Αρχική HOT ΣΥΜΦΙΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ
επαγγελματική ζωή

ΣΥΜΦΙΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ

από Πελιώ Παπαδιά

επαγγελματική ζωήΗ κ. Μαρία Συρεγγέλα είναι η νέα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων. Πριν από 25 περίπου χρόνια ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και στη διαδρομή της συνάντησε πολλά εμπόδια λόγω φύλου και ηλικίας και ήρθε αντιμέτωπη με στερεοτυπικές αντιλήψεις. Ωστόσο, πάντοτε πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει ότι με δράσεις και πρωτοβουλίες μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να αλλάξουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο. Το Τaλκ τη συνάντησε και της ζήτησε να μας μιλήσει για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει, προκειμένου να βοηθήσει τις νέες οικογένειες και κυρίως τις γυναίκες-μητέρες, να συμφιλιώσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή τους.

Καριέρα ή οικογένεια;
Η κ. Συρεγγέλα ασχολείται πολλά χρόνια με γυναικεία θέματα και μάχεται για την εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες, επομένως γνωρίζει καλά το δίλημμα που ‒δυστυχώς ‒ αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λίγο πριν ή αφού κάνουν παιδιά: Καριέρα ή οικογένεια; «Είμαι κι εγώ μητέρα δύο παιδιών και κατανοώ τις δυσκολίες που συναντούν και το άγχος που έχουν οι μητέρες, όταν –για παράδειγμα– πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την άδεια μητρότητας και δεν έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους», τονίζει και διαβεβαιώνει όλες και όλους ότι ως Υφυπουργός προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξει τις οικογένειες και να κάνει την ισότητα πράξη. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να παραμείνουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν πλέον ενεργά στην αγορά εργασίας και στα κέντρα διοίκησης και λήψης αποφάσεων. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε παλιές νοοτροπίες και στάσεις, να ενσωματώσουμε τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές και να προωθήσουμε την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στη δημόσια ζωή του τόπου μας».

Ο νέος εργασιακός νόμος και οι άδειες γονεϊκότητας
Όπως εξηγεί στη συνέχεια η κ. Συρεγγέλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους γονείς, και ιδίως στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. «Τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στον νέο εργασιακό νόμο είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του και η επιδοτούμενη γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα. Η γονική άδεια θα αφορά και τους δύο γονείς και δεν θα επηρεάζει τις άδειες που ήδη υπάρχουν. Πρέπει να αποδομήσουμε το κοινωνικό στερεότυπο που θέλει τη μητέρα να φέρνει το βάρος της φροντίδας και ανατροφής των παιδιών. Το βάρος αυτό πρέπει να το έχουν και οι δύο γονείς», υπογραμμίζει. «Παράλληλα, θα προβλέπεται άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές, ενώ θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση για όσο χρόνο κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους», διασαφηνίζει.

Το έργο SHARE
Στη συνέχεια, η Μαρία Συρεγγέλα μάς μιλάει για το έργο SHARE, μια πρωτοβουλία για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ως συντονιστή φορέα, σε συνεργασία με το ΚΕΘΙ και τον Οργανισμό για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών Women On Top. «Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραδοσιακών και στερεοτυπικών έμφυλων ρόλων εντός της οικογένειας, στην προώθηση της ουσιαστικής ισότητας και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών φροντίδας ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφώσουν δωρεάν τα στελέχη τους σε θέματα ισότητας των φύλων στο εταιρικό περιβάλλον, καθώς και σε ζητήματα οργανωτικής κουλτούρας και πρακτικές που προωθούν τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές θα λάβουν ως επιβράβευση το Σήμα Ισότητας, που τους δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουν το προφίλ κοινωνικής υπευθυνότητάς τους και να προβάλλουν ένα σύγχρονο εργοδοτικό προφίλ, προσελκύοντας έτσι ικανούς νέους/ες εργαζόμενους/ες και γυναίκες κάθε ηλικίας», προεξαγγέλλει.

