Αρχική HOT «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Δείτε τις εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Δείτε τις εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους

από Πελιώ Παπαδιά

Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023 με την τέταρτη διοργάνωσή του προσφέροντας, όπως κάθε χρόνο, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές που συνδυάζουν ιδανικά την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Με κεντρικό θεματικό άξονα το φλέγον ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» παρουσιάζει 70 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες. Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών-περφόρμανς και μουσικού θεάτρου από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2023. Δείτε τις παιδικές/εφηβικές δράσεις που ξεχωρίσαμε!

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμόςΔύο πέτρες με παράξενο σχήμα
7, 8 Ιουλίου 2023
Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, Πρέβεζα
Κείμενο: Αλέξανδρος Λαβράνος, Δημήτρης Πασσάς
Δραματουργία: Αλέξανδρος Λαβράνος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πασσάς
Σκηνικά: Σοφία Θεοδωράκη
Κοστούμια, βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Σύνθεση: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Επιστημονικός σύμβουλος: Πάνος Μπουρλέσσας
Ζωγράφος σκηνικών: Αθηνά Γαλάτη
Γλύπτης σκηνικών: Οδυσσέας Γλύκας
Ερμηνεύουν: Idra Kayne, Βασίλης Καραμπούλας, Μάνος Στεφανάκης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Υποστήριξη παραγωγής: Μάνθα Καραδήμα
ΑΜΚΕ: APPARATUS

Μια παράσταση για εφήβους όλων των ηλικιών, το έργο Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα της δραστήριας ομάδας Apparatus είναι μια σκηνική σύνθεση που αντλεί θέματα, προβληματισμούς, εικόνες και ήχους από τη σκέψη ότι η φύση δεν γνωρίζει κρίση. Μέσα από μια παιγνιώδη αφήγηση κρυφοκοιτάζει ένα ολόκληρο σύμπαν πιθανοτήτων και δυνατοτήτων που διανοίγεται μπροστά μας. Στην παράσταση, τέσσερα θεατρικά πρόσωπα αναζητούν αρμούς και ρωγμές σε έναν χώρο που τα συνδέει με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη μνήμη και που τα συνδέει τελικά μεταξύ τους. Με στόχο να δημιουργήσουν κάτι με ό,τι κι αν βρίσκεται στη διάθεσή τους, πασχίζοντας να αφήσουν πίσω τους ίχνη κι όχι μόνο ερείπια, αναζητούν τις αξίες των υλικών και των σκέψεων, προσπαθούν να κατανοήσουν τις αλλαγές και να βρουν τη θέση τους σε αυτό το ευμετάβλητο σύμπαν. Σε ένα παιχνίδι με τα υλικά, το φως, τη μουσική και την ποίηση, ισορροπούν μεταξύ βαρύτητας και ελαφρότητας, δρουν και μετατοπίζονται, μεταβάλλουν τον χώρο και μεταβάλλονται από αυτόν.


Προσοχή, τέρατα!
8, 9 Ιουλίου 2023
Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, Αλεξανδρούπολη
Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Πρωτότυπη μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης
Στίχοι τραγουδιών: Κερασία Σαμαρά
Σκηνικά, κοστούμια: Εύα Μελά
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου
Ψηφιακή επεξεργασία: Χρήστος Μωραΐτης
Βοηθός σκηνοθέτριας: Τώνια Αποστόλου
Ερμηνεύουν: Κερασία Σαμαρά, Ευθύμης Χρήστου, Τώνια Αποστόλου
ΑΜΚΕ: Θέσις

Η παράσταση Προσοχή, τέρατα! αποτελεί ένα ευφάνταστο θεατρικό έργο για παιδιά και εφήβους, βασισμένο στο επιτυχημένο βιβλίο της Σουηδής συγγραφέως Μαρί Ρούντε Πλανήτης SOS (True Monsters), που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Οι πιο επικίνδυνες περιβαλλοντικές απειλές παραβάλλονται με μυθικά τέρατα της παγκόσμιας μυθολογίας και μέσα από την αφήγηση, τα ζωντανά τραγούδια και τις εξομολογήσεις τους φανερώνουν τις πηγές της δύναμής τους, αλλά και τα τρωτά σημεία τους. Όλα τα «τέρατα» εμφανίζονται μέσα από την ομιχλώδη ατμόσφαιρα ενός ονείρου, που εμποδίζει μια μεγάλη οικολογική καταστροφή προς χάριν κέρδους. Το όνειρο και οι ήρωές του αποτελούν μια πολύτιμη εστία γνώσης για τους μικρούς θεατές μας, πολύ δε περισσότερο επειδή τα ίδια τα τέρατα αποκαλύπτουν τους εχθρούς τους, προτρέποντας έτσι τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον που θα τα κατατροπώσει, ώστε να ελευθερωθεί ο πλανήτης από την παρουσία τους.


