HOTΣΥΝΤΑΓΕΣ Τα πιο νόστιμα σνακ για το σχολείο από Μαρία Γριζά 24 Οκτωβρίου, 2021 από Μαρία Γριζά 24 Οκτωβρίου, 2021 0 Σας προτείνουμε τέσσερις φανταστικές συνταγές για σνακ για το σχολείο ή αλλιώς, όπως το έλεγε η γιαγιά μου, για κολατσιό, ώστε να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους για το δεκατιανό τους. Το δεκατιανό είναι ένα γεύμα που δεν πρέπει να λείπει από καμία σχολική τσάντα, γιατί οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται να τσιμπήσουν κάτι μετά το πρωινό και πριν από το μεσημεριανό τους, ώστε να έχουν ενέργεια και στα μαθήματα μα και στα διαλείμματα! Τα σνακ για το σχολείο συστήνεται να είναι σπιτικά, υγιεινά και να περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά. Το κλασικό τοστ είναι πάντοτε μια λύση, μα πόσα τοστ να τους δώσουμε πια; Ιδού, λοιπόν, ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις.Σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης (για 10 τεμάχια) Υλικά: 400 γρ. αλεύρι σκληρό 1 φακελάκι μαγιά 250 ml ζεστό νερό (προσοχή, όχι καυτό!) 32 γρ. ζάχαρη 1 κ.γ. αλάτι 2 κ.σ. μέλι 250 ml νερό 200 γρ. σουσάμι Εκτέλεση: Σε μεγάλο μπολ, ρίχνω το ζεστό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν. Έπειτα, προσθέτω 4 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύω μέχρι να γίνει δημιουργηθεί ένας ελαφρύς χυλός και τον αφήνω για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Συνεχίζω βάζοντας το αλάτι στο υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτω σταδιακά στο μπολ με την ενεργοποιημένη μαγιά το αλεύρι και ανακατεύω με το χέρι πάρα πολύ καλά. Μόλις τελειώσει το αλεύρι πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια μπάλα ζύμης. Στον πάτο του μπολ ρίχνω λίγο λάδι και από πάνω βάζω τη ζύμη. Σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό σημείο για μιάμιση ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζω από το μπολ, την πλάθω λίγο με τα χέρια, ώστε να ξεφουσκώσει, της δίνω και πάλι σχήμα μπάλας και τη χωρίζω σε 10 ίσα μέρη. Πριν ξεκινήσω το πλάσιμο, βάζω σε ένα βαθύ πιάτο νερό μέσα στο οποίο διαλύω το μέλι, σε ένα δεύτερο το σουσάμι και λαδόκολλα στα ταψιά που θα χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο. Πλάθω κάθε κομμάτι της ζύμης σε κορδόνι και μετά του δίνω το γνωστό στρογγυλό σχήμα. Το βουτάω αρχικά στο νερό, μετά στο σουσάμι και τέλος το βάζω πάνω στο ταψί. Αφού βάλω όλα τα κουλούρια στα ταψιά, τα σκεπάζω καλά και τα αφήνω πάλι για το δεύτερο φούσκωμα σε ζεστό μέρος για μία ώρα. Εντωμεταξύ, έχω προθερμάνει τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220°C και ψήνω τα κουλούρια για περίπου 20-25 λεπτά, παρακολουθώντας να μην τα ξεροψήσω και σκληρύνουν. Τα βγάζω από τον φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως. Τα αποθηκεύω τυλίγοντας κάθε ένα με μεμβράνη και έπειτα όλα μαζί σε σακούλα αφαιρώντας τον αέρα.Γευστικά και απολαυστικά σταφιδόψωμα (για 20 περίπου τεμάχια) Υλικά: 550 γρ. αλεύρι 100 γρ. σταφίδες 200 ml ζεστό νερό (προσοχή, όχι καυτό!) 1 φακελάκι μάγια 3 κ.σ. μέλι 1/2 κ.γ. κανέλα 1 πρέζα γαρίφαλο 50 ml ελαιόλαδο Εκτέλεση: Σε μεγάλο μπολ ρίχνω το ζεστό νερό και τη μάγια. Ανακατεύω πολύ καλά ώστε να διαλυθεί η μαγιά και έπειτα προσθέτω την κανέλα, το μέλι και το γαρίφαλο και ανακατεύω, ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτω το μισό σχεδόν αλεύρι και το λάδι και ανακατεύω. Προσθέτω και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνω με τα χέρια μου. Η ζύμη μου είναι έτοιμη μόλις ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αλείφω τον πάτο του μπολ με λίγο λάδι και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για σχεδόν μιάμιση ώρα. Όση ώρα περιμένω να φουσκώσει η ζύμη, βάζω τις σταφίδες στο νερό να μουλιάσουν. Έπειτα από 20 λεπτά αδειάζω το νερό από το μπολ και αφήνω μόνο τις σταφίδες. Αφού το ζυμάρι μου φουσκώσει, το ανοίγω λίγο με τα χέρια και τοποθετώ μέσα τις σταφίδες. Είναι σημαντικό οι σταφίδες να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Κόβω τη ζύμη σε κομμάτια και τα πλάθω σε στρογγυλό σχήμα. Τα σκεπάζω και τα αφήνω να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, σε ένα μπολάκι με νερό ρίχνω μισή κουταλιά του γλυκού μέλι, ανακατεύω καλά και αλείφω τα σταφιδόψωμα. