Αρχική ΒΡΕΦΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΜΗΤΡΑ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ
πρόωρα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΜΗΤΡΑ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ

από Κέλλυ Σώκου

πρόωρα

Η είδηση κάνει σήμερα τον γύρο του κόσμου και υπόσχεται πολλά: να σώσει χιλιάδες εξαιρετικά πρόωρα μωρά που κινδυνεύουν να πεθάνουν, αφού γεννιούνται πολύ προτού συμπληρώσουν τις 37 εβδομάδες κύησης και τα ζωτικά τους όργανα είναι ατελή. Πρόκεται για μια τεχνητή μήτρα, μια πλαστική σακούλα γεμάτη με τεχνητό αμνιακό υγρό, που μιμείται τη λειτουργία της κανονικής μήτρας, και στοχεύει να φιλοξενεί τα νεογνά μέχρι να αναπτυχθούν όπως πρέπει.

Στα πειράματα που έγιναν με μικρά αρνάκια, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη μήτρα, που μιμείται και τη λειτουργία του πλακούντα, δίνει την ευκαιρία σε ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες – που αναπτύσσονται προς το τέλος της κύησης – και ο εγκέφαλος να ολοκληρώσουν τον σχηματισμό τους, προσφέροντας έτσι πολλές πιθανότητες στα μωρά όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να έχουν και μια υγιή εξέλιξη, αφού τα πρόωρα συχνά παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και εγκεφαλικές βλάβες ακριβώς λόγω της προωρότητας.

Η εφεύρεση έγινε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια και υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει τουλάχιστον τα 30 χιλιάδες εξαιρετικά πρόωρα μωρά (23η-26η εβδομάδα κύησης) που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο! Φανταστείτε ότι σε αυτή την ηλικία, τα νεογνά ζυγίζουν περίπου 500 γρ. και οι πνεύμονές τους είναι ανίκανοι να διαχειριστούν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα το 70% όσων γεννιούνται πριν από την 26η εβδομάδα κύησης να πεθαίνουν. Αλλά και εκείνα που καταφέρνουν να ζήσουν αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους σημαντικά και συχνά δια βίου προβλήματα υγείας.

πρόωρα

«Αυτά τα μωρά χρειάζονται επειγόντως μία γέφυρα μεταξύ της μήτρας της μητέρας τους και της ατμόσφαιρας, καθώς η θερμοκοιτίδα δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο» σχολίασε ο Άλαν Φλέικ, χειρουργός στο εν λόγω νοσοκομείο και επικεφαλής της έρευνας για τη θεαματική αυτή κατασκευή. Το νέο σύστημα επιδιώκει να αποτρέψει λοιμώξεις του αναπνευστικού που είναι συχνό πρόβλημα και αιτία θανάτου στα πρόωρα μωρά. Είναι επίσης πιο εύκολο να παραμείνει αποστειρωμένο το υγρό περιβάλλον της μήτρας- σακούλας παρά η θερμοκοιτίδα. Σκοπός της ομάδας του είναι η τεχνητή μήτρα να διατηρήσει στη ζωή τα νεογνά, μέχρι την 28η εβδομάδα κύησης, όπου τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά, οι πνεύμονες των μωρών μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τόσο το οξυγόνο όσο και τις λοιμώξεις και οι πιθανότητες για μια φυσιολογική ζωή αυξάνουν θεαματικά.

Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 χρόνια για να εφαρμοστεί ευρέως η μέθοδος, αλλά τα οφέλη που υπόσχεται είναι εντυπωσιακά. Χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια για να φτιαχτεί και έξι πρόωρα αρνάκια, ηλικίας αντίστοιχης με τις 23 και 24 εβδομάδες μιας ανθρώπινης κύησης. Τα αρνάκια έμειναν στην «τεχνητή μήτρα» για έως έναν μήνα. Στη συνέχεια κάποια θανατώθηκαν για να εξεταστούν ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και άλλα όργανά τους, για ερευνητικούς σκοπούς, και άλλα αφέθηκαν να μεγαλώσουν και να τραφούν με μπιμπερό. «Φαίνεται να αναπτύσσονται κανονικά από όλες τις απόψεις» δήλωσε ο Δρ Φλέικ, όταν ένα από τα αρνάκια έγινε ενός έτους.

Η επιστημονική ομάδα έφτιαξε στο εργαστήριο τεχνητό αμνιακό υγρό που μπορεί να εισρέει στη σακούλα και να βγαίνει από αυτή και χάρη στη σχετικά πιστή αναπαράσταση της λειτουργίας του, ο σχηματισμός των πνευμόνων ευνοείται. Σε αυτή την ψεύτικη μήτρα, δεν υπάρχει εξωτερική αντλία που να ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, διότι κάθε πίεση που ασκείται είναι επικίνδυνη για το ευάλωτο σώμα του μωρού. Ούτε βέβαια εξαερισμός, καθώς τα πνευμόνια είναι εξαιρετικά εύθραυστα. Η καρδιά του μωρού θα αντλεί αίμα μέσω του ομφάλιου λώρου σε μια χαμηλής αντίστασης συσκευή οξυγόνωσης που λειτουργεί ως υποκατάστατο του πλακούντα, ανταλλάσσοντας οξυγόνο με διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μωρά θα αναπνέουν μέσω του ομφάλιου λώρου. Η ομάδα του καθηγητή Φλέικ σχεδιάζει να φέρει τη «μήτρα» στα μέτρα του ανθρώπινου σώματος, που είναι περίπου το 1/3 των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά, πράγμα που υπολογίζεται να συμβεί σε 2-3 χρόνια.

Η προωρότητα είναι η Νο1 αιτία νεογνικού θανάτου στις μέρες μας. Υπολογίζεται ότι ένα στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα, τόσο σε όλον τον κόσμο όσο και στη χώρα μας. Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 27η εβδομάδα κύησης θεωρούνται εξαιρετικά πρόωρα. Μετά τις 37 εβδομάδες, ένα μωρό θεωρείται τελειόμηνο.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=UciRu3i1iHA

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.