Καυτές μέρες, τροπικές νύχτες:
Επισκέπτριες Νο2
8, 9 Ιουλίου 2023
Αρχαίο Θέατρο Άργους, Αργολίδα
Ομάδα Ντουθ
Σκηνοθεσία, φωτισμοί: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Τάσαινας
Σκηνικά, κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Επιμέλεια κίνησης, χορογραφία: Έλενα Γεροδήμου
Βοηθός σκηνοθετριών: Ζωή Μυλωνά
Ερμηνεύουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Μυρτώ Μακρίδη, Προμηθέας Nerattini– Δοκιμάκης, Μαρία Φιλίνη
ΑΜΚΕ: Θεατρική Ομάδα Bug

H παράσταση απευθύνεται σε ηλικίες από 14 ετών και άνω.

Τέσσερις επισκέπτριες συμμετέχουν σε μια ιδιότυπη ηχητική ξενάγηση. Η φωνή του διευθυντή του αρχαιολογικού χώρου τις οδηγεί σταδιακά σε ερωτήματα που συνδέουν τα μνημεία που βλέπουν, τα μνημεία που έχουν επισκεφθεί και άλλα που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου με την κλιματική αλλαγή. Μέσα από τις ερωτήσεις, αναπτύσσεται σταδιακά μια συνειρμική αφήγηση για την επίδραση των κλιματικών μεταβολών στην πολιτισμική κληρονομιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Όσο οι ερωτήσεις επιμένουν, οι επισκέπτριες έρχονται αντιμέτωπες με την άγνοια, την αγωνία, την ελπίδα για το μέλλον. Οι στατιστικές εναλλάσσονται με κείμενα του ρομαντισμού, τραγούδια, χορό, ποιητικά στοιχεία, μουσική και ηχητικά τοπία, χιούμορ, και η αφήγηση συνθέτει τελικά μια χειμαρρώδη λίστα που τελεί υπό εξαφάνιση αλλά επιθυμεί να επιβιώσει και να πιστέψει σε ένα αισιόδοξο μέλλον.


Κόντρα στον άνεμο: Η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα
11, 12 Ιουλίου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Θεατρική ομάδα Hippo
Ιδέα: Σίσσυ Ιγνατίδου
Κείμενο, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος
Δραματουργία, βοηθός σκηνοθετών: Δημήτρης Καλακίδης
Σχεδιασμός εκπαιδευτικού δράματος: Σίσσυ Ιγνατίδου
Μουσική: Αλέξανδρος Ράπτης
Σκηνικά, κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Κινησιολογία: Μίκα Στεφανάκη
Ηθοποιοί, εμψυχωτές: Σίσσυ Ιγνατίδου, Δάφνη Μουτζίκου, Βιβή Τσόρμπα, Αλέξανδρος Ράπτης
Οργάνωση παραγωγής: Αλέξανδρος Ράπτης
ΑΜΚΕ: ΗΙΡΡΟ (ΧΙΠΟ)

Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει το έργο Κόντρα στον άνεμο: Η ιπτάμενη περιπέτεια της Τίρα, μια σουρεαλιστική περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, σε κείμενα και σκηνοθεσία των Φώτη Δούσου και Αλέξανδρου Ράπτη. Το κείμενο αναφέρεται σε ένα κομμάτι της γενικότερης οικολογικής κρίσης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό: τον τρόπο που επηρεάζει τη ζωή των αποδημητικών πουλιών η φωτορύπανση, αλλά και η εκχέρσωση των δασών. Πρόκειται για μια συναρπαστική παράσταση με άφθονα κωμικά αλλά και λυρικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της οποίας άνθρωποι και ζώα θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί «για ένα καλύτερο αύριο», καθώς αποδεικνύεται ότι το κέρδος και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι η πρώτη αιτία για την καταστροφή της φύσης. Η ομάδα Hippo, συνεχίζοντας το ιδιαίτερο είδος του σωματικού θεάτρου που έχει επινοήσει (kinemo), δημιουργεί μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη ζωντανή μουσική και την ιδιαίτερη κινησιολογία, προσφέροντας ένα πληθωρικό ψυχαγωγικό θέαμα.


