Αρχική HOT ΤΟ ΓΕΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης

ΤΟ ΓΕΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

από Πελιώ Παπαδιά

Ημερολόγιο Θετικής ΣκέψηςΠριν από έναν περίπου χρόνο, η Μαρίνα Γιώτη έγραψε και εικονογράφησε το βιβλίο «Γέτι. Η δύναμη του ακόμη» και κατάφερε να αλλάξει την κοσμοθεωρία κάμποσων μικρών και μεγάλων σχετικά με τα όσα είμαστε ικανοί να κάνουμε, χάρη στη χρήση μιας μόνο φαινομενικά ασήμαντης λεξούλας, του «ακόμη». Το βιβλίο σημείωσε τεράστια επιτυχία, και όχι άδικα. Ιδιαίτερα εν μέσω ενός σκληρού lockdown και μιας απίστευτης πραγματικότητας, έδωσε στα παιδιά και στους φροντιστές τους τη δυνατότητα να παραμείνουν ψύχραιμοι στις δυσκολίες, να διατηρήσουν ψηλά την αυτοπεποίθησή τους και να αποκτήσουν μια νοοτροπία ανάπτυξης σε μια περίοδο όπου όλα φάνταζαν μαύρα και βαλτωμένα. Το «ακόμη» (λογοπαίγνιο με το Γέτι και το yet) μας συντρόφευσε, μας ηρέμησε, μας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Πριν από λίγες ημέρες, μας έκανε την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία και το αδελφάκι του Γέτι. Η Μαρίνα αυτή τη φορά δημιούργησε το ΓΕΤΙ+, ένα Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης για παιδιά (και για μεγάλους λέω εγώ…), που ήρθε να συμπληρώσει την προηγούμενή της δουλειά.

Τι είναι, όμως, το Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης;

Είναι ένα εγχειρίδιο που θα βοηθήσει τα παιδιά να αλλάξουν σταδιακά, με καθημερινή ή λίγο πιο αραιή χρήση, τη νοοτροπία τους, ώστε να γίνουν πιο ευτυχισμένα και να καταφέρουν να εκπληρώσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα όνειρά τους. Ουσιαστικά, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου όλα όσα πρεσβεύει το Γέτι ως μυθιστορηματικός ήρωας εφαρμόζονται στην πράξη, μέσα από παιχνίδια, δραστηριότητες και θετικές σκέψεις. Το παιδί που θα χρησιμοποιήσει το ημερολόγιο θα ανοίξει έναν διάλογο με τον εαυτό του, ώστε να ενδυναμωθεί και να αποκτήσει αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη προς τη ζωή του και με αυτά τα όπλα στη φαρέτρα του θα κάνει βήματα προς τα μπρος.

Θεωρία

Η Μαρίνα Γιώτη, με τρόπο ευφάνταστο, εισάγει καταρχάς τα παιδιά στη θεωρία της νοοτροπίας ανάπτυξης (growth mindset) τις ψυχολόγου Carol Dweck, χωρίς φυσικά αυτά να καταλάβουν ότι πρόκειται για… μάθημα: Ερωτήσεις-απαντήσεις, πανέξυπνα σκίτσα, ασκήσεις χαλάρωσης, πρωτότυπα app που δεν βρίσκονται στο κινητό, αλλά στο χαρτί… Όλα αυτά οδηγούν τα παιδιά χωρίς κανέναν διδακτισμό, αλλά αντίθετα, χάρη στη διασκέδαση, στη θετικο-δύναμη, στη στοχοθεσία, στο να σκέφτονται τι τα χαροποιεί και τι όχι, στο να αγαπούν τα λάθη τους, στο να μπουν στη διαδικασία μιας αλλαγής προς το καλύτερο! Κι αφού τα ενδυναμώσει με όλα αυτά, έρχονται οι…

