό

Πειραματική διαδικασία

  • Γεμίζουμε το πρώτο ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Γεμίζουμε το δεύτερο ποτήρι με ζεστό νερό. Προσθέτουμε 50 γραμμάρια αλάτι. Αναδεύουμε έως ότου το αλάτι διαλυθεί στο νερό.
  • Τοποθετούμε προσεκτικά τα αβγά στα 2 ποτήρια.
  • Παρατηρούμε τη διαφορά!

Συμπέρασμα

Τα αβγά επιπλέουν σε διαφορετικό ύψος στα δύο ποτήρια. Το άβραστο αβγό είναι πιο πυκνό από το νερό και βυθίζεται σε αυτό. Όταν όμως διαλύσουμε αλάτι σε νερό, το διάλυμα που προκύπτει έχει μεγαλύτερη πυκνότητα, με αποτέλεσμα το αβγό να επιπλέει και να μην βυθίζεται σε αυτό.stem-camp-easter

Ανακαλύψτε περισσότερα πειράματα με αβγά στο ολοκαίνουργιο STEM EASTER CAMP του Μουσείου Πειραμάτων, όπου μπορείτε να προγραμματίσετε το EGGΜOBILE, να κάνετε πειράματα χημείας με αβγά, να παίξετε με πασχαλινά τάγκραμ μαθηματικών, να κατασκευάσετε μηχανισμούς που «χειρίζονται» τα ευαίσθητα πασχαλινά αβγά και πολλές ακόμα νέες δραστηριότητες STEΜ. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πασχαλινές λαμπάδες μας και το βάψιμο των αβγών με οικολογικό τρόπο!

 

Μουσείο Πειραμάτων Καισαριανής: Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή 

Μουσείο Πειραμάτων Αγίου Δημητρίου: Θάλειας 3, 17343, Άγιος Δημήτριος 

Ημέρες διεξαγωγής: 22/4- 25/4, 30/4, 2/5 και 3/5 

Ηλικίες συμμετεχόντων: 6-10 ετών 

Ώρες διεξαγωγής: 8.00 -16.00 

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση θέσης στα 210-7210105, 210-7610038, 210-9761030

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.