Έλεγχος των εργοδοτών
Προσωπικά, έχω την τύχη να εργάζομαι σε μια… υπερβολικά φιλική προς τους γονείς εταιρεία, στην οποία υπάρχει ευελιξία και πλήρης κατανόηση σε οτιδήποτε σχετικό με τα παιδιά. Ποτέ, για παράδειγμα, δεν αγχώθηκα για το τι θα γίνει όταν αρρωστήσει κάποιο μωρό, γιατί ανέκαθεν είχα τη δυνατότητα τηλε-εργασίας, πότε δεν μου απαγορεύτηκε να λείψω για κάποια σχολική υποχρέωση κ.λπ. Όμως, το Τaλκ είναι η εξαίρεση. Έχω εκατοντάδες παραδείγματα γονέων, και κυρίως γυναικών, ας μην κοροϊδευόμαστε, που υποφέρουν καθημερινά μέσα στα εργασιακά τους περιβάλλοντα και δεν καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συμπεριφορές (εργοδοσίας και συναδέλφων) φοβούμενες την απόλυση. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αφορούν τις άδειες ειδικού σκοπού και τους εκβιασμούς που δέχτηκαν οι εργαζόμενες για να μην τις πάρουν. Ρωτώ, λοιπόν, την κυρία Συρεγγέλα ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου των εργοδοτών και πώς μπορούν να γίνουν καταγγελίες από τους εργαζομένους γονείς. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματά τους και στις περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, πρέπει να γίνεται καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)», απαντά κατηγορηματικά. «Δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα απολυθούν μόλις μιλήσουν. Μία τέτοια απόλυση είναι άκυρη, ενώ το ΣΕΠΕ που διερευνά τις καταγγελίες και επιβάλλει πρόστιμα στους εργοδότες-παραβάτες, παρακολουθεί την εξέλιξη των υποθέσεων και την πορεία των εργαζομένων στην επιχείρηση όπου δουλεύουν. Μάλιστα, λόγω της πανδημίας και των αδειών ειδικού σκοπού, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ζητήσει από το ΣΕΠΕ την εντατικοποίηση των ελέγχων. Το Υπουργείο Εργασίας δίνει μεγάλη έμφαση στους ελέγχους των παραβάσεων και γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε η ενίσχυση του ΣΕΠΕ με νέους επιθεωρητές».

Έχετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδιά; Δεν μας κάνετε…
Η επόμενη, και εξίσου βασική, ερώτησή μου προς την υφυπουργό αφορά το πώς θα μπει ένα τέλος στις μη προσλήψεις γυναικών που είτε είναι κοντά σε ηλικία τεκνοποίησης είτε έχουν μικρά παιδιά; Μπορεί, άραγε, να εξασφαλιστεί ότι στις συνεντεύξεις (στον ιδιωτικό τομέα προφανώς) δεν θα θίγεται καθόλου η οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας, το πότε σκέφτεται να παντρευτεί, το αν θέλει παιδιά, το αν είναι μονογονέας, το πόσα παιδιά έχει ή το αν σκοπεύει να κάνει κι άλλα; Η κ. Συρεγγέλα καταρχάς συμφωνεί πως οι γυναίκες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις στον χώρο της εργασίας. «Άνδρες και γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, παρατηρούνται μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των φύλων, ενώ οι γυναίκες απουσιάζουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων», παραδέχεται. Τι μέλλει γενέσθαι; «Στα σχέδιά μας είναι η προώθηση ενός προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων και εργοδοτών για να άρουμε τις διακρίσεις στον χώρο της εργασίας. Στόχος του προγράμματος, που αναμένεται να πάρει το πράσινο φως το προσεχές διάστημα, είναι η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και οργανισμών να αξιοποιήσουν στελέχη που είναι “θύματα” διακρίσεων λόγω ‒για παράδειγμα‒ φύλου, ηλικίας ή πεποιθήσεων. Οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν στην αλλαγή κουλτούρας εντός του οργανισμού τους και θα συμβάλουν έτσι στην άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που δημιουργούν εμπόδια ανάπτυξης και μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων», υπογραμμίζει.

