Αρχική HOT Παραδοσιακή φασολάδα
παραδοσιακή φασολάδα

Παραδοσιακή φασολάδα

από Έλενα Σμπώκου

Πριν από αρκετά χρόνια, αν με ρωτούσε κανείς θα του έλεγα ότι η φασολάδα είναι το χειρότερό μου φαγητό. Δεν μου άρεσε καθόλου σε αντίθεση με τους γίγαντες που λατρεύω και που σχεδόν έχουν και τα ίδια υλικά με την παραδοσιακή φασολάδα! Τώρα πλέον περιμένω πως και πως να την φτιάξω και να την απολαύσω ζεστή ζεστή με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα, ελιές και όλα τα κλασικά συνοδευτικά της.

Στο σπίτι μας (εννοώ το πατρικό μου) εμείς την κάναμε πάντα με ντομάτα και την απολαμβάναμε σχεδόν 2-3 φορές τον μήνα όταν ήταν χειμώνας. Τα υλικά της φασολάδας δεν είναι πολλά και είναι από τα εύκολα φαγητά που θέλουν λίγη μαστοριά για να πετύχεις την τέλεια υφή και γεύση. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι φυσικά και η πρώτη ύλη που έχεις να είναι καλή, να είναι δηλαδή τα φασόλια βραστερά γιατί αλλιώς την πάτησες!

Αυτό που νομίζω εγώ ότι κάνει την διαφορά και δεν την έχω πάθει μέχρι σήμερα με τα φασόλια είναι να τα μουλιάζω πολλές ώρες.  Μπορεί να σου φανεί υπερβολικό αλλά τα βάζω στο νερό για 15-20 ώρες περίπου και επιπλέον τα βράζω και μόνα τους για 20 λεπτά περίπου.  Δες παρακάτω την συνταγή και βρες όλα τα μυστικά τη δικής μου φασολάδας!

fsold2

παραδοσιακή φασολάδα

Παραδοσιακή φασολάδα

Εκτύπωση
Διατροφικά χαρακτηριστικά 200 Θερμίδες 20 grams Λιπαρά

Υλικά

  • 500 γρ φασόλια ξερά ( μουλιασμένα για 15 με 20 ώρες σε κρύο νερό)
  • 3-4 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ματσάκι σέλινο, πλυμένο και χοντροκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Σουρώνεις τα φασόλια και τα ξεπλένεις κάτω από την βρύση καλά.
  • Τα βράζεις για 20 λεπτά σε μια κατσαρόλα.
  • Ρίχνεις το ελαιόλαδο μέσα σε μια άλλη βαθιά κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά και ρίχνεις μέσα το κρεμμύδι να σοταριστεί καλά.
  • Στην συνέχεια προσθέτεις τον πελτέ και ανακατεύεις καλά.
  • Ρίχνεις τα μισοβρασμένα φασόλια και τα καρότα.
  • Προσθέτεις 3-4 λίτρα νερό και βράζεις το φαγητό για 40 λεπτά περίπου.
  • Στην συνέχεια προσθέτεις το σέλινο κομμένο και βράζεις την φασολάδα για άλλα 20 λεπτά περίπου χωρίς καπάκι.
  • Κατέβασε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίξε αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε καλά το φαγητό σου.
  • Σέρβιρε την φασολάδα ζεστή με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα, ελιές, τουρσί ή και κάποιο παστό ψάρι που σου αρέσει.
  • Όταν πιάσουν τα κρύα ρίξε λίγο μπούκοβο στην φασολάδα σου και απογείωσέ την γευστικά!

Από την Elena is Cooking

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.