Αρχική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

από Κατερίνα Παπανικολάου

Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, εφηβική κρίση ταυτότητας, τραυλισμός, προβλήματα άρθρωσης, επιθετικότητα, συναισθηματική φόρτιση, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές συμπεριφοράς, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες, βαρηκοΐα, ίλιγγοι λόγω ηχορύπανσης, δυσκολίες κατανόησης και εκμάθησης ξένων γλωσσών; Η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να έρθει μετά μουσικής.

Η ηχοθεραπεία είναι μια εναλλακτική μέθοδος που όσοι την εφαρμόζουν διαβεβαιώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. Υπόσχονται ένα γερό νευρικό σύστημα, μεγαλύτερη κριτική ικανότητα και καλύτερη αντίληψη. «Το αυτί λειτουργεί για τον εγκέφαλο όπως ακριβώς το δυναμό στην μπαταρία του αυτοκινήτου», λέει ο Γάλλος γιατρός, ωτορινολαρυγγολόγος, φωνίατρος και νευρο-ωτολόγος Αλφρέντ Τοματίς, «η βασική ιδιότητά του δεν είναι η παθητική ακοή αλλά η επεξεργασία των ήχων και η ηλεκτροχημική ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Το αυτί ενεργοποιεί τον εγκέφαλο διπλάσια από όλες τις άλλες αισθήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καλό ακουόγραμμα δεν σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε και αποκωδικοποιούμε σωστά τα «μηνύματα» που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας. Το αυτί πρέπει να μπορεί να επιλέξει, να επεξεργαστεί και να ιεραρχήσει τους ήχους ενεργοποιώντας θετικά τον εγκέφαλό μας. Και οι σημαντικότεροι πρώτοι ήχοι είναι βέβαια οι φωνές της μαμάς και του μπαμπά. «Γνωρίζουμε πλέον ότι το αριστερό μας αυτί αντιστοιχεί στη μητέρα και το δεξί στον πατέρα», λέει η Βελγίδα εναλλακτική θεραπεύτρια Μαρία Σαρλέ, «επίσης ότι το δεξί αυτί πρέπει να είναι το ηγετικό στη διαδικασία αφού το κέντρο ανάλυσης ήχου και ομιλίας βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου».

«Οι ήχοι όπως και τα χρώματα είναι δονήσεις που επενεργούν πάνω στα όργανα του σώματος και τα βοηθούν να λειτουργούν καλύτερα», συνεχίζει. Γι’ αυτό ακολουθώντας τη μέθοδο που ονομάζεται psychophonie και έχει την αρχή της στο σύστημα που εμπνεύστηκε ο δρ Τοματίς ξεκινά τη θεραπεία των ασθενών της ανεβάζοντας τη φωνή της τρεις οκτάβες (από το ντο 3 ως το ντο 6) και έπειτα αρχίζει να κατεβαίνει. Οι τρεις αυτές οκτάβες αντιστοιχούν σε όλο το ανθρώπινο σώμα από τον κόκκυγα μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Η μέθοδος αυτή, ανάλογα πάντα με τη δεκτικότητα του ατόμου, μπορεί να τον απογειώσει ενεργειακά. Πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει συνεδρίες ηχοθεραπείας αναφέρουν ότι αισθάνθηκαν μια τρομερή ενεργητικότητα στη δουλειά τους και στα μαθήματά τους και απαράμιλλη δημιουργικότητα. Επικεντρώνοντας, στη συνέχεια, το ενδιαφέρον τους στο ειδικό πρόβλημα όποιου απευθύνεται σε αυτούς, όλοι οι θεραπευτές οι οποίοι χρησιμοποιούν την ηχοθεραπεία για να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων επιλέγουν συγκεκριμένους ήχους οι οποίοι, όπως έχουν διαπιστώσει, λύνουν τα διάφορα ψυχολογικά μπλοκαρίσματα και, με τον ηχητικό ερεθισμό του εγκεφάλου, μειώνουν την παραγωγή στρες πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να ωφελήσουν έναν άνθρωπο, ενεργοποιούν τη μνήμη, επιταχύνουν την εκμάθηση, βοηθούν στην καλύτερη επικοινωνία, στη συναισθηματική ολοκλήρωση και τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, καταπραΰνουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, της άνοιας, τις νευρολογικές διαταραχές, την κατάθλιψη και την επιληψία, όπως και τις διαταραχές του ύπνου.

Το τραγούδι και ο αυτοσχεδιασμός παίζουν και αυτά κυρίαρχο ρόλο. «Είναι σημαντικό για όλους μας», τονίζουν οι ηχοθεραπευτές, «να τραγουδάμε, γιατί έτσι απελευθερώνουμε την ψυχή μας. Αντιθέτως, όταν έχουμε συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, δεν μπορούμε να βγάλουμε όλους τους ήχους. Αυτό το ξέρουμε και από τους επαγγελματίες τραγουδιστές που ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η στενοχώρια και η κατάθλιψη, γιατί επηρεάζουν το εύρος της φωνής τους. Επίσης, μεγάλη είναι η αξία των παραδοσιακών ακουσμάτων, που κρύβουν μέσα τους το συλλογικό υποσυνείδητο ενός λαού. Αυτά τα ακούσματα βοηθούν μικρούς μεγάλους, γιατί ελευθερώνουν την ψυχή και την οπλίζουν με δύναμη. Κατ’ αυτήν την έννοια, τα γλέντια και οι γιορτές που γίνονταν άλλοτε στα σπίτια είχαν μπορούμε να πούμε θεραπευτική αξία. Όπως έχει και το να τραγουδάμε μόνοι μας, ακόμα και αν είμαστε φάλτσοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.