Αρχική ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ| ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ

ΗΛΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ| ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ

από Πελιώ Παπαδιά

ηλίαση-στα-παιδιάΙδιαίτερα επικίνδυνη είναι η άμεση ηλιακή ακτινοβολία για τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ο ευαίσθητος οργανισμός τους μπορεί πολύ εύκολα να ταλαιπωρηθεί από την πολλή ζέστη και τον ήλιο και να πάθουν ηλίαση.

Η ηλίαση είναι η διαταραχή που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα, καθώς υπερθερμαίνονται ορισμένες μεμβράνες του εγκεφάλου. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, ο κίνδυνος ηλίασης είναι μεγαλύτερος. Τα συμπτώματά της συνήθως εμφανίζονται αρκετές ώρες αργότερα, μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής αλλά και πιο βαριάς.

Τυπικά συμπτώματα σε παιδιά με ηλίαση: Δυνατός πονοκέφαλος, ναυτία, εμετοί, ζεστό κόκκινο κεφάλι, ερυθρότητα του δέρματος, έξαψη, σύγχυση, ανησυχία, ταχυκαρδία, κόπωση- ατονία, διευρυμένα μάτια και αναπνοή, ζάλη

Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν: Λιποθυμία, δυσκαμψία του αυχένα, υψηλός πυρετός (συνήθως το βράδυ), σπασμοί και απώλεια συνείδησης.

Τι να κάνω αν το παιδί μου έχει ηλίαση; 

Αν υποπτευτείτε ότι το παιδί σας έχει συμπτώματα της ηλίασης, θα πρέπει καταρχάς να το μεταφέρετε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Εν συνεχεία, βάλτε το ανάσκελα σε ημικαθιστή θέση με το κεφάλι πιο ψηλά από τον κορμό, ώστε να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλο. Φορέστε του επίσης δροσερά και άνετα ρούχα. Δώστε του να πιει άφθονο νερό ή τσάι, όχι πάρα πολύ κρύο, σιγά-σιγά, σε μικρές γουλιές, και δώστε του να φάει κάτι αλμυρό. Προσπαθήστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος του, βάζοντας στο κεφάλι του, κάτω από τις μασχάλες και στον αυχένα του κρύες κομπρέσες και ανανεώνοντας τις συχνά. Αν παρουσιάζει πυρετό χορηγήστε ένα αντιπυρετικό φάρμακο. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.

Πώς να αποτρέψουμε την ηλίαση στα μωρά και τα παιδιά;

  • Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να κρατούμε τα παιδιά μας πάντοτε στη σκιά και πάντοτε με καπέλο και αντηλιακό. Πρέπει να είμαστε επίσης πολύ προσεκτικοί τις ώρες του μεσημεριού, από τις 11.00 έως τις 16.00, οπότε και τα παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο.
  • Δεν πρέπει να αφήνουμε το καροτσάκι με το μωρό μας σε άμεσο ηλιακό φως και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το μωρό κάθεται ή κοιμάται σε μια ζεστή μέρα μέσα στο αυτοκίνητο, όπου χρησιμοποιούμε πάντοτε ειδικά φίλτρα ηλιοπροστασίας. Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε το παιδί μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
  • Θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να πίνουν άφθονα υγρά, δροσερά και όχι παγωμένα, γιατί με την κίνηση, το παιχνίδι ή τον αθλητισμό ιδρώνουν και χάνουν υγρά, άλατα και άλλα μέταλλα που πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα.
  • Ένα πολύ σημαντικό προληπτικό μέτρο ενάντια στην ηλίαση είναι τα κατάλληλα ευάερα καλύμματα κεφαλής/ καπέλα για τα παιδιά. Αν το παιδί μας είναι μωρό και βγάζει το καπέλο του, θα πρέπει να προμηθευτούμε ένα που να μπορεί να δένει με κορδέλα κάτω από το πηγούνι. Τα καπέλα, τα οποία παρέχουν μια πρόσθετη προστασία του αυχένα, φυσικά, είναι ακόμα καλύτερα.
  • Πλέον, μπορούμε να προμηθευτούμε και ρούχα, αλλά και μαγιό με αντηλιακή προστασία.
  • Τις ημέρες καύσωνα το παιδί να παραμένει σε δροσερούς χώρους (κλιματιζόμενους) και να μην έχει έντονη δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.