Αρχική ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ

από Πελιώ Παπαδιά

ΠνιγμόςΚάτι που πρέπει να απασχολεί όλους τους γονείς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η ασφάλεια των παιδιών όταν βρίσκονται σε υδάτινο περιβάλλον. Άλλωστε, κάθε χρόνο στη χώρα μας περίπου 40 παιδιά και έφηβοι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό. Μάλιστα, για κάθε παιδί που χάνει τη ζωή του μέσα στο νερό άλλα 15 μεταφέρονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και από αυτά τα 6 περίπου χρήζουν νοσηλείας (παρ’ολίγον πνιγμοί).

Το Τaλκ μίλησε με τη διεθνή εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής κ. Μάνια Μπικώφ για τους κανόνες ασφαλείας και για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού. Το πρώτο που μας ζήτησε, πριν απαντήσει στις ερωτήσεις μας, είναι να κάνουμε μια άσκηση… Να φέρουμε στο μυαλό μας μια οποιαδήποτε παραλία ή πισίνα όπου παιδάκια κι ενήλικες χαίρονται το νερό και το μπάνιο τους, να μελετήσουμε καλά την εικόνα που έχουμε φέρει στο μυαλό μας και να δούμε πόσοι ενήλικες που συνοδεύουν παιδιά δεν βρίσκονται μαζί τους στο νερό, αλλά κάπου κοντά. Στην εικόνα αυτή τα περισσότερα παιδιά κολυμπούν με την βοήθεια απλών μέσων επίπλευσης (μπρατσάκια ή σανίδες), κάνουν βουτιές, μακροβούτια, παιχνίδια στα οποία βυθίζουν το ένα το άλλο, τρέχουν γύρω από την πισίνα ή απομακρύνονται σε σημεία όπου δεν πατώνουν… 

Γιατί δεν προλαβαίνουμε τους θανάτους από πνιγμό; Στο 95% των περιπτώσεων παιδικών πνιγμών οι γονείς βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, αλλά ΟΧΙ ΔΙΠΛΑ τους. Πολλές φορές, οι γονείς είναι αρκετά κοντά και παρακολουθούν το παιδί τους, όμως δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό πνίγεται, μιας και ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός. Με άλλα λόγια, τα παιδιά βιώνουν το θάνατο από ασφυξία έπειτα από εμβύθιση σε νερό, αλλά δεν τον αντιλαμβάνονται και έτσι δε θα ζητήσουν ποτέ βοήθεια, ώστε κάποιος να το αντιληφθεί. Δυστυχώς, χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα και ελάχιστα εκατοστά νερού για να πνίγει ένα παιδί και αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε υπάρχει συγκεντρωμένο νερό. Στη θάλασσα, στην πισίνα, σε λίμνη, ακόμα και μέσα στη μπανιέρα…

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Η απάντηση είναι απλή. Πρόληψη και σταθερή επίβλεψη. Όταν πηγαίνουμε με τα παιδιά μας για μπάνιο, ακόμη κι αν θεωρούμε ότι αυτά γνωρίζουν κολύμπι, δεν πρέπει να τα αφήνουμε ποτέ σε απόσταση μεγαλύτερη των 1-2 μέτρων από εμάς. Επιπλέον, να μην τα ενθαρρύνουμε να κάνουν επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, δηλαδή να μη βουλιάζουν το ένα το άλλο, να μην κάνουν αγώνες κρατώντας την αναπνοή τους, να μην συναγωνίζονται σε μακροβούτια. Φυσικά, απαγορεύεται να ταΐζουμε τα παιδιά μας συνεχώς με το πρόσχημα ότι θα αδειάσει το στομάχι τους, γιατί αυτό ακριβώς πρέπει να συμβαίνει. Τα παιδιά πρέπει να κολυμπούν με άδειο στομάχι και όταν φάνε απαγορεύεται ρητά να ξαναμπούν στο νερό. Αν έχουμε στο σπίτι μας πισίνα, θα πρέπει να είναι περιφραγμένη, να έχει κλειδωμένη είσοδο, να μην αφήνουμε ποτέ μέσα της παιχνίδια, φουσκωτά ή ό,τι άλλο μπορεί να προσελκύσει την προσοχή των μικρών παιδιών και να τοποθετήσουμε ειδικό συναγερμό που θα ενεργοποιείται με την οποιαδήποτε πτώση μέσα στο νερό.

