Αρχική ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΑ-4 WORKSHOPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Σάσα Βούλγαρη

ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΔΙΑ-4 WORKSHOPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

από Τaλκ

Σάσα ΒούλγαρηΗ Σάσα Βούλγαρη έχει ετοιμάσει τέσσερα δυναμικά εργαστήρια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που προτείνουν, μέσα από ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων, με βιωματικά παιχνίδια και τεχνικές, μια σωστή ενημέρωση για την τέχνη της προφορικής αφήγησης. Λειτουργούν τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους. Στην περίπτωση που κάποιος τα παρακολουθήσει όλα πληροφορείται για τις τέσσερις βασικές θεματικές στην Τέχνη της προφορικής αφήγησης δηλαδή:

  1. Η κατασκευαστική ιδαιτερότητα-δόμηση (στρουκτουραλισμός) των λαϊκών μύθων (ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ) που παραπέμπει στη Λογική και στα Μαθηματικά που έκανε τον Αϊνστάιν να συστήνει τα λαϊκά παραμύθια ως βασικό ανάγνωσμα για την εξυπνάδα των παιδιών!
  1. Η διδακτική και θεραπευτική διάσταση των λαϊκών παραμυθιών (ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΗΣΗ), το βαθύτερο νόημα που διασώζεται στις πανάρχαιες αυτές ιστορίες.
  1. Η ιστόρηση σε παιδιά (ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ) με έμπρακτους τρόπους ενσωμάτωσης στην εκπαίδευση με εφαρμογές στο σχολείο αλλά και στο… σπίτι!
  1. Ο μουσικός εμπλουτισμός της αφήγησης (ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ), με τρόπους λειτουργικούς και συχνά ευφάνταστους για αρχάριους αλλά και για επαγγελματίες. 

ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ, ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 12 ωρών: 11.00 π.μ. – 17.00 μ.μ.

  • ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ WORKSHOP: 90 Ευρώ & 70 Ευρώ (άνεργοι / φοιτητές) – συμπεριλαμβάνονται τα υλικά
  • ΠΡΟΑΓΟΡΑ ΠΑΚΕΤΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ WORKSHOPS: 320 Ευρώ & 250 Ευρώ (άνεργοι / φοιτητές)
  • ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ – ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 

Info: www.mcf.gr, ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πειραιώς 206, ΤΗΛ. 210 341 8550

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, 6972 261037,  sassa_v@otenet.gr

www.facebook.com/sassavoulgari

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Δημιουργική Γραφή μέσα από…. Χαρτογράφηση! Με εφαρμογές στην Εκπαίδευση 

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 21 & 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 11.00-17.00 

Όλοι οι ήρωες δρόμο παίρνουν… δρόμο αφήνουν… Ανοίγουν την πόρτα τους και πάνε!

Στο εργαστήρι αυτό θα σχεδιάσετε-κυριολεκτικά!-την διαδρομή της πορείας του ήρωα, αναλύοντας έμπρακτα την κατασκευαστική ιδαιτερότητα – δόμηση των λαϊκών μύθων που παραπέμπει στη Λογική και στα Μαθηματικά.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι δείχνει:

  • Προτάσεις που εφαρμόζονται εύκολα σε δημιουργικά και εκπαιδευτικά πεδία(σχολεία /μουσεία / δημιουργική απασχόληση / αυτογνωσιακές ομάδες κ.α.).
  • Σενάρια διαφόρων ειδών που «καταγράφουμε» σε μορφή
  • Πως να φτιάξετε έναν νοητικό χάρτη για την υποστήριξη ενός θέματος.
  • Ομαδικές διαδικασίες συνεργασίας για λύσεις στην πλοκή της ιστορίας μας.
  • Έξυπνες μεθόδους μνημοτεχνικής.
  • Προτάσεις για διδασκαλία του μαθήματος Ιστορίας μέσω χαρτών.
  • Τρόπους να αντιληφθούμε την δομή διαφορετικών αφηγημάτων.
  • Δημιουργική ανακύκλωση υλικών και παιχνιδιών με εκπαιδευτική διάσταση.

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΗΣΗ

Ιστορίες Σοφίας και Θεραπευτικά Παραμύθια! Με εφαρμογές στην Εκπαίδευση

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 4 & 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 11.00 – 17.00

Ο αρχετυπικός δρόμος του Ήρωα βοηθά να διερευνήσουμε τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής!

