Αρχική ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΗΡΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
λίμνη της Βουλιαγμένης ή του Ηραίου

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΗΡΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ

από Τaλκ

λίμνη της Βουλιαγμένης ή του ΗραίουΟ Ναός Ηραίου Περαχώρας και η λίμνη της Βουλιαγμένης ή του Ηραίου, λίγα χιλιόμετρα μετά το Λουτράκι, αποτελούν ιδανική επιλογή ακόμη και για μονοήμερη εξόρμηση και σίγουρα μια ιδανική επιλογή για οικογενειακή εκδρομή.

Το Ηραίο συνδυάζει αρχαιότητες και απαράμιλλη μεσογειακή φύση. Τα ερείπια του αρχαίου ναού αφιερωμένου στη θεά Ήρα κατηφορίζουν σχεδόν μέσα στο νερό. Η λίμνη (που δεν είναι ακριβώς λίμνη γιατί ενώνεται με τη θάλασσα μέσα από ένα μικρό κανάλι) απέχει λιγότερο από μία ώρα από την Αθήνα. Περιβάλλεται από φυσικό πευκόδασος και θεωρείται μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας, ένα απρόσμενα παραδεισένιο τοπίο με γαλήνια ατμόσφαιρα και φυσική ομορφιά. Για να ξεχωρίζει από την αντίστοιχη λίμνη Βουλιαγμένης της πρωτεύουσας, συμπληρώνεται με τον προσδιορισμό Λουτρακίου-Περαχώρας. Εν μέρει οφείλει το όνομά της στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Ήρας, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη λίμνη. Απέχει 12 χλμ. από το Λουτράκι και στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Εσχατιώτις» ή «Γοργώπις»

Δυτικότερα της λίμνης δεσπόζει το ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας ή Μελαγκάβι, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού Κόλπου. Και από τον κόλπο του Ηραίου η θέα των νότιων ακτών του Κορινθιακού, με τους ορεινούς όγκους που ξεχωρίζουν επιβλητικά στο τοπίο. Αν βρεθείτε στο σημείο αυτό προς το απόγευμα, μπορείτε να απολαύσετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Κορινθιακού Κόλπου, πάνω ακριβώς από το αρχαίο λιμάνι του Ηραίου.

Στο Ηραίο μπορείτε να συνδυάσετε πολλά πράγματα μαζί ή να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει κάθε φορά στη διάθεσή σας. Κολυμπήστε στην πανέμορφη λιμνοθάλασσα. Στις όχθες της καταλήγουν τα Γεράνια όρη. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και έχουν χρώμα γαλαζοπράσινο, σε ορισμένα σημεία της είναι δεμένες βάρκες, ενώ θα δείτε αρκετά εκκλησάκια που παραπέμπουν σε Κυκλάδες. Έχει σχήμα οβάλ και σχηματίστηκε τα αρχαία χρόνια από καθίζηση του εδάφους.

Η συγκλονιστική θέα των απότομων βράχων, η γαλήνια… ένταση του Κορινθιακού σας προκαλούν διαρκώς να δοκιμάσετε λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες διαδρομές. Οι περισσότερες είναι βατές, αλλά όχι όλες. Αν είστε μόνοι σας προσέξτε τον εαυτό σας, αν έχετε μαζί σας παιδιά χρειάζεται προσοχή.

Το πρώτο «αξιοθέατο»

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Προσεγγίζοντας την περιοχή από το Λουτράκι και την Περαχώρα, η λίμνη είναι το πρώτο «αξιοθέατο» που θα συναντήσετε. Τα νερά, πολύ αλμυρότερα από της ανοιχτής θάλασσας (ανανεώνονται με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης κάθε περίπου έξι ώρες) είναι στην αρχή ρηχά, ενώ αργότερα βαθαίνουν απότομα. Θεωρούνται ιδιαίτερα ζεστά και επιτρέπουν το κολύμπι μέχρι αργά μέσα στο φθινόπωρο. Η πιο ωραία παραλία βρίσκεται στις δυτικές όχθες και είναι στρωμένη με ψιλή λευκή άμμο. Στη λίμνη θα βρείτε και κάποιες ταβέρνες.