…οδηγίες χρήσης του ημερολογίου

Μέσα στο ημερολόγιο τα παιδιά θα βρουν το ρητό της ημέρας, τις κορυφές της ημέρας, τα emoyeti της ημέρας, την προοδο-λίστα, ερωτηματάκια και προκλήσεις, θετικούς στόχους, το προσωπικό τους θησαυροφυλάκιο ρητών, το μαγικό σακούλι και την… εκτίναξη της ημέρας! Όλα αυτά καλούνται να τα συμπληρώσουν και -πιστέψτε με- θα το κάνουν με μεγάλη χαρά, γιατί είναι τόσο όμορφα και έξυπνα δομημένο το βιβλίο, που τα καλεί κοντά του, ακόμα κι αν το τάμπλετ δίπλα τους τα “κοιτάζει” προκλητικά!

Ημερολόγιο Θετικής ΣκέψηςΗ αλλαγή

Σταδιακά, και για τρεις μήνες, μέσα από αυτή την απλή και ευχάριστη διαδικασία καταγραφής της καθημερινότητας, το παιδικό μυαλό αλλάζει. Καταρχάς, τα μικρά μας συνειδητοποιούν τι τους συμβαίνει την περίοδο αυτή, αν είναι ευτυχισμένα, τι τα στενοχωρεί, τι τα αγχώνει, τι τα γεμίζει με δύναμη, πώς βοηθούν τους άλλους, με ποιους τρόπους μπορούν να βελτιωθούν, ποια είναι τα πρότυπά τους, γιατί είναι βασικό να ζητάμε συγγνώμη όταν χρειάζεται… Επειτα καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν κάθε στιγμή να είναι όλα τέλεια. Μα και τα λάθη, τα εμπόδια, οι δυσκολίες και οι αποτυχίες είναι σπουδαία μαθήματα ζωής! Και βέβαια, ότι υπάρχουν ένα σωρό καινούργια πράγματα και δεξιότητες που μπορούν να κατακτήσουν, για να βοηθήσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και την οικογένειά τους και τους φίλους τους! Οι μικρές και οι μεγαλύτερες προκλήσεις μπορεί στην αρχή να ζορίζουν, όμως μόνο βελτίωση έχουν να προσφέρουν. Αρκεί να βάζουμε (απλούς) στόχους και να τους κατακτάμε σιγά σιγά!

Η γνωριμία με την οικογένεια

Ένα σημαντικό κομμάτι του ημερολογίου αυτού είναι πως -σε μια εποχή αποξένωσης- φέρνει τα παιδιά σε άμεση επικοινωνία με τους γονείς τους και τα αδέλφια τους -αν υπάρχουν-, παρακινώντας τα να μας ρωτήσουν κάμποσες φορές τα θέλω, τις επιτυχίες και αποτυχίες, τους προβληματισμούς και τους στόχους των σημαντικών τους άλλων. Όσο για εμάς; Όσο τα μικρά μας μας βομβαρδίζουν με ερωτήσεις, μπαίνουμε στα παπούτσια τουςκαι γινόμαστε πάλι πιτσιρίκια, επομένως μπορούμε να κρίνουμε και να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες και τις συμπεριφορές τους υπό ένα πρίσμα που συχνά ξεχνάμε τώρα πια που μεγαλώσαμε, αυτό του παιδιού. Ταυτόχρονα, το ημερολόγιο απαιτεί πού και πού τη δική μας ενεργή συμμετοχή στην καθημερινότητα του μικρού μας, με αποτέλεσμα να κινητοποιούμαστε ευκολότερα και με τον τρόπο αυτόν η οικογένειά μας να ενώνεται και να ενδυναμώνεται.

Μετά την πανδημία

Νομίζω ότι η χρονική συγκυρία που κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης είναι η καλύτερη δυνατή. Μικροί και μεγάλοι προσπαθούμε να βγούμε αλώβητοι έπειτα από ενάμιση χρόνο φόβου, εγκλεισμού, απωλειών σε κάθε επίπεδο… Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, το λένε σύμπαντες οι επιστήμονες και κάθε μέρα το επιβεβαιώνει και μια νέα μελέτη, πως όλοι μας αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε για το επόμενο χρονικό διάστημα μια σειρά από προβλήματα ψυχικής υγείας −μικρότερα ή μεγαλύτερα ανάλογα με τα βιώματα και με την ιδιοσυγκρασία μας, μα υπαρκτά για τον καθένα.