Μέσα από την συνεχή διαμόρφωση τους στους αιώνες οι προφορικές ιστορίες των λαών διατήρησαν με εντυπωσιακό τρόπο βασικές θεματικές στον πυρήνα τους, προσφέροντας συχνά και με γλώσσα συμβολική απαντήσεις για τα μεγάλα ανθρώπινα θέματα. Για το λόγο αυτό τα μαγικά παραδοσιακά παραμύθια σήμερα, χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως και ενσωματώνονται σε παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ευαισθητοποιεί θεωρητικά αλλά κυρίως μέσω βιωματικών παιχνιδιών και ειδικών τεχνικών για το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα παραμύθια των λαών στις αυτογνωσιακές τους προεκτάσεις στην εκπαίδευση και σε μορφές διερεύνησης της αυτογνωσίας.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι δείχνει:

  • Τι είναι οι ιστορίες σοφίας και τα διδακτικά παραμύθια.
  • Την αυτογνωσιακή – εσωτερική πορεία του ήρωα των παραμυθιών.
  • Την σύνδεση των μαγικών παραμυθιών με τις Διαβατήριες Τελετές.
  • Την ανάλυση των συμβολισμών των μαγικών παραμυθιών.
  • Πως βάζουμε τα κατάλληλα όρια ανά εξελικτικό στάδιο όταν αφηγούμαστε λαϊκά παραμύθια
  • Πως ενσωματώνουμε εκπαιδευτικά τις ιστορίες, σύμφωνα με το βαθύτερο νόημά τους χωρίς να τις «αποστειρώνουμε», καθώς υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα και ερμηνείες.
  • Με ποιο τρόπο οι αρχετυπικοί ήρωες «πέρασαν» στον σύγχρονο κινηματογράφο, στη λογοτεχνία, στα comics, και αλλού.

ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ!

Πώς λέμε ιστορίες στα παιδιά-και όχι μόνον! Με εφαρμογές στην Εκπαίδευση.

 ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  9 & 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 11.00 – 17.00 

Ένα παιχνιδιάρικο εργαστήρι που λύνει τη γλώσσα όποιου θέλει να πει μια ιστορία! 

Ένα σεμινάριο για όποιον θέλει να πει μια ιστορία και δεν ξέρει πως να αρχίσει!

Ένα εργαστήρι που δείχνει σε μπαμπάδες, μαμάδες, παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες, παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, ψυχολόγους, υδραυλικούς, επιχειρηματίες, ονειροπαρμένους, καθώς και σε όποιον κρύβει ένα παιδάκι μέσα του ότι το να φτιάχνεις και να λες ιστορίες δεν  είναι δα και τόσο δύσκολο!

Το συγκεκριμένο εργαστήρι δείχνει:

  • Τα διαφορετικά είδη ιστοριών για παιδιά: Κλιμακωτά παραμύθια, ιστορίες με ζώα, παραμυθοτράγουδα, και άλλα πολλά και πως να τα ψάξετε.
  • Αυτοσχέδιες ιστορίες και πως να τις φτιάξετε.
  • Καραβάκια-ταξιδάκια… Ένα όνειρο, μια λέξη, ένας «φόβος», ένα παιδικό… «παραπονάκι»… Πως όλα αυτά μας οδηγούν με ακρίβεια στο να βρούμε την κρυμμένη ιστορία!
  • Πως καταλαβαίνουμε ποια είναι η κατάλληλη ιστορία που θα πούμε ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο και τις επιθυμίες του παιδιού.
  • Γλωσσοδέτες, ντοπιολαλιές, μελίσματα, ταχταρίσματα και άλλα γλωσσικά παιχνίδια.
  • Κατσαρόλες και τηγάνια, μπουκαλάκια, παλαμάκια ή πως να φτιάχνουμε μουσική με το σώμα μας και με καθημερινά αντικείμενα, καθώς αφηγούμαστε!
  • Πανάκια, καπέλα, τα δάχτυλά μας, ένα αυτοκίνητο ή μια κούκλα αλλά κι ένα… καρότο ή ένα κουτάλι ζωντανεύουν παραστατικά την ιστορία μας. 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ

Πως ζωντανεύουμε μουσικά μια αφήγηση!

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  13 & 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 11.00 – 17.00

Πως διαβάζουμε την παρτιτούρα μιας ιστορίας και πως την ντύνουμε μουσικά! 