Αν πρέπει να παράσχουμε πρώτες βοήθειες σε κάποιο θύμα πνιγμού, τι μπορούμε να κάνουμε;Το πιο σημαντικό είναι να ελέγξουμε εάν το θύμα διατηρεί τις αισθήσεις του. Εάν ναι, καλούμε ασθενοφόρο και το τοποθετούμε σε πλάγια θέση ανάνηψης ώστε να βγάλει όσο νερό μπορεί, μένοντας δίπλα του και παρακολουθώντας το. Εάν δεν έχει αισθήσεις, καλούμε ασθενοφόρο και ξεκινάμε αμέσως ΚΑΡ.ΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) Εάν δεν έχουμε γνώσεις πρώτων βοηθειών και δεν υπάρχει κανένας άλλος που να γνωρίζει, θυμόμαστε: 30 θωρακικές συμπιέσεις στο μέσον του στήθους σε γρήγορο ρυθμό με τα 2 χέρια ενωμένα και τεντωμένα και 2 εμφυσήσεις στο στόμα, κλείνοντας τη μύτη του θύματος και τοποθετώντας το κεφάλι σε υπερέκταση ώστε να ανοίξει ο αεραγωγός. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο ή ανανήψει το θύμα. Εάν πρόκειται για παιδί μέχρι 8 ετών, η διαδικασία είναι ίδια αλλά οι πιέσεις γίνονται με 1 χέρι τεντωμένο.

Μερικοί χρήσιμοι κανόνες ασφαλείας είναι:

• Μάθετε στα παιδιά σας σωστή κολύμβηση, με τη βοήθεια προπονητών
• Φροντίστε να είστε πάντα κοντά σε ναυαγοσώστη.
• Να κολυμπάτε πάντα κοντά στην ακτή.
• Να κολυμπάτε αφού περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό.
• Οι βουτιές με το κεφάλι είναι επικίνδυνες, ειδικά εάν δεν γνωρίζουμε τον πυθμένα και το ακριβές βάθος νερού. Επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι και κάποια από τα πλέον διαδεδομένα παιχνίδια στο νερό, όπως τα μακροβούτια και η άπνοια. Δεκάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους από αυτά. Προστατεύστε τα, απαγορεύοντάς τα!
• Αν νιώσετε ότι κινδυνεύετε στο νερό ή πάθετε κράμπα, μείνετε ψύχραιμοι και ζητήστε βοήθεια σηκώνοντας το χέρι.
• Μην προσπαθήσετε ποτέ να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει στο νερό, εάν δεν έχετε γνώσεις ναυαγοσωστικής, πιθανόν θα κινδυνεύσετε κι εσείς
• Όταν επιβαίνετε σε οποιοδήποτε σκάφος να φοράτε πάντα σωσίβιο γιλέκο. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά.
• Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια δεν είναι σωστικά μέσα, είναι απλώς βοηθητικά επίπλευσης. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας χωρίς επίβλεψη.
• Η βροχή δεν είναι επικίνδυνη στο κολύμπι, αλλά όταν έχει αστραπές και κεραυνούς πρέπει να βγαίνουμε ΑΜΕΣΩΣ από το νερό
• Μάθετε να μη φοβάστε τη θάλασσα, αλλά να τη σέβεστε! Μάθετε το ίδιο στα παιδιά σας

Ευχαριστούμε την κ. Μάνια Μπικώφ, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διεθνή εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής και διευθύντρια στο LIFEGUARD HELLAS TRAINING CENTER 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.