Ο φύλακας της λίμνης
15, 16 Ιουλίου 2023
Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Περαχώρας, Κορινθία
Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σκηνικά, κοστούμια: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Βοηθός σκηνοθέτριας: Δημήτρης Ζέρβας
Ερμηνεύουν: Γιούλη Γεωργακοπούλου, Θανάσης Κεφαλάς, Δημήτρης Ντάσκας, Μαίρη Ξένου
ΑΜΚΕ: Anima

Στο νέο έργο Ο φύλακας της λίμνης του Ανδρέα Φλουράκη το φανταστικό συγκλίνει με την οικολογία και η σύγχρονη γλώσσα με τη λαϊκή μας παράδοση. Ο συγγραφέας συναντά για μια ακόμα φορά τη σκηνοθέτρια Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, μετά και την επιτυχημένη συνεργασία τους στην εφηβική παράσταση Μικρή Ασία, για να πλάσουν έναν φωτεινό κόσμο γεμάτο φαντασία και παιδικές εικόνες. Ο φύλακας μιας ελληνικής λίμνης θέλει για πρώτη φορά να ταξιδέψει στον κόσμο και συναντά τους πιθανούς υποψήφιους αντικαταστάτες του: μια Ελληνοαμερικάνα επενδύτρια, έναν μαθητή σχολείου και μια Φινλανδή επιστήμονα. Κανείς δεν του «γεμίζει το μάτι», την ίδια ώρα που μια άγνωστη κηλίδα εμφανίζεται στη λίμνη, ένας βάτραχος με σύνδρομο Τουρέτ τού κάνει τη ζωή δύσκολη και όλα τα ζώα του υδροβιότοπου ανησυχούν με αυτές τις ξαφνικές αλλαγές. Τι θα κάνει ο φύλακας για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του, αλλά και να σώσει την αγαπημένη του λίμνη; Ένα έργο γραμμένο για μικρούς και για μεγάλους θεατές που θέλουν να ξαναγαπήσουν το θέατρο.


Εμείς ξέρουμε να κολυμπάμε
29, 30 Ιουλίου 2023
Μινωικό Ανάκτορο Κάτω Ζάκρου, Λασίθι
Κείμενο, σκηνοθεσία: Ειρήνη Δερμιτζάκη, Χριστίνα Χριστοφή
Κατασκευή κούκλας: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Κάρμεν Ζωγράφου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μπρανίδου
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Χριστίνα Χριστοφή (Άρτεμις), Ειρήνη Δερμιτζάκη (Μέλισσα), Χρήστος Χριστόπουλος (Αρκούδος)
Ζωντανή μουσική: Παίζει κιθάρα και τραγουδάει η Κάρμεν Ζωγράφου μαζί με παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ζάκρου.
Διεύθυνση Παραγωγής: ΜΠΙΠ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Μια διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση, το νέο έργο Εμείς ξέρουμε να κολυμπάμε έρχεται να συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Η υπόθεση έχει ως εξής: Το 2053 οι πάγοι έχουν λιώσει και όλος ο πλανήτης έχει βυθιστεί κάτω από το νερό. Μικρές επιφάνειες γης έχουν διασωθεί και μία από αυτές είναι το Μινωικό Ανάκτορο Ζάκρου. Εκεί φτάνει μια πολική αρκούδα ψάχνοντας για τροφή. Η Άρτεμις, ένα κοριτσάκι, το σκάει από το σπίτι της για να τη βρει και να τη σώσει. Με τη βοήθεια μιας μέλισσας, η περιπέτεια ξεκινά! Σε αυτή την ιστορία ο αρκούδος κατηγορεί τους ανθρώπους για την οικολογική καταστροφή, η μέλισσα είναι θυμωμένη με τις αρκούδες που τρώνε το μέλι τους και η Άρτεμις με τους γονείς της που δεν την άφηναν να φύγει για να βρει την αρκούδα. Θα καταφέρουν οι ήρωές μας να ξεπεράσουν τον θυμό και την έχθρα τους; Αν ήμασταν φίλοι μεταξύ μας αλλά και με τα ζώα και με όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη μας, ίσως το μέλλον να ήταν καλύτερο.


