Αρχική HOT ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ “TAKIS: ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ”

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ “TAKIS: ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ”

από Πελιώ Παπαδιά

Photo credits: ΚΠΙΣΝ / Πάνος Κοκκινιάς, Takis, Αιολικά, Επιχρωματισμένος σίδηρος και αλουμίνιο, 2000 ©©Takis Foundation, ADAGP-Paris, ΟΣΔΕΕΤΕ-Αθήνα

Από τις 23 Ιουνίου έως τις 7 Νοεμβρίου 2021 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ), παρουσιάζει μια μεγάλης έκτασης έκθεση με εμβληματικά γλυπτά του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019). Η έκθεση με τίτλο Τakis: Κόσμος σε Κίνηση, που πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρουσιάζει 46 αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, συστήνοντας, έτσι, μια συνολική παρουσίαση των γλυπτών του για τη νέα γενιά, αλλά και μια καινούργια θεώρηση της σημασίας του έργου του για εκείνους που ήδη το γνωρίζουν. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του Takis στην Ελλάδα δυο χρόνια σχεδόν μετά τον θάνατό του, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις με έργα του στον δημόσιο χώρο.

Photo credits: Pelagia Karanikola

Στο πλαίσιο της έκθεσης και της πάγιας πρόθεσης του ΚΠΙΣΝ να ενισχύει την πρόσβαση στον πολιτισμό, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, αλλά και happenings, όπως συναντήσεις solar yoga (ηλιακής γιόγκα), μιας μορφής γιόγκα που αποτελεί επινόηση του Takis και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικους συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Photo credits: Pelagia Karanikola

Για τους μικρούς μας φίλους

Εργαστήρι κίνησης: Χορεύουμε σε τροχιά παιχνιδιών με τη φυσική

Ένα εργαστήρι δημιουργικής κίνησης που έχει σαν στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με βασικές έννοιες της φυσικής, μέσα από το βιωματικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Οι έννοιες που πραγματεύεται το εργαστήρι έχουν άμεση σχέση με το έργο του Έλληνα γλύπτη Takis, στο οποίο εξερευνά τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, την αιολική ενέργεια, το φως, το διάστημα και άλλες έννοιες του φυσικού κόσμου. Τα έργα του συχνά αναφέρονται ως κινητικά γλυπτά. Έτσι, με αφορμή την έκθεση του Takis στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, τα παιδιά θα μεταμορφωθούν σε κινητικά γλυπτά, θα παίξουν ως μικροί μαγνήτες που κινούνται από τις «αόρατες» δυνάμεις της φύσης και θα περιφερθούν στον μαγικό κόσμο του διαστήματος μέσα από τα μάτια των πλανητών.

Θεματικές:

04/08: Ηλιακό σύστημα: Μαθαίνουμε για τη βαρύτητα και την τροχιά των πλανητών γύρω από τον ήλιο.
11/08: Καταστάσεις της ύλης: Μέσα από τον κύκλο του νερού, μαθαίνουμε για τις καταστάσεις της ύλης στερεό- υγρό – αέριο.

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Αγγελική Δαλαγγέλη, δασκάλα χορού/φυσικός

Για τη συμμετοχή σας θα πρέπει να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια. 

Τετάρτη 04, 11/08
1ο slot: 18.30-19.30
2ο slot: 19.45-20.45

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για παιδιά 8 έως 11 ετών
Έως 16 παιδιά

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τη δραστηριότητα στις 04/08, οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 26/07 στις 12.00
Για τη δραστηριότητα στις 11/08, οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 02/08 στις 12.00

Πολυαισθητηριακό εργαστήριο: Ανακαλύπτουμε τα χρώματα, τα σχήματα και τα λουλούδια του Takis

Σε αυτή τη σειρά εργαστηρίων για τους μικρούς φίλους, η τέχνη του Takis  γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο εκπαίδευσης, νοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης! Οι δραστηριότητες μεταμορφώνονται σε οργανωμένο παιχνίδι άμεσης παρατήρησης, αναγνώρισης, αφής, όσφρησης, ακοής και κίνησης, κάτι το οποίο προσφέρει εμπειρίες διασκέδασης και αναδημιουργίας. Το κάθε παιδί ξεχωριστά μαζί με την παρότρυνση του γονιού του αναπτύσσει την εικόνα του σώματός του και των αισθήσεών του. Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και τα υπαίθρια γλυπτά, τα παρατηρεί και αντλεί πληροφορίες από αυτά.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ειρήνη Περσίδου | Ιστορικός Τέχνης | Υπεύθ. Εκπαιδ. Προγραμμάτων Takis Foundation – ΚΕΤΕ
Βοηθός εμψύχωσης: Χριστίνα Μεϊμαρίδη, Μουσειοπαιδαγωγός

Για παιδιά 2 έως 4 ετών και τους συνοδούς τους
Έως 30 συμμετοχές (15 παιδιά & 15 συνοδοί)

Τρίτη 03/08
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
19.00-20.00

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 26/07 στις 12:00.

