Αρχική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ. ΜΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. ΝΑ ΤΙ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ. ΜΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. ΝΑ ΤΙ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

από Μαρκέλλα Δήμου

(Σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων»)

Κάθε φορά που ακούω τον Μανώλη Σφακιανάκη να μιλάει, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος αν -και μόνο αν- αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Παρακολουθώ «δημοσιογραφικά» την πορεία του από το 2004, όταν αναβάθμισε τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Τμήμα και τελικά σε Διεύθυνση που σήμερα στελεχώνεται από πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικές γνώσεις και μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορους τομείς της Πληροφορικής

Πριν από λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να τον ακούσω -εγώ και άλλοι τυχεροί γονείς- στην ημερίδα που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια “Ο Πλάτων”, με θέμαΑσφάλεια στο Διαδίκτυο και εκπαίδευση σε i-Pad 1:1. Εκεί λοιπόν τον άκουσα με την ιδιότητα της μητέρας παιδιών που, όπως όλα, γοητεύονται από τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, στον οποίον έχουν αρχίσει -πρώιμα κατά τη γνώμη μου- το ταξίδι τους. Και ενώ η ομιλία απευθυνόταν σε γονείς, δεν υπήρχε λεπτό που να μην σκεφτόμουν ότι έπρεπε να έχω δίπλα μου τον εννιάχρονο γιο μου. Και αυτό γιατί ο Μανώλης Σφακιανάκης δεν δαιμονοποιεί, δεν φοβίζει. Μιλά με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά. Με την ίδια αγάπη μιλά και για το διαδίκτυο, σα να είναι δικό του παιδί, ένα παιδί που θέλει να προστατεύσει από όλα τα δεινά που του προσάπτουν, ένα παιδί που θέλει να κάνει παρέα με τα δικά μας παιδιά…

Μύθοι και Αλήθειες

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, λοιπόν, μας μίλησε για τους μεγάλους μύθους που περιβάλλουν τη φήμη του διαδικτύου, αφού πρώτα μας έδωσε με απλά λόγια να κατανοήσουμε την εμβέλειά του, λέγοντάς μας πως 13 δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο!

Το διαδίκτυο μας προσφέρει ανωνυμία

Μύθος: Στο διαδίκτυο κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ουσιαστικά ανώνυμος, καθώς όλοι κατά τη χρήση μας αφήνουμε το ηλεκτρονικό ίχνος. 

Μπορούμε να διαγράψουμε για πάντα ό,τι έχουμε δημοσιεύσει

Μύθος: Ό,τι δημοσιεύουμε έχει καταγραφεί για πάντα. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι μοιραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί χρήστες έχουν μεγάλο πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης λόγω των δημοσιεύσεών τους, με αποτέλεσμα να ζητούν μέχρι και αλλαγή ονόματος προκειμένου να καταφέρουν να βρουν δουλειά, καθώς στις μέρες μας εκτός από το βιογραφικό ελέγχεται και το ηλεκτρονικό προφίλ μας.

Ό,τι διαβάζουμε είναι αλήθεια

Μύθος: Στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλη ελευθερία, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να δημοσιεύσει ό,τι θέλει, χωρίς αυτό να είναι πάντα έγκυρο και επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας προστατεύσουν απόλυτα κατά τη διάρκεια της πλοήγησής μας στο διαδίκτυο

Μύθος: Ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής και μάλιστα, αυτός που είναι εκτός πρίζας.

Το διαδίκτυο είναι το παράθυρό μας στη γνώση, ένας τρόπος να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε, να μαθαίνουμε

Αλήθεια: Το διαδίκτυο είναι το φως από το οποίο κανείς δεν πρέπει να κρυφτεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε κανόνες και να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

Περί παιδικής πορνογραφίας

Η παιδική πορνογραφία, εκτός από ειδεχθές έγκλημα είναι και μια τρομερά προσοδοφόρα βιομηχανία. Παγκοσμίως, έχει επιφέρει κέρδος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους δράστες, οι οποίοι διακινούν ηλεκτρονικά το υλικό. Και δυστυχώς, τις περισσότερες φορές το υλικό προέρχεται από παραποιημένες φωτογραφίες που μοιράζονται οι ανυποψίαστοι γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από τη διακίνηση του ανάλογου υλικού, οι παιδόφιλοι δεν διστάζουν να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και να «χτίζουν» σχέσεις με τα υποψήφια θύματά τους. 

Περί εθισμού

Μπορεί οι κλινικές απεξάρτησης απο το διαδίκτυο να ακούγονται κάτι μακρινό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε ως εκεί για να ανησυχήσουμε… Τα ελληνόπουλα ξοδεύουν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, η οποία παίζει πλέον το ρόλο της νταντάς! Μέτρο, όρια και επικοινωνία είναι αυτό που συστήνει ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Και με το cyberbullying;

Όσο απίστευτο και να μας φαίνεται, στη χώρα μας δεν έχουμε πολλά περιστατικά «διαδικτυακού εκφοβισμού». Συγκεκριμένα, τα τελευταία 6 χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο 14 περιστατικά, αριθμός μικρός σε σχέση με τα κρούσματα σε άλλες χώρες. Σε αυτό ενδεχομένως έχει βοηθήσει και η τηλεφωνική γραμμή 11188, στην οποία συχνά καλούν, εκτός από τους γονείς, και πολλά παιδιά για να μοιραστούν ανησυχίες και προβληματισμούς τους σχετικά με κρούσματα cyberbullying που τυχόν εντοπίζουν. Σε πολλά από τα τηλέφωνα απαντά ο ίδιος ο Μανώλης Σφακιανάκης ο οποίος συνεχώς επιδιώκει να μιλά με τα παιδιά. Σε 500.000 μικρά και μεγάλα παιδιά έχει απευθυνθεί με ομιλίες και σεμινάρια. Όπως μας είπε, σε κάθε περίπτωση εκείνα συνθέτουν το πιο ήσυχο και προσηλωμένο ακροατήριο. Δεν απορώ γιατί. Προσωπικά του εύχομαι να συνεχίσει να κάνει αυτό που τόσο πολύ αγαπά. Και ελπίζω όλα μα όλα τα σχολεία να δώσουν σε γονείς και παιδιά τη δυνατότητα να τον ακούσουν. Όπως έκαναν τα Eκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων». 

Ξέρετε ότι:

• Το 2006 η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε και απέτρεψε 1.445 αυτοκτονίες ενηλίκων και ανηλίκων;
• Τα ελληνόπουλα έχουν την ευρωπαϊκή πρωτιά στη χρήση videogame;
• Η κάμερα του υπολογιστή μας μπορεί να ενεργοποιηθεί και από απόσταση, γι’αυτό καλό είναι -όταν δεν θέλουμε να την ενεργοποιήσουμε- να τοποθετούμε επάνω της ένα κομμάτι σελοτέιπ;
• Πολλοί παιδόφιλοι πλησιάζουν τα παιδιά, όχι μόνο σε chat rooms αλλά και σε online games;
• Στην ιστοσελίδα www.cyberkid.gov.gr μπορούν τα παιδιά σας να παίξουν με ασφάλεια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.