Εμένα με νοιάζει
2, 3 Αυγούστου 2023
Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας, Ροδόπη 
Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη
Διασκευή, σκηνοθεσία, χορογραφία: Πάρης Μαντόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος
Επιμέλεια σκηνικού: Πάρης Μαντόπουλος, Ιφιγένεια Νταουντάκη
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Ερμηνεύουν: Μιχάλης Κουτσκουδής, Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Αντώνης Παπαδάκης, Αγγελική Νικολαΐδου
Οργάνωση: Μαριλένα Μόσχου
ΑΜΚΕ: 4PLAY

Ένα χωριό χτισμένο ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, που προσφέρει στους κατοίκους του τροφή και προστασία, αρχίζει να διαβρώνεται από την παρουσία ενός εργοστασίου που διαλύει σταδιακά τη γη, τον αέρα και το νερό του. Μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία που ζωντανεύει την ιστορία των μαθητών του Ανθόπυργου που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους. Τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημεία της ρύπανσης; Όταν πεθαίνει το πρώτο δέντρο, το πρώτο ζώο; Πώς αυτή η διάλυση μετατοπίζει μια ολόκληρη κοινωνία; Πώς ένας δάσκαλος με τη δύναμη των μαθητών του καταφέρνει να σώσει ένα ολόκληρο χωριό; Στην παράσταση, το λογοτεχνικό έργο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη μετουσιώνεται σε έναν άμεσο θεατρικό λόγο και σε συνδυασμό με τον σύγχρονο χορό και το contact improvisation, που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της βαρύτητας, μεταποιούν την κίνηση σε εικόνα εναλλάσσοντας τις συμπεριφορές και δημιουργούν χοροθεατρικές εικόνες που δίνουν τον τόνο στην αλλαγή των σκηνών και στη ραγδαία εξέλιξη του έργου.


Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο
5, 6 Αυγούστου 2023
Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος
Συγγραφή κειμένου: Αργυρώ Ταμβάκου, Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Πρωτότυπη μουσική: Στρατής Στηλ
Χορογραφία: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Ερμηνεύουν: Λουκάς Θεοδοσόπουλος, Χρήστος Καπενής, Αργυρώ Ταμβάκου
ΑΜΚΕ: Κέντρο Θεατρικής Τέχνης

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ποδηλασία, έναντι της μετακίνησης με αμάξι, εξοικονομεί 150 γραμμάρια CO2/χιλιόμετρο και, αναμφίβολα, είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Έχοντας αυτό κατά νου η ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει ένα πρωτότυπο μουσικό παραμύθι με περιπετειώδη πλοκή για παιδιά, εμπνευσμένο από τον μοναδικό κατασκευαστή ποδηλάτων στην Ελλάδα Γιώργο Βογιατζή. Στην παράσταση Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο, ο Διαγόρας χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις του. Μια μέρα, συναντά τον Δήμαρχο και βάζουν ένα στοίχημα: Αν ο Διαγόρας κάνει τον γύρο της Ευρώπης με το ποδήλατο, ο Δήμαρχος θα φτιάξει ποδηλατοδρόμους! Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και απρόβλεπτες γνωριμίες! Ένα μουσικό παραμύθι ως μια μαγευτική περιήγηση στα χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών πολιτισμών αλλά και μια επισήμανση για τα οφέλη των πράσινων μετακινήσεων.


Μικροί ήρωες σε κρίση
5, 6 Αυγούστου 2023
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος, ηθοποιός: Αθηνά Μπερδέκα
Κείμενο: Στράτος Σωπύλης
Πρωτότυπο μουσική, πιάνο επί σκηνής: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Σκηνικά, κοστούμια: Χάρης Σουλιώτης
Φωτισμοί: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Κοινωνιολόγος: Λέα Ευσταθίου
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης
ΑΜΚΕ: Θεατρικός Οργανισμός MeWe

Το έργο Μικροί ήρωες σε κρίση είναι μια παράσταση με πρωτότυπο κείμενο που αφηγείται τις περιπέτειες δυο αδελφιών που προσπαθούν να σώσουν το ποτάμι της πόλης τους από την καταστροφή και συναντιούνται σε αυτό το ταξίδι με απρόσμενα πλάσματα. Ένα έργο που εξετάζει και το θέμα του «μειονεκτήματος» που μπορεί να προσάπτει η κοινωνία σε έναν άνθρωπο και που αυτό μπορεί να είναι τελικά το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός παιδιού που θα σώσει τον κόσμο. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πρόταση με δύο βασικούς θεματολογικούς άξονες: τους τρόπους συναισθηματικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης από το παιδί και τη γνωριμία του με τους κανόνες του eco-theatre, μιας σημαντικής κίνησης στο θέατρο που άτυπα έχει ξεκινήσει από το 1970 αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αποκτά ενεργούς συμμετέχοντες που δημιουργούν ομάδες στην Ευρώπη όπως και παγκοσμίως. Η σκηνοθεσία της παράστασης γίνεται από τα ίδια τα παιδιά, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιβεβαιώνοντας τους βασικούς του στόχους.