Μουσικά παιχνίδια στον Θόλο: Εξερευνώντας το σύμπαν του Takis

Το βιωματικό μουσικό εργαστήρι προσκαλεί τα παιδιά στον εικαστικό και ηχητικό κόσμο του Τakis, μέσα από τη γνωριμία και την αλληλεπίδρασή τους με τα Μουσικά γλυπτά του. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες, όπως ο μαγνητισμός, ο ήχος, η συχνότητα, η ενέργεια, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, η δόνηση, η ταλάντωση, μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό. Εξερευνούμε τη σύγχρονη τέχνη, παρατηρούμε τα υλικά, τα σχήματα, αντιλαμβανόμαστε τη σχέση του ήχου με τον περιβάλλοντα χώρο, ανακαλύπτουμε πώς «χορδές, σφαίρες, γρανάζια, κεραίες», δημιουργούν μουσική.

Με μουσικά παιχνίδια και οργανωμένες μουσικοκινητικές δράσεις, εκφραζόμαστε, κινητοποιούμαστε συναισθηματικά, αντιλαμβανόμαστε την αξία της συνεργασίας μέσα σε μία -μουσική- ομάδα, γινόμαστε οι ίδιοι δημιουργοί μουσικής, εμπνεόμαστε και παίζουμε στο μαγνητικό περιβάλλον του Takis. Προσκαλώντας τη δυναμική συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα της δράσης και ακολουθώντας τα συναισθηματικά-γνωστικά στάδια ανάπτυξης των παιδιών, το εργαστήρι καλεί παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών, να εξερευνήσουν τον συνδυασμό τέχνης-επιστήμης, μέσα από το αισθητηριακό παιχνίδι, στο καλλιτεχνικό έργο του Takis, ενός από τους πιο πρωτοποριακούς σύγχρονους δημιουργούς του 20ού αιώνα

Σχεδιασμός-υλοποίηση : Μάτα Κούρτη, μουσικός, συνθέτης, θεατροπαιδαγωγός-performer

Πέμπτη 29/07 & 05/08
19.00-20.00
ΘΟΛΟΣ

Για παιδιά 5 έως 8 ετών
Έως  20 συμμετοχές

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τη δραστηριότητα στις 29/07, οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 23/07 στις 12.00
Για τη δραστηριότητα στις 05/08, οι προεγγραφές ανοίγουν την Τετάρτη 28/07 στις 12.00

Ξεναγήσεις στην έκθεση Takis: Κόσμος σε Κίνηση

Περιηγηθείτε στην εικαστική έκθεση με εμβληματικά γλυπτά του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού. Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εμβληματικά Αιολικά του Takis, Σινιάλα με Φως και Βίδες του Αρχιμήδη, τα Πυροτεχνήματα, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών. Τα έργα μαζί, και το καθένα χωριστά, συγκροτούν έναν «κόσμο σε κίνηση», έναν κόσμο τον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν και να συνδεθούν μαζί του, σε μια έκθεση που θέτει στο κέντρο της, μεταξύ άλλων, την ενασχόληση του καλλιτέχνη με τους φυσικούς νόμους, με τις κοσμικές δυνάμεις του σύμπαντος, στην προσπάθειά του να ορίσει με υλικό τρόπο τις αόρατες δυνάμεις.

Έναρξη ξεναγήσεων από 2/07
Δευτέρα – Κυριακή | 19.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή.
Οι προεγγραφές έχουν ανοίξει.

