Αρχική HOT Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ… ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ… ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

από Άννα Ιωάννου

Για περισσότερο από έναν χρόνο, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην πανδημία. Η τήρηση των μέτρων προφύλαξης μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γονιών, που προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη νέα αυτή νόσο. Στην προσπάθεια τους αυτή, όμως, οι γονείς ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών, κίνδυνοι για τους οποίους η επιστημονική κοινότητα έχει λύσεις: εμβόλια αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητή Παιδιατρικής, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, η πανδημία της COVID-19 έχει δημιουργήσει ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό στα εμβόλια ρουτίνας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την προ πανδημίας υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ακολούθησε ένας εξαιρετικά χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών και στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών, αλλά και στα μεγαλύτερα. Ιδιαίτερα χαμηλά –σχεδόν μηδενικά– είναι τα ποσοστά εμβολιασμού των μεγαλύτερων παιδιών και των εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, οι εμβολιασμοί για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (HPV) μειώθηκαν κατά 40-45%, για τη μηνιγγίτιδα C κατά 30-35% και για τη μηνιγγίτιδα Β κατά 40%. Τι σημαίνει αυτό; «Η ελάττωση της ανόσιας αγέλης στα παιδιά και στους εφήβους μπορεί να επαναφέρει παλιά λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτη, μηνιγγίτιδα. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».

Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος απαντά: «Πρέπει απλώς να μείνουμε πιστοί στα ραντεβού μας με τον παιδίατρο και να ακολουθούμε το εμβολιαστικό πρωτόκολλο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας κάνει να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας σε όλα τα εμβόλια η παραπληροφόρηση για τις παρενέργειες των εμβολίων έναντι της COVID-19. Αυτά είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές».

Λίγα λόγια για τη μηνιγγίτιδα Β

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη νόσο που δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Προσβάλλει βρέφη νήπια και νεαρούς ενήλικους και εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, περίπου το 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Μπορεί έτσι να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα»· ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.