Αρχική ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ|Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ|Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

από Taλκ Team

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει για τις σχολικές διακοπές το mathemARTics camp 2015-16 «Τρίγωνα-Κάλαντα» !

Στην ενότητα των Μαθηματικών, τα παιδιά θα μάθουν για την ενέργεια των Χριστουγέννων και το ταξίδι των δώρων. Παίζουν κατασκευάζοντας υδρόμυλους, ανεμογεννήτριες, συστήματα ηλιακών συλλεκτών και υδροηλεκτρικά συστήματα, κι ανακαλύπτουν πώς παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια με τη δύναμη του νερού, την κίνηση του ανέμου και τη θερμότητα του ήλιου δημιουργώντας με τα ίδια τους τα χέρια  υδρόμυλους, ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και υδροηλεκτρικά συστήματα! Διαβάστε αναλυτικά!

12299228_1193589300658086_1295987538991641992_n

28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2015

Το ηλεκτρικό κουδούνι των Χριστουγέννων

Για παιδιά 5 έως 7 ετών

Ήρθε η ώρα να σημάνουμε την έναρξη των εορτών, αλλά με τρόπο επιστημονικό! Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι: τα παιδιά χρησιμοποιώντας υλικά όπως, ηλεκτρικούς αγωγούς, ηλεκτρικές πηγές και διακόπτες, να κατασκευάσουν τις δικές τους ηλεκτρικές συσκευές και μέσα από αυτές να προβληματιστούν και να αναζητήσουν πώς λειτουργεί μια ηλεκτρική συσκευή, τι είναι ηλεκτρικό κύκλωμα, κι ακόμη περισσότερο, τι είναι ηλεκτρισμός, ποιες είναι οι αρχές του και τέλος ποιος είναι ο ρόλος των μαθηματικών στη μελέτη του φαινομένου του ηλεκτρισμού.

Στο δρόμο για τις χριστουγεννιάτικες μπότες

Για παιδιά από 8-10 ετών

Η πρόκληση για τα μεγάλα παιδιά είναι η κατασκευή ενός οχήματος για τη μεταφορά των δώρων. Ο εκπαιδευτικός στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι: με υλικά όπως, ρόδες, άξονες, ηλεκτρικούς κινητήρες, γρανάζια, ατέρμονους κοχλίες, έλικες, απλά συστήματα διεύθυνσης και άλλα, να κατασκευάσουν ένα αυτοκίνητο. Μέσα από τη διαδικασία αυτή μελετούν έννοιες όπως: η κίνηση, η ταχύτητα, η δύναμη, η ενέργεια, ο γεωμετρικός προσανατολισμός, η μέτρηση μεγεθών, τα γεωμετρικά σχήματα. Τέλος αντιλαμβάνονται, πώς μέσα από μια τόσο ενδιαφέρουσα κατασκευή, αναδεικνύεται η ανάγκη της σύνδεσης των φυσικών φαινομένων με τις μαθηματικές σχέσεις.

4-5 Ιανουαρίου 2016

Ανακαλύπτοντας την ενέργεια των Χριστουγέννων

Η εικόνα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε είδους φωτισμό. Πώς αποκτούμε, όμως, την ενέργεια για όλα αυτά τα πολύχρωμα φώτα; Υπάρχει τρόπος να παραχθεί ενέργεια με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο; Τα παιδιά παίζουν κατασκευάζοντας: υδρόμυλους, ανεμογεννήτριες, συστήματα ηλιακών συλλεκτών και υδροηλεκτρικά συστήματα, μέσα από τα οποία ανακαλύπτουν πώς παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια με τη δύναμη του νερού, την κίνηση του ανέμου και τη θερμότητα του ήλιου.

Υδρόμυλος και ηλιακοί συλλέκτες

Για παιδιά 5 έως 7 ετών

Υδρόμυλος, ηλιακοί συλλέκτες και ανεμογεννήτριες

Για παιδιά από 8-10 ετών

Τα παιδιά κατασκευάζουν έναν υδρόμυλο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα δομικά υλικά. Ανακαλύπτουν τον τρόπο λειτουργίας του και μελετούν πώς η κυκλική κίνηση του τροχού που κινείται με τη βοήθεια του νερού, μετατρέπεται σε παλινδρομική κίνηση ενός οριζόντιου βραχίονα. Τέλος, ανατρέχουν στις εποχές που ο υδρόμυλος αποτελούσε σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο των κοινωνιών. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνεργασία τους, τα παιδιά αναπτύσσουν διάλογο για το πώς και το γιατί της κατασκευής.