Σημείο συνάντησηςΥΠΟΔΟΧΗ ΚΠΙΣΝ
Διάρκεια ξενάγησης: 60′
Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 20 άτομα

Η διαδρομή περιλαμβάνει περπάτημα 60’ λεπτών σε εξωτερικό χώρο και είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Για τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.
Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Για τη συμμετοχή σας χρειάζεται να βρίσκεστε στο χώρο 15 λεπτά πριν την έναρξη της ξενάγησης.
  • Οι ηλεκτρονικές κρατήσεις ακυρώνονται 15’ πριν την έναρξη, εφόσον οι κάτοχοί τους δεν έχουν παρουσιαστεί στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης.
  • Η πραγματοποίηση ηλεκτρονικής προεγγραφής είναι απαραίτητη και για τα παιδιά.
  • Οι ξεναγήσεις στην έκθεση Takis: Κόσμος σε Κίνηση πραγματοποιούνται εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Photo credits: ΚΠΙΣΝ / Πάνος Κοκκινιάς, Takis, Αιολικό, Επιχρωματισμένος σίδηρος & πολυεστέρας, 1986 ©Takis Foundation, ADAGP-Paris, ΟΣΔΕΕΤΕ-Αθήνα

Μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένες όλες τις δράσεις για ενήλικους και παιδιά εδώ. Θυμίζουμε ότι είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή για τη συμμετοχή και στις ξεναγήσεις και στα εργαστήρια.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

-Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Photo credits: ΚΠΙΣΝ / Πάνος Κοκκινιάς, Takis, Φωτοβολταϊκά Σινιάλα, Επιχρωματισμένος σίδηρος, πολυεστέρας, μπρούτζος, αυτόνομο φωτοβολταϊκό παλλόμενο φως, 1977 & 2000, ©Takis Foundation, ADAGP-Paris, ΟΣΔΕΕΤΕ-Αθήνα

Η έκθεση

Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εμβληματικά Αιολικά του Takis, Σινιάλα με Φως και Βίδα του Αρχιμήδη, τα Πυροτεχνήματα, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών. Τα Ηλεκτρικά Βαρέλια, μάλιστα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο και αποτελούν μια κατασκευή για την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βράβευσε το Ίδρυμα Takis – ΚΕΤΕ.
Ο Θόλος του ΚΠΙΣΝ μεταμορφώνεται σε ένα «Music Room» του Takis μέχρι τις 8 Αυγούστου. Στον χώρο φιλοξενούνται το Gong, οι Μουσικές Σφαίρες, οι Παράλληλες Γραμμές και τα Μουσικά ταμπλό. Η ενότητα πήρε το όνομά της από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του καλλιτέχνη, μιας που η μουσική και ο ήχος αποτελούσαν αναπόσπαστο και μείζονος σημασίας μέρος της ζωής, της γλυπτικής και κάθε έκθεσής του.
Τα γλυπτά βρίσκονται σε διάφορα σημεία του ΚΠΙΣΝ: στον Θόλο, στο Κανάλι, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Μεσογειακό Κήπο, στη Μικρή Αγορά, στα Νότια και Δυτικά Μονοπάτια, στον Πευκώνα, στην Κεντρική Υποδοχή, στα Φυτεμένα Δώματα και δημιουργούν περιπατητικές διαδρομές αποκαλύπτοντας στους επισκέπτες ξεχωριστά σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Τα 46 γλυπτά συνομιλούν με τον κόσμο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και με το κτήριο του Renzo Piano, που αποτελεί πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση στο έργο του Takis με κύριο άξονα έννοιες όπως η «βιώσιμη ανάπτυξη», η «οικολογία» και η «πράσινη ενέργεια».
«Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να στέκονται εκτός της ζωής. Δεν είναι υπεράνω των αλλαγών που συγκλονίζουν τον κόσμο», έλεγε ο Takis. Σήμερα, το περιβάλλον, η οικολογία, η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα είναι θέματα που όλο και πιο επιτακτικά μας απασχολούν και μας αφυπνίζουν. Σε μια στιγμή που η εικόνα ενός εύφορου πλανήτη και του μέλλοντός μας πάνω σε αυτόν γίνεται ένα ζήτημα που απαιτεί επιστημονική μελέτη, συλλογική δράση, αλλά και φαντασία, το έργο του Takis επιχειρεί να ενεργοποιήσει έναν Κόσμο σε Κίνηση: έναν κόσμο που συνδέεται ενεργά με τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τις ζωές μας, προσκαλώντας τους θεατές να παρατηρήσουν την αόρατη ενέργεια που τους περιβάλλει και τις δημιουργικές δυνατότητες που αυτή εμπεριέχει.