Τα παιδιά, όπως δείχνουν οι έρευνες και παραδέχονται οι ψυχολόγοι, οι παιδίατροι και οι εκπαιδευτικοί, ζορίστηκαν έντονα με τη διακοπή της σχολικής και κοινωνικής ζωής τους, με την τηλεκπαίδευση, με τον φόβο για την υγεία, με όλες τις αλλαγές που ήρθαν έτσι ξαφνικά. Επομένως, ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια τους είναι τώρα σημαντικότερο από ποτέ! Πιθανόν, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έζησαν και πώς ακριβώς αισθάνθηκαν. Αν τα ρωτήσετε, κατά πάσα πιθανότητα θα σας πουν ότι είναι καλά. Όμως, καταγράφοντας σκέψεις και συναισθήματα, με την καθοδήγηση του υπέροχου Γέτι, θα ξεκαθαρίσουν πολλά μέσα τους και θα βελτιώσουν όλα όσα τα δυσκολεύουν. Θα βρουν τρόπους έκφρασης, θα περιορίσουν τη χρήση-κατάχρηση της οθόνης, θα έρθουν πιο κοντά στους γονείς, στα αδέλφια τους και στους φίλους τους, θα ξαναθέσουν στόχους, θα αρχίσουν να σκέφτονται θετικά και κυρίως συνειδητοποιημένα, γιατί θα έχουν τις σκέψεις τους γραμμένες μπροστά τους, στη σειρά, θα επανέρχονται σε αυτές, θα ξέρουν πού ακριβώς να πατήσουν, τι να διατηρήσουν, τι να βελτιώσουν και τι να αλλάξουν.

Κι ένα μυστικό…

… που δεν είναι πια μυστικό, μια και το μοιράζομαι μαζί σας. Παρόλο που είχα στην κατοχή μου ένα παρόμοιο ημερολόγιο-εγχειρίδιο για ενήλικους, δεν είχα ξεκινήσει να το συμπληρώνω. Ίσως με τρόμαζε ακριβώς αυτή η ενηλικότητά του. Όμως, όταν ήρθε στα χέρια μου το ΓΕΤΙ+, όχι μόνο δεν φοβήθηκα, αλλά άρχισα να το συμπληρώνω με τη μία, σαν παιδί. Είμαι στο δεκαήμερο και έχω δει σημαντική πρόοδο. Στο δεκαήμερο είναι και η κόρη μου, αρχίσαμε να γράφουμε μαζί και κάποιες φορές, αν συμφωνούμε και οι δυο, μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Δεν φαντάζεστε πόσο καλό μας έχει κάνει αυτή η καταγραφή ημερολογίου, ακόμα κι αν είναι ένα ημερολόγιο παιδικό.

Επομένως, αν έχετε παιδί από επτά ετών, να το ιδανικότερο δώρο. Μέχρι περίπου τα εννιά του χρόνια, ίσως χρειαστεί βοήθεια στη συμπλήρωση, αν είναι μεγαλύτερο το αφήνετε να αυτενεργήσει! Προτείνω, όμως, να προμηθευτείτε κι εσείς το δικό σας ΓΕΤΙ+!  Χρειαζόμαστε πολλή θετική σκέψη ως κοινωνία και αυτό είναι ένα εργαλείο απλό, αλλά θαυματουργό. Όσο για τη νοοτροπία ανάπτυξης; Αφήστε τη να κάνει τη δουλειά της και σε λίγους μήνες θα εκπλαγείτε! Αν νομίζετε πως δεν είστε ικανοί για κάτι, προσθέστε απλώς στο τέλος της φράσης τη λέξη «ακόμη». Και προχωρήστε!

Το Γέτι – Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης, της Μαρίνας Γιώτη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.