Οι άνθρωποι από τις παλιότερες ακόμα εποχές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη θερμότητα του Ήλιου και να την αξιοποιήσουν στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, μόνο τις τελευταίες δεκαετίες μπόρεσαν να το επιτύχουν με την κατασκευή των ηλιακών συλλεκτών. Πώς λειτουργεί ένας ηλιακός συλλέκτης; Πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο σύστημα και πώς το αξιοποιούμε ενεργειακά; Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα δομικά υλικά, κατασκευάζουν μια συστοιχία ηλιακών συλλεκτών και πειραματίζονται πάνω στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την εποχή του Δον Κιχώτη ως τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες, οι ανεμόμυλοι αποτελούν κάτι ξεχωριστό στη φαντασία αλλά και την πρακτική αναγκαιότητα των ανθρώπων. Η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου, δηλαδή η αιολική ενέργεια, μετατρέπεται σε ηλεκτρική από τις ανεμογεννήτριες, διοχετεύεται κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και αξιοποιείται ανάλογα με τις ανθρώπινες ανάγκες.

Τα παιδιά συναρμολογούν μια ανεμογεννήτρια, εμβαθύνοντας παράλληλα σε κάθε μέρος της κατασκευής. Μελετούν τον τρόπο της λειτουργίας της και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα παρέχοντας μια σταθερή ροή αέρα. Μέσα από αυτή την κατασκευή, αναδεικνύεται η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας, φαντασίας και επιστήμης.

Η ενέργεια, κλειδί των μεγαλύτερων επιδιώξεων του ανθρώπου

«Το πιο ακατανόητο πράγμα», είπε κάποτε ο Αϊνστάιν, «είναι το πόσο ο κόσμος μας είναι κατανοητός». Κι όμως, κανένας άλλος στην ιστορία δεν κατέστησε τόσο δύσκολη για τον απλό άνθρωπο την κατανόηση του κόσμου, όσο ο Αϊνστάιν. Ο χρόνος διαστέλλεται, οι αποστάσεις συστέλλονται και η ύλη εκρήγνυται κι εξαφανίζεται. Η εμπειρία και η κοινή λογική δεν επαρκούν. Ο πραγματικός κόσμος τείνει να γίνει ο κόσμος των Μαθηματικών. Αυτή την πορεία ακολουθεί η επιστήμη και η ανθρώπινη αντίληψη της ενέργειας από το 1915, αφότου ο Αϊνστάιν έκανε την πρώτη σπουδαία επιστημονική ανακοίνωσή του, ως τις μέρες μας.

Η ενέργεια υπήρξε πάντοτε το κλειδί των μεγαλύτερων επιδιώξεων του ανθρώπου και των ονείρων του για έναν καλύτερο κόσμο. Λέγεται συχνά ότι η πορεία του ανθρώπου των σπηλαίων προς τον πολιτισμό ξεκίνησε όταν χρησιμοποίησε την ενέργεια της φωτιάς για θέρμανση και φωτισμό, και την ενέργεια του σώματός του για να βρει τροφή με το ρόπαλο και το τόξο του και να επιζήσει. Στους αιώνες που ακολούθησαν, η ανθρώπινη αναζήτηση της υλικής ευημερίας συνδυάστηκε βασικά με τη δέσμευση διαφόρων μορφών ενέργειας – από το κάρβουνο, το πετρέλαιο, το νερό, τον άνεμο, τον ήλιο και την πυρηνική ενέργεια. Στη σύγχρονη εποχή ο άνθρωπος ανέπτυξε εξαιρετικά περίπλοκες και αποδοτικές μεθόδους άντλησης ενέργειας για τις ακόμη δυσκολότερες επιδιώξεις του.

Άρης Μαυρομμάτης και Απόστολος Παπανικολάου, ερευνητές της διδακτικής των Μαθηματικών

Περισσότερες πληροφορίες για  τα… «Τρίγωνα-Κάλαντα», το εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο mathemARTics camp του Μουσείου Ηρακλειδών, μπορείτε να βρείτε εδώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.