Βιογραφικό: Γεννημένος  Παναγιώτης Βασιλάκης στην Αθήνα, ο Takis (1925–2019) πέρασε περισσότερα από εβδομήντα χρόνια διευρύνοντας το πεδίο της τέχνης και οδηγώντας το  σε τομείς που προηγουμένως ανήκαν στους  πειραματικούς φυσικούς. Πρωταγωνιστής στο κίνημα της κινητικής τέχνης της δεκαετίας του 1960, φιλοτέχνησε  γλυπτά, πίνακες, παραστάσεις και ηχητικά έργα που ενσωματώνουν αόρατες δυνάμεις ως τέταρτη διάσταση – πιο συγκεκριμένα τον μαγνητισμό, το δια βίου θέμα μελέτης του. Ο Takis ήταν αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως και αυτοαποκαλούνταν «ενστικτώδης μελετητής», αλλά, ως αναγνώριση των επιτευγμάτων του, το 1968 δέχθηκε πρόσκληση να φιλοξενηθεί ως ερευνητής στο ΜΙΤ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Στράφηκε σε τεχνολογικές ανακαλύψεις, την αρχαία φιλοσοφία και τον Ζεν Βουδισμό για να αναπτύξει μοναδικές και πολλές φορές μυστικιστικές μορφές που εμπεριέχουν χρόνο, χώρο και ενέργεια.
Ο Takis έζησε και δημιούργησε στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην πατρίδα του την Ελλάδα. Συναντήθηκε με τους ποιητές της γενιάς των Beat, τους Beatles και τον Marcel Duchamp. Το 1969, συνίδρυσε το Art Workers Coalition στη Νέα Υόρκη, πιέζοντας για περισσότερα δικαιώματα καλλιτεχνών και ποικιλομορφία έργων στα μουσεία. Από το 1986 και μέχρι τον θάνατό του, ο καλλιτέχνης ήταν επικεφαλής του ιδρύματος Takis – KETE, ενός ερευνητικού κέντρου για τις τέχνες και τις επιστήμες, το οποίο εξέλιξε την έρευνά του και τις πρακτικές της εφαρμογές για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της μακροζωίας. Από τη δεκαετία του ΄60, ο Takis συμμετείχε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, όπως η Documenta στο Κάσελ της Γερμανίας (1977 και 2017), η Μπιενάλε της Βενετίας (1995) και η Μπιενάλε του Παρισιού (πρώτο βραβείο το 1985). Οι πιο πρόσφατες ατομικές του εκθέσεις ήταν στο MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona (2019), στην Tate Modern στο Λονδίνο (2019), στο Palais de Tokyo στο Παρίσι (2015) και στη Menil Collection στο Χιούστον (2015). Έλαβε, επίσης, διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τη γαλλική κυβέρνηση για το «Télésculpture» και το «Télésculpture Electromagnétique», στατικές και κινητικές μορφές γλυπτικής, κινούμενες από μαγνητισμό.
Καλλιτέχνης σύγχρονος και πρωτοποριακός, ο Takis ακολούθησε μια καλλιτεχνική πορεία που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η γλυπτική του, με επιρροές από τον Picasso, τον Giacometti, τον Calder, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αιγυπτιακή μυθολογία, κοσμεί τις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου, όπως το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, τα μουσεία MoMA και Guggenheim στη Νέα Υόρκη, τη συλλογή Menil στο Χιούστον, την Tate Modern στο Λονδίνο και τη συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία. Επίσης, μια εγκατάσταση πολλαπλών «Σινιάλων», το Foret Lumineuse (Φωτεινό Δάσος), δεσπόζει από το 1987 στην Esplanade de La Défense στο Παρίσι, σε μια έκταση 3.500 τ.μ., τη μεγαλύτερη που δόθηκε σε καλλιτέχνη από τη γαλλική κυβέρνηση.

Η έκθεση αποτελεί συνεπιμέλεια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και του Ιδρύματος Takis – ΚΕΤΕ. Η έκθεση αποτυπώθηκε φωτογραφικά από τον Πάνο Κοκκινιά.

INFO:

Τakis: Κόσμος σε Κίνηση
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουνίου – 7 Νοεμβρίου 2021 (Μουσικά Γλυπτά στον Θόλο:
23/06 – 08/08)
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 06.00 με 00.00.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και την ξενάγησή σας σε αυτή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας snfcc.org/Takis και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ το 2019 το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών: τον Θόλο στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Ιούνιο είναι:
    • Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: καθημερινά 06.00-00.00
    • Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-22.00
    • Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 09.00-22.00

Οι ώρες λειτουργίας ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά της COVID-19.

  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.