Το μυστικό του δέντρου
7, 8 Αυγούστου 2023
Χαρουπόμυλος, Πάνορμος Ρεθύμνου 
Σκηνοθεσία, δραματουργία: Ρία Μεντηλίδου
Κινηματογράφηση, μοντάζ: Νικόλαος Λεβεντάκης, Μάνος Βιδάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ευτυχία Τσουκαλά
Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικής δράσης: Oμάδα Behold
Ηθοποιοί: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Εμφανίζονται επίσης: Αλίκη Ατσαλάκη, Ευτυχία Τσουκαλά
Φιλική συμμετοχή: Ίριδα Μπάμη και τα παιδιά Μάνος Κοπιδάκης, Κωνσταντής Σισμανίδης, Τζένη Μιχαλακοπούλου
Εμψυχωτές θεατροπαιδαγωγικής δράσης: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Βοηθός σκηνοθέτριας, παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη
ΑΜΚΕ: BEHOLD

Η ομάδα Behold παρουσιάζει τη δράση Το μυστικό του δέντρου, που απευθύνεται στο παιδικό και νεανικό κοινό σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν και να τοποθετηθούν από κοινού πάνω σε ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης συνύπαρξης με το περιβάλλον. Η δράση μετατρέπει ένα βιομηχανικό μνημείο στο Πάνορμο του Ρεθύμνου σε χώρο παιχνιδιού και βιωματικής μάθησης, αναμειγνύοντας διαφορετικά καλλιτεχνικά είδη και θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές. Στόχος να ενεργοποιήσει τους νεαρούς θεατές να αναρωτηθούν για το παρόν και το μέλλον σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει αλλά και να αντιληφθούν τη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τις υπόλοιπες –ανθρώπινες και μη– οντότητες με τις οποίες συμβιώνει στον πλανήτη. Ξεκινώντας την περιπέτεια από έναν παλιό χαρουπόμυλο, που πλέον έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, γνωρίζουμε την ιστορία του μνημείου, που συνδέεται αναπόφευκτα με αυτήν της χαρουπιάς, του καρπού της, του νησιού της Κρήτης, ολόκληρης της Μεσογείου. Η χαρουπιά, παρά την απαξίωση που δέχτηκε από τους ανθρώπους για ένα διάστημα, συνεχίζει να αντέχει, να φυτρώνει ακόμα και εκεί που δεν τη σπέρνουν, να καρποφορεί σε συνθήκες εντελώς εχθρικές, να προσφέρει ανιδιοτελώς και να κοιτάζει προς το μέλλον κρατώντας γερά τις ρίζες της στο μακρύ παρελθόν.


 

 

 

 

 

 

 


Οι τέσσερις εποχές
25, 26 Αυγούστου 2023Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Κείμενο, σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη
Μουσική: Ευριπίδης Ζεμενίδης
Στίχοι: Γιώργος Μυζάλης
Χορογραφία: Αλέξανδρος Κεϊβάναη
Φωτισμοί: Φοίβος Ζήτης
Ερμηνεύουν, τραγουδούν και ακροβατούν οι: Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη
ΑΜΚΕ: Παράβαση

Το έργο Οι τέσσερις εποχές αποτελεί μια ευφάνταστη απεικόνιση των εποχών που θα εισαγάγει τα παιδιά στις έννοιες της εναλλαγής των φυσικών φαινομένων και του πώς αυτή επηρεάζει τη φύση αλλά και την ίδια τη ζωή. Μέσα από τους χιουμοριστικούς διαλόγους, το τραγούδι, τον χορό αλλά και τα βίντεο θα περάσουν τα μηνύματα με έναν ζωντανό και χαρούμενο τρόπο. Το κείμενο που έγραψε ειδικά για την παράσταση η Χλόη Μάντζαρη δίνει την ευκαιρία στον κάθε ηθοποιό να συστηθεί και να προσωποποιήσει την κάθε εποχή. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί όμως να υποδείξει στα παιδιά τον τρόπο για να εξοικειωθούν με το πρόβλημα, να συνδεθούν με την καθημερινότητά της και να ανακαλύψουν τρόπους για να αναλάβουν δράση. Εντέλει, να φύγουν από την παράσταση πιο υπεύθυνα πρόσωπα αλλά και με την ελπίδα ότι ο πλανήτης μπορεί να σωθεί. Οι στίχοι των τραγουδιών, λυρικά καμωμένοι, ακολουθούν το ίδιο ύφος. Η πρωτότυπη μουσική του Ευριπίδη Ζεμενίδη κάνει πιο ανάλαφρο το θέαμα ενώ παράλληλα δίνει αφορμές για χορευτικά μέρη.


