Αρχική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ…

ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ…

από Μαρκέλλα Δήμου

(σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων»)

Πώς θα ήταν αν αυτοί που αποφάσιζαν για το προσφυγικό ήταν παιδιά; Και μάλιστα παιδιά από όλον τον κόσμο; Την απάντηση είναι πολύ εύκολο να δώσει κάποιος που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά το συνέδριο – προσομοίωση του Συμβουλίου Ηνωμένων Εθνών με θέμα “Migration: a Movement of Change”, που διοργανώθηκε στα Εκπαιδευτήρια “Ο Πλάτων”.

700 παιδιά από 11 χώρες και 3 Ηπείρους αντάλλαξαν απόψεις για το Δικαίωμα των Ανθρώπων στην Επιβίωση και στην αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας, το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό Ζήτημα.

 1

Από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου, οι εγκαταστάσεις του σχολείου γέμισαν αισιόδοξες φωνές και ανήσυχα βλέμματα, όλα στην ίδια κατεύθυνση: στο κοινό όραμα για μια καλύτερη ζωή για όλους. Μαθητές από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες, υπερέβησαν προβλήματα και αδιέξοδα και πρότειναν λύσεις που αξίζει πραγματικά να διαβάσουμε:  

4

  • Καλούμαστε όλοι να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και να τους εξασφαλίσουμε στις χώρες υποδοχής τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, όπως είναι η τροφή και το πόσιμο νερό, περίθαλψη, ρούχα και καθαρά καταλύματα, εκπαίδευση, για τα παιδιά και τους εφήβους.
  • Καλούμαστε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες από την σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση.
  • Καλούμαστε να οργανώσουμε τη γρήγορη και αποτελεσματική καταγραφή δύο ξεχωριστών ομάδων, προσφύγων και μεταναστών, και να τους εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα έγγραφα για την προσωρινή παραμονή τους.
  • Καλούμαστε να μοιράσουμε δίκαια τον πληθυσμό των προσφύγων στις χώρες υποδοχής, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας, την πολιτική και οικονομική της κατάσταση και τους δείκτες ανεργίας.
  • Καλούνται οι ισχυρές οικονομικά χώρες και η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα να διαθέσουν συγκεκριμένα ποσά κάθε μήνα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων διάσωσης των Προσφύγων, στέγασής τους σε προσωρινά καταλύματα και  προώθησής τους στους τελικούς προορισμούς.
  • Καλούμαστε να εξασφαλίσουμε δωρεάν σχολεία για τους πρόσφυγες όπου θα μάθουν τη γλώσσα, την κουλτούρα και τις παραδόσεις της χώρας υποδοχής, αλλά και να οργανώσουμε δράσεις καταπολέμησης της ξενοφοβίας, όπως διαφημιστικές καμπάνιες και ενημέρωση για την προέλευση, την ιστορία, την κουλτούρα και τις πεποιθήσεις των φιλοξενουμένων μας.
  • Καλούμαστε να αυξήσουμε τις θαλάσσιες περιπολίες Ειρηνευτικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στα σύνορα των χωρών που αποτελούν πέρασμα προς τη Βόρεια Ευρώπη, για να έχουμε κάθε στιγμή σαφή εικόνα του αριθμού ανθρώπων που εισέρχονται και να αποτρέπουμε τραγωδίες στη θάλασσα.

2

Σε αυτά τα συμπεράσματα μεταξύ άλλων έφτασαν οι μαθητές, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας. Συμπεράσματα που διέπονται από έναν απίστευτα ανθρωπιστικό ορθολογισμό και απορρέουν από το ότι -ευτυχώς- τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε ένα περισσότερο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

3

Νομίζω πως τα λόγια της μαθήτριας από την Αρμενία, τα λένε όλα. «Εμείς στην Αρμενία υποδεχτήκαμε πολλούς πρόσφυγες και τους αισθανθήκαμε ως μια νέα σελίδα στην ιστορία μας, όχι ως βάρος. Η Αρμενία είναι ένα δυναμικό μείγμα Ανατολής και Δύσης. Ο κόσμος είναι ένα μείγμα Ανατολής και Δύσης και για αυτό και η μετανάστευση είναι μια νέα σελίδα -η πιο σημαντική σελίδα- της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας».

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» διοργάνωσαν για 6η συνεχή χρονιά στις εγκαταστάσεις του σχολείου τους ένα υποδειγματικό MUN-PSMUN που «γιόρτασε» τις αξίες της Ελεύθερης Σκέψης, της Συνεργασίας, της Φιλοξενίας και της Αλληλεγγύης. Εμείς τους ευχαριστούμε! Μπορείτε να πάρετε μια αίσθηση από το συνέδριο εδώ.

6th Platon School Model United Nations Conference (March 2016)The 6th Platon School MUN Conference full summary video including Day 3 highlights.Platon School :: Εκπαιδευτήρια Ο Πλάτων #PSMUN #PSMUN2016 #ModelUnitedNations #MUN #UN

Posted by Platon School MUN – PSMUN on Monday, March 7, 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.