Αυτοσχέδια μουσικά όργανα, ηχηρές κινήσεις, τραγουδίσματα, κουτάλες και τύμπανα… όλα μπορούν να είναι μουσική σε μια αφήγηση! Στο συγκεκριμένο εργαστήρι θα πειραματιστούμε με τη φωνή μας, με απλά μουσικά όργανα – που θα παρέχει η συντονίστρια – ή αυτοσχέδια, προκειμένου να δούμε πως αναδεικνύουμε την «μουσικότητα» και το ρυθμό ενός αφηγήματος. Ευπρόσδεκτα και τα μουσικά όργανα εφόσον υπάρχει άτομο που γνωρίζει κάποιο.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι δείχνει:

  • Πως να αντιλαμβανόμαστε το ρυθμό και τη μουσικότητα ενός αφηγήματος.
  • Πως κατανοούμε ότι το ίδιο μας το σώμα είναι ένα μουσικό όργανο.
  • Πως βρίσκουμε τον φυσικό μας τόνο στην ομιλία μας, ώστε να μην κουράζεται η φωνή.
  • Πως χρησιμοποιούμε τους ήχους των λέξεων για να ζωντανευούμε την αφήγηση.
  • Πως το ίδιο μας το σώμα μπορεί να παράξει… μουσική!
  • Πως κουτιά, κουτάλες, πλαστικά μπουκάλια και άλλα πρωτότυπα «μουσικά όργανα» ζωντανεύουν μια αφήγηση.
  • Πως δημιουργούμε ρυθμό με το ακροατήριό μας και πως εναρμονίζουμε ενεργειακά το χώρο και το κοινό με δονήσεις της φωνής μας.

4W

Η προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

Υποψήφια 2014 & 2015, της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award

Πρωτοπόρος της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα από το 1993. Με σπουδές Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών, έχει αναπτύξει τη δική της μέθοδο εκπαίδευσης στην τεχνική της αφήγησης και στην δημιουργική γραφή. Από το 1995 πραγματοποιεί διαλέξεις και σεμινάρια και η η μέθοδός της αναπτύσσεται συνεχώς και εφαρμόζεται σε πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά αντικείμενα. Στην διδασκαλία της έχει ενσωματώσει την μοναδική μέθοδο φωνητικής αγωγής της αείμνηστης Μίρκας Γεμεντζάκη.

Έχει επιμορφώσει σε Πανεπιστήμια (Παιδαγωγικά και Λαογραφικά Τμήματα, Θεατρικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο κ.α.) και σε Εκπαίδευση ιδιωτικής πρωτοβουλίας και έχει αφηγηθεί  σε Πολιτιστικά Κέντρα (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Κολέγιο Αθηνών), σε μεγάλα Μουσεία (Κυκλαδικής, Γουλανδρή – Γαία, Μπενάκη, Λεβέντειο), σε σχολεία, βιβλιοθήκες κ.α.

Το Δεκέμβριο του 2013 με παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δημιούργησε, σκηνοθέτησε και αφηγήθηκε στην παράσταση «Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» στην 1η  επίσημη παρουσίαση της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ.

Το 1998 αφηγήθηκε 13 Ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1: «Ψέμματα κι αλήθεια έτσι ειν΄ τα παραμύθια» σειρά με πολλές επαναλήψεις  – η πρώτη Ελληνίδα αφηγήτρια με σειρά στην τηλεόραση.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της έχει στραφεί στην μετα-μόρφωση της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης σε ένα σύγχρονο μοντέλο εκπαίδευσης και αυτογνωσίας με καινοτόμες εφαρμογές ακόμα και σε τομείς δράσης που έχουν εμφανιστεί σχετικά πρόσφατα όπως είναι η ψηφιακή τεχνολογία, η σύγχρονη διδασκαλία οικονομικών και θετικών επιστημών, η συμβολή στην διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρίες,  η σύνδεση με μεθόδους αυτογνωσίας, κ.α.

Από το 2013 συνεργάζεται με  το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις.

Η πολυετής συνεργασία της από το 2010 με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ισχυρές πλέον βάσεις εμπιστοσύνης και δημιουργικής ανάπτυξης σε πολλούς τομείς (προγράμματα αφηγήσεων για ενήλικες και παιδιά, επιμόρφωση ενηλίκων, εικαστικές εκθέσεις, events κ.α.) προχωρά φέτος σε μία νέα κατεύθυνση με ευφάνταστες προτάσεις τόσο στην επιμόρφωση ενηλίκων όσο και σε προγράμματα αφήγησης για όλες τις ηλικίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.