Μαρία Συρεγγέλα

Νταντάδες της γειτονιάς
Πριν από χρόνια, όταν ήμουν μικρομάνα και δυσκολευόμουν πάρα πολύ να τα βγάλω πέρα με την καθημερινότητά μου, μια φίλη που ζούσε στη Μεγάλη Βρετανία μου είχε μιλήσει για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»,  και είχα… ζηλέψει, γιατί αυτό που μου είχε περιγράψει ταίριαζε γάντι στις ανάγκες μου εκείνης της περιόδου. Με χαρά μαθαίνω από την κ. Συρεγγέλα ότι ο θεσμός αυτός έρχεται και στη χώρα μας. «Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα. Εργάζονται λιγότερες ώρες ή βγαίνουν εντελώς εκτός αγοράς εργασίας, γιατί η φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας πέφτει σχεδόν εξολοκλήρου στα δικά τους χέρια. Με το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς” επιδιώκουμε την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και καριέρα και οικογένεια, αν το θέλουν, και να μη χρειάζεται να επιλέξουν το ένα από τα δύο. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς” αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2-2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση εργαζομένων μητέρων, μονογονέων, κηδεμόνων και αναδόχων, για τη φύλαξη των παιδιών τους, είτε εντός οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι παιδαγωγού-φύλακα. Έτσι, επιτυγχάνεται αφενός μεν η υποστήριξη των εργαζομένων μητέρων για να συνεχίσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους και αφετέρου η ενίσχυση ανέργων, κυρίως, γυναικών και η μείωση της αδήλωτης εργασίας στον τομέα της παροχής φροντίδας».

Έμφυλα στερεότυπα
Δεν μπορούμε να κλείσουμε τη συζήτηση πριν μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα για το ακανθώδες ζήτημα των έμφυλων στερεοτύπων και για το πώς αυτά θα εξαλειφθούν. Αναρωτιέμαι αν ο μέσος Έλληνας, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου οι κοινωνίες είναι πιο συντηρητικές ‒μα φυσικά όχι μόνο στην επαρχία‒ θα αποδεχτεί τη σταδιακή αλλαγή των στερεοτύπων αυτών, μια αλλαγή που επιχειρείται από πολλές πλευρές τα τελευταία χρόνια. Η ποιοτική μελέτη των κειμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι διόλου ενθαρρυντική. Ρωτώ, λοιπόν, την κ. Συρεγγέλα πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τόσο τους «παραδοσιακούς», όπως δηλώνουν, συζύγους, όσο και τα νέα αγόρια, ώστε να αντιμετωπίζουν τις συντρόφους τους και τις νυν και μέλλουσες μητέρες των παιδιών τους με τον σεβασμό που τους αρμόζει, ώστε να εφαρμόζουν τις αρχές της ισότητας των φύλων τόσο πριν όσο και μετά τη δημιουργία οικογένειας. «Τα έμφυλα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα σε πολλά κοινωνικά επίπεδα και ασκούν επιρροή στην κατανομή των ρόλων μεταξύ γυναικών και ανδρών», συμφωνεί. «Οι γυναίκες με τους άνδρες είναι ίσοι αλλά δεν τυγχάνουν ίσης αντιμετώπισης. Οφείλουμε, λοιπόν, πράγματι να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα, για να καταφέρουν οι γυναίκες να κερδίσουν όλα όσα τους στερούν οι παλιές προκαταλήψεις και νοοτροπίες που ακόμα εμποδίζουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Απαιτείται βούληση, συστηματική προσπάθεια, συνεργασία και υπομονή. Οι προσπάθειες για την αποδόµηση των στερεοτύπων του φύλου που θέλουν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών, που θέλουν τις γυναίκες να αναλαμβάνουν τη φροντίδα του σπιτιού και τους άντρες στην αγορά εργασίας, πρέπει να ξεκινούν από μικρή ηλικία, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό περιβάλλον. Για την εξάλειψη των στερεοτύπων χρειάζεται η συμβολή όλων μας. Γονείς, δάσκαλοι, πολίτες και κράτος μπορούμε όλοι μαζί να διαδραματίσουμε καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων», καταλήγει. Την ευχαριστούμε και την αποχαιρετάμε, με την ευχή όλα όσα μας είπε να εφαρμόζονται καθημερινά στην πράξη ολοένα και περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.