Το πράσινο δεν μένει πια εδώ
28, 29 Αυγούστου 2023
Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, Χανιά
Κείμενο, σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Σκηνικά, κοστούμια, μάσκες: Ελένη Σουμή
Υλοποίηση κοστουμιών: Ελένη Παπαδοπούλου
Χορογραφία, κινησιολογία: Αλέξανδρος Χατζιάρας
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ερμηνεύουν: Σοφία Αγγελικοπούλου, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Παναγιώτης Στάγκος, Νίκος Σταματόπουλος
ΑΜΚΕ: Θεατρικός Οργανισμός ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

H παράσταση Το πράσινο δεν μένει πια εδώ σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή βασίζεται στο παρακάτω εύρημα: Ένας διάσημος περιβαλλοντολόγος φτάνει στον χώρο για να κάνει μια διάλεξη σχετική με το περιβάλλον, διακόπτοντας την πρόβα κάποιων ηθοποιών που ετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση. Ο «καθηγητής» τούς προτείνει να αυτοσχεδιάσουν (σαν καλλιτέχνες) πάνω σ’ αυτά που ο ίδιος (σαν επιστήμονας) θα ήθελε να αναφέρει στη διάλεξή του. Και η παράσταση αρχίζει… Το έργο σχετίζεται με την υποβάθμιση της ζωής μας από την ασύδοτη βιομηχανική ανάπτυξη και από τη βάναυση και ατιμώρητη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος. Η μόλυνση των υδάτινων πόρων, η αλόγιστη αποψίλωση των δασών, η εισβολή της χημείας στη διατροφική αλυσίδα, η εξαφάνιση ελεύθερων χώρων στις πόλεις κ.ά. είναι προβλήματα αναγνωρίσιμα στους θεατές κάθε ηλικίας. Η επιλογή της παλιάς γνωστής σκηνοθετικής φόρμας «θέατρο μέσα στο θέατρο» ενθαρρύνει τα παιδιά-θεατές να συμμετέχουν στη δράση.


Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμόςΟ εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ
30, 31 Αυγούστου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Σκηνοθεσία, επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Παπαλαζάρου
Δραματουργία: Νάγια Παπαπάνου
Μουσική: Στέλιος Μιχελάκης (Stel)
Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης
Παιδοψυχολόγος: Στέλλα Μουδάτσου
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Μουδάτσου, Σταυρούλα-Μελισσάνθη Μάκρα, Γιώργος Μενεδιάτης, Βασίλης Παπαλαζάρου
Συμμετέχουν παιδιά από το Δημοτικό Ωδείο Άρτας
ΑΜΚΕ: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ

Η ομάδα Ονειρόδραμα δημιούργησε μια διακειμενική πρότυπη περφόρμανς με τίτλο Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ για όλη την οικογένεια. Σε ένα ουτοπικό άχρονο περιβάλλον μπορούν όλα να συμβούν, εκεί που η πραγματικότητα μπλέκεται με το φανταστικό, εκεί που το πρόβλημα γίνεται τόσο κρίσιμο και μη αντιμετωπίσιμο, εκεί τότε αρχίζει και λειτουργεί ένας άλλος μηχανισμός αυτοσυντήρησης. Ο μύθος της Περσεφόνης κατά τον Ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, η ποίηση του Νίκου Γκάτσου, οι πραγματικές μαρτυρίες του Τσερνόμπιλ της νομπελίστριας συγγραφέως Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη του Αντρί Σνερ Μάγκνασον και Ο ύμνος της αγάπης από την επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου αποτελούν την έμπνευση και τα εργαλεία που συνθέτουν τον καμβά για να τεθεί στο επίκεντρο το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής και οικολογικής καταστροφής. Η συμμετοχή παιδιών στη δράση αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της. Πρόκειται για μια διαμαρτυρία, μια έκκληση και μια απάντηση στους «μεγάλους» που καταστρέφουν το «σπίτι μας», τον πλανήτη Γη.

Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Για την ακριβή ώρα έναρξης των παραστάσεων συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ. Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.