Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ (ΚΙ) ΕΜΕΙΣ…

ΦΤΑΙΜΕ (ΚΙ) ΕΜΕΙΣ…

από Σουζάνα Παπαφάγου

o-PARENT-DISCIPLINING-CHILD-facebookΑγαπητοί γονείς,

Έχω προβληματιστεί… Ίσως αυτό λείπει από όλους μας, κυρίως στην Ελλάδα, ο προβληματισμός και η αυτοκριτική. Έχετε σκεφτεί πώς μπορεί να εκθέτουμε τα παιδιά μας στο χάος των ενορμήσεών τους αν δεν τα βοηθάμε να σκεφτούν τους γύρω τους και να τους συναισθάνονται. Οφείλουμε να σκεφτούμε το δικό μας χάος και να προσπαθήσουμε να το αποδεχτούμε ώστε να το συμμαζέψουμε. Ποσό συχνά αναρωτιόμαστε, αλήθεια, για το αν αντικρίζουμε τους γύρω μας με ενσυναίσθηση;

Προσωπικά αναρωτιέμαι συχνά γιατί ένα παιδί που κοντεύει να τελειώσει το Δημοτικό, και που το πηγαινοφέρνουν σε διάφορους ειδικούς, έχει εκτεθεί σε τόσο μεγάλο κίνδυνο, στον κίνδυνο τού να φέρει σε όλη του τη ζωή τον τίτλο του κακού παιδιού! Αναρωτιέμαι γιατί, ενώ θα μπορούσε να περνά αυτά τα υπέροχα πρώτα χρόνια της ζωής του δημιουργώντας, παίζοντας και αναπτύσσοντας τον εσωτερικό του κόσμο,  εκείνο παραδίνεται σε συμπεριφορές που το απομακρύνουν από την επαφή του με τον κόσμο του ανήκειν και επικοινωνείν.

Αυτές τις μέρες, που ξεκινούν τα σχολεία, αναρωτηθείτε γιατί ένα παιδί:

1. πετάει το σκουπιδάκι στον δρόμο…

2. ουρλιάζει ανεξέλεγκτα…

3. σπρώχνει άλλα παιδάκια…

4. βρίζει άλλα παιδάκια…

5. δεν λέει ευχαριστώ η παρακαλώ…

6. δεν περιμένει τη σειρά του…

7. δεν μπορεί να μοιράζεται…

8. δεν εκφράζει τα συναισθήματα του…

9. δεν μπορεί να σεβαστεί την ξένη περιουσία…

10. δεν ζει σε ένα περιβάλλον ηρεμίας, αποδοχής και σεβασμού…

Το παιδί, αν όχι πάντα, τουλάχιστον τις πιο πολλές φορές, φέρει το σύμπτωμα της οικογένειας… Αγαπητοί γονείς, οφείλουμε να προβληματιστούμε, κυρίως αν το παιδί μας έχει περάσει το κατώφλι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρόλα αυτά συνεχίζει παρουσιάζει ανάρμοστη συμπεριφορά! Οφείλουμε να προβληματιστούμε αρχικά όχι σε σχέση με εκείνο, αλλά σε σχέση με τη δίκη μας συμπεριφορά! Τα παιδιά μας δύσκολα θα γίνουν διαφορετικοί ενήλικες από εμάς… Σας προσκαλώ να αναρωτηθείτε τι είδους ενήλικας είστε και να μη φοβηθείτε να κοιτάξετε μέσα σας. Το σενάριο δεν αλλάζει επειδή αλλάζουν οι ηθοποιοί, το σενάριο αλλάζει μονάχα αν ξαναγραφτεί με διαφορετικό τρόπο.

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.