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180°C. Αν περισσέψουν για την επόμενη μέρα θέλουν 10 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων και θα γίνουν και πάλι μαλάκα.Τραγανά σπιτικά λουκανικοπιτάκια Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας 1 συσκευασία λουκάνικα Φρανκφούρτης 1 ντομάτα ½ χυμό λεμόνι ½ κρεμμύδι 1 σκόρδο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 αυγό Αλάτι Μπούκοβο 1 ποτήρι κρασιού σόδα αναψυκτικό 2 κ.σ. αλεύρι Εκτέλεση: Αφού ξεπαγώσουμε το φύλλο, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη σάλτσα. Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, την ντομάτα και το σκόρδο και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένας χυλός. Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ρίχνουμε στο μούλτι το λάδι, το αλάτι και το μπούκοβο και χτυπάμε ξανά ώστε τα υλικά μας να αναμειχθούν καλά. Στο τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για ακόμη μια φορά. Ανοίγοντας το καπάκι από το μούλτι θα πρέπει να δούμε ένα πηχτό μείγμα ντομάτας. Συνεχίζουμε κόβοντας τα λουκάνικα στα 4 (αν έχουμε πάρει μεγάλα λουκάνικα Φρανκφούρτης). Κάθε λουκάνικο μας βγάζει 4 κομμάτια άρα η συσκευασία των 6 μας δίνει 24 κομμάτια. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και σε καθαρό πάγκο βάζουμε το πρώτο και το ραντίζουμε με το μείγμα σόδα-αλεύρι, το οποίο πρώτα έχουμε ανακατέψει καλά. Αφού το ραντίσουμε, τοποθετούμε από πάνω του ακόμη ένα και ραντίζουμε πάλι. Θα χρειαστούμε και ένα τρίτο φύλλο το οποίο θα το τοποθετήσουμε πάνω απ’ τα δυο πρώτα και σε αυτό θα αλείψουμε τη σάλτσα και ακουμπήσουμε τα λουκάνικα. Έπειτα, με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες και τυλίγουμε. Σε κάθε λωρίδα αντιστοιχούν 2 λουκανικοπιτάκια. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν όλα μας τα φύλλα. Μόλις διπλώνουμε κάθε πιτάκι, το τοποθετούμε απευθείας στο ταψί. Μόλις μπουν όλα, χτυπάμε το αυγό και το αλείφουμε πάνω τους. Ψήνουμε στους 180°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.Κριτσίνια κρασιού με τυρί και καρότο Υλικά: 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 175 γρ. λάδι 175 γρ. κρασί 25 γρ. ζάχαρη Αλάτι Κεφαλοτύρι 2 τριμμένα καρότα Εκτέλεση: Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε το κρασί, το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλο το αλεύρι και ξεκινάμε τη διαδικασία του ζυμώματος, μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι, που αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Όση ώρα ξεκουράζεται το ζυμάρι, τοποθετούμε στη μια πλευρά του πάγκου εργασίας μας το κεφαλοτύρι και στην άλλη το τριμμένο καρότο. Έπειτα κόβουμε μικρά κομματάκια από το ζυμάρι και τα πλάθουμε στο σχήμα του κριτσινιού. Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα περνάμε τη ζύμη μας είτε πάνω από το τυρί είτε πάνω από το καρότο και ρολάρουμε. Αφού κολλήσουν πάνω στη ζύμη μας τα υλικά, ακουμπάμε το κάθε κριτσίνι πάνω σε λαδόκολλα που έχουμε στρώσει σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 180°C. Καλή μας όρεξη! Η Μαρία Γριζά είναι από μικρή λάτρης του γέλιου και του καλού φαγητού. Δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά και ιδιαίτερα στη σοκολάτα. Είναι επίσης συνδημιουργός των dish_makers! Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε τους dish_makers στο Instagram! κουλούρικουλούριακριτσίνιαλουκανικοπιτάκιασνακσνακ για το σχολείοΣπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκηςσταφιδόψωμασταφιδόψωμοσυνταγή για σταφιδόψωμο 0 FacebookTwitterPinterestEmail Προηγούμενο άρθρο ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ; ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ Επόμενο άρθρο ΣΒΗΝΟΝΤΑΣ ΔΕΚΑ ΚΕΡΑΚΙΑ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από πού αντλούν τις σούπερ δυνάμεις τους οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας; The Meet Market #EasterEdition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Τέμπη: Ανοιχτή η υπόθεση για περαιτέρω έρευνα από το Ευρωκοινοβούλιo Ταξίδι με παιδιά Εξερευνώντας τα μυστικά του εγκεφάλου Αγάπη, πάνω από όλα