 

Θα ξαναμπείτε στο αυτοκίνητο για να φτάσετε σε πέντε λεπτά στο «κυρίως μενού», που είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το ύψωμα με τον φάρο. Ο ναός χρονολογείται από το 700 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα. Δύο φορές τον χρόνο, από την ακριβώς απέναντι ακτή, έρχονταν με πλοία οι Κορίνθιοι για τελετές και αφιερώματα στη θεά.

Η Περαχώρα, κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1928-1934 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή των Αθηνών έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα και δύο ιερά της θεάς Ήρας. Κοντά στον ναό σώζονται και τα ερείπια αρχαίας αγοράς. Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το περίπλοκο αρδευτικό υδραυλικό σύστημα της Περαχώρας, έργο του 300 π.Χ., που επινοήθηκε ίσως από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή.

Στο Ηραίο χτίζεται τον 18º αιώνα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, σε φυσική ακρόπολη, ανατολικά από το λιμάνι, στον ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής με θόλο, της οποίας η μεσαία κόγχη είναι τοποθετημένη σε πελώριο βράχο. Όσο για τον φάρο, η θέα στις ακτές του Κορινθιακού είναι βγαλμένη από τις καλύτερες ελληνικές καρτ ποστάλ. Το Ηραίο συμπυκνώνει τη μαγεία της Ελλάδας, μια μαγεία που φαίνεται ότι δεν ξεριζώνεται τόσο εύκολα.

Πώς θα φτάσετε

  • Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στρίβουμε πριν από τον Ισθμό για το Λουτράκι. Η συνολική απόσταση από την Αθήνα είναι 80 χλμ. Από το Λουτράκι, συνεχίζουμε για Περαχώρα-Λίμνη Βουλιαγμένης.
  • Με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κορινθία -έχουν τακτικά δρομολόγια από την Αθήνα για Λουτράκι, και από εκεί με τα τοπικά λεωφορεία.
  • Με τον Προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι την Κόρινθο και μετά με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Η λίμνη βρίσκεται λίγο έξω από το Λουτράκι (18 χιλιόμετρα η συνολική απόσταση). Ακολουθείτε τις ταμπέλες προς λίμνη Βουλιαγμένης, Ηραίο, λίμνη Ηραίου.

– Ο αρχαιολογικός χώρος είναι μετά τη λίμνη, σχεδόν δύο χιλιόμετρα. Αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο μεγάλο πλάτωμα προτού κατηφορίσετε προς τα αρχαία και την παραλία. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Από κάτω ακριβώς υπάρχει ένας μικρός κόλπος με καταγάλανα νερά, κατάλληλος για μπάνιο.

– Στη μύτη του ακρωτηρίου Μελαγκάβι λειτουργεί από το 1897 ένας εντυπωσιακός παλιός πέτρινος φάρος. Η θέα είναι συναρπαστική. Στα δεξιά, στο βάθος διακρίνονται οι Αλκυονίδες νήσοι (γνωστοί ως το επίκεντρο του σεισμού του 1981). Σας προτείνουμε να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Πληροφορίες:

  • Δημαρχείο Λουτρακίου: 27440-69.000
  • Αστυνομικό τμήμα: 27440-63.000
  • Κέντρο Υγείας Λουτρακίου: 27440-63.444, 26.664, 26.668

Αξίζει ακόμα να δείτε

  • Τη Μονή του Οσίου Πατάπιου, στα Γεράνεια, του 11ου αιώνα και το σπήλαιο όπου βρέθηκε το σκήνωμα του Οσίου.
  • Τον οικισμό της Περαχώρας και τη Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου, στη θέση Μαλαγάρι, χτισμένη τον 11ο αιώνα, με θαυμάσιες τοιχογραφίες.
  • Το χωριό Πίσια με τις διάσπαρτες εκκλησίες του, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος σε φυσικό σπήλαιο.
  • Τη Ρωμαϊκή έπαυλη, στην Κατουνίστρα Λουτρακίου.
  • Τη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας του Πραθιού, 20 χλμ. ανατολικά του Λουτρακίου.

Με πληροφορίες από εδώ, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.