Αρχική ΝΕΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΚΑΔΟΥ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΑΜΕΝΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΚΑΔΟΥ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΧΑΜΕΝΗ

από Τaλκ

MONAXIKOS-KADOSΤο Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, το Μπορούμε σώζει φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και το προσφέρει μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζει επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Δείτε το νέο βίντεο του Μπορούμε «Η ιστορία ενός μοναχικού κάδου» με σκοπό την ευαισθητοποίηση για το θέμα της σπατάλης φαγητού. Πρόκειται για μια χορηγία της Asset Ogilvy Public Relations σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζώη, σενάριο της Bold Ogilvy& Mather και παραγωγή της Foss Productions

Το Μπορούμε ξεκίνησε σώζοντας 12 τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο το 2011 και πλέον καθημερινά σώζει και προσφέρει φαγητό που αντιστοιχεί σε παραπάνω από 20.000 μερίδες, ενώ ως σήμερα έχει προσφέρει συνολικά πάνω από 15 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς όλης της Ελλάδας.

Προσεγγίζει συνολικά το φαινόμενο της σπατάλης φαγητού μέσω:

  • του ενημερωτικού προγράμματος «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη»
  • του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο»
  • του προγράμματος διάσωσης προϊόντων από λαϊκές αγορές «Μπορούμε στη Λαϊκή»
  • του προγράμματος διάσωσης περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής «Μπορούμε στο Χωράφι»
  • του εθελοντικού προγράμματος ενημέρωσης δυνητικών δωρητών τροφίμων «Μπορούμε στη Γειτονιά»

Με το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια» στηρίζει άμεσα, αξιοπρεπώς και με διαφάνεια τους συνανθρώπους μας με την μεγαλύτερη διατροφική ανάγκη. Όραμα του Μπορούμε είναι η ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά.

12107016_863804627042194_6209127760786130547_n

Το Μπορούμε σε αριθμούς:

  • Καθημερινά σώζει & προσφέρει περισσότερες από 20.000 μερίδες φαγητού
  • Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει σώσει & προσφέρει συνολικά πάνω από 15.000.000 μερίδες φαγητού αξίας πάνω από 22.500.000€ (με 1,5€ / μερίδα)
  • Χάρη στο μηχανισμό διάσωσης & προσφοράς του Μπορούμε, 1€ αντιστοιχεί σε περισσότερα από 40 γεύματα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη
  • Περισσότερα από 9.000 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο»
  • 60 τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων έχουν σωθεί & προσφερθεί μέσω του «Μπορούμε στη Λαϊκή»
  • 40 τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων έχουν σωθεί & προσφερθεί μέσω του «Μπορούμε στο Χωράφι»
  • Πάνω από 400 εταιρείες εστίασης προσφέρουν φαγητό σε τακτική (καθημερινή ή εβδομαδιαία) βάση
  • Συνεργάζεται με περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων σε όλη την Ελλάδα
  • Έχει συμβουλέψει περισσότερα από 2.700 άτομα σε ανάγκη για σημεία παροχής επισιτιστικής βοήθειας
  • 40 εκπαιδευμένοι εθελοντές στηρίζουν σε εβδομαδιαία βάση το Μπορούμε.
  • Έχει σώσει και προσφέρει φαγητό σε 80 σημεία της Ελλάδας

Η σπατάλη φαγητού σε αριθμούς:

  • 1/3 των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια
  • 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων = παγκόσμια σπατάλη τροφίμων κάθε χρόνο
  • 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως = αξία παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων κάθε χρόνο
  • 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου δημιουργούνται από τη σπατάλη τροφίμων
  • 4,5 κιλά CO2 εκλύονται στην ατμόσφαιρα για την παραγωγή ενός κιλού τροφής
  • Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα θα ήταν η 3η πιο ρυπογόνος χώρα του κόσμου (Κίνα 1η, ΗΠΑ 2η)
  • Για την παραγωγή ενός κιλού βοείου κρέατος απαιτούνται 10.000 λίτρα νερού
  • Για την παραγωγή μιας φρατζόλας ψωμιού απαιτούνται 1.000 λίτρα νερού
  • 793 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται
  • 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται το χρόνο στην ΕΕ
  • Κάθε Ευρωπαίος σπαταλά 173 κιλών τροφίμων το χρόνο
  • Ποσοστά επί συνολικής σπατάλης = νοικοκυριά 53%, μεταποίηση 19%, λιανική πώληση 12%, πρωτογενής τομέας 10%, χονδρική πώληση 6%
  • Το υψηλότερο ποσοστό σπατάλης καταγράφεται παγκοσμίως στα φρούτα και λαχανικά
  • Παγκόσμια σπατάλη ανά προϊόν: 30% δημητριακά, 40-50% φρούτα & λαχανικά, 20% κρεατικά και γαλακτομικά, 35% ψάρια
  • Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 40% της σπατάλης τροφίμων πραγματοποιείται στα αρχικά στάδια της αλυσίδας τροφίμων ενώ στις αναπτυγμένες το 40% της απώλειας καταγράφεται στο επίπεδο του λιανικού εμπορίου και του καταναλωτή
  • Η σπατάλη τροφίμων της Ευρώπης θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 200 εκατομμυρίων ανθρώπων
  • Το 1/4 της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων είναι αρκετό για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των 870 εκατομμυρίων υποσιτιζόμενων ανθρώπων της γης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.