Αρχική ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕΤΕ ΜΙΑΝ ΕΓΚΥΟ

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕΤΕ ΜΙΑΝ ΕΓΚΥΟ

από Πελιώ Παπαδιά

mad-pregnant-womanΎστερα από δύο εγκυμοσύνες, δεκάδες συζητήσεις με μέλλουσες μαμάδες και φυσικά μετά από ενδελεχή έρευνα στο Διαδίκτυο και περιηγήσεις σε fora και blogs, μπόρεσα να συγκεντρώσω ορισμένα πράγματα που μάλλον εκνευρίζουν, αν όχι όλες, τουλάχιστον τις περισσότερες κυοφορούσες και τις βγάζουν έξω από τα ρούχα (εγκυμοσύνης) τους. Διαβάστε, λοιπόν, τα δέκα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορείτε να πείτε ή να κάνετε σε μια μέλλουσα μητέρα, ώστε μελλοντικά να τα αποφύγετε! 10 τρόποι για να εκνευρίσετε μιαν έγκυο…

  • Να τη ρωτήσετε αν η εγκυμοσύνη της ήταν προγραμματισμένη ή… ατύχημα. Μπορεί εσείς (λέμε τώρα) να ρωτάτε από ειλικρινές ενδιαφέρον, όμως δεν είναι δουλειά σας και πιθανότατα η αδιακρισία σας θα την εκνευρίσει. Αποφύγετε ακόμα ατάκες του στιλ «Μα μόνο έξι μήνες είστε μαζί, πώς και το αποφασίσατε;» ή «Το θέλατε το παιδί;» Ναι μεν ως ερωτήσεις είναι πιο συγκαλυμμένες, αλλά είναι εξίσου αγενείς. Συνυπολογίστε δε και τις ορμόνες της εγκυμοσύνης και καλύτερα μη ρωτήσετε τίποτα. Πείτε απλά συγχαρητήρια!
  • Να τη ρωτήσετε αν συνέλαβε φυσικά ή με εξωσωματική. Πρόκειται για μια πολύ προσωπική ερώτηση που απαγορεύεται να κάνετε ακόμα κι αν η κυοφορούσα σάς έχει πει ότι προσπαθούσε να συλλάβει εδώ και πολύ καιρό, σας έχει δηλώσει ότι περιμένει δίδυμα ή… πλησιάζει τα πενήντα.
  • Να τη ρωτήσετε σχετικά με το φύλο του μωρού. Αν τώρα τη ρωτήσετε και δεν το ξέρει, μην της πείτε να βιαστεί να το μάθει και μην τονίσετε πόσο σημαντικό είναι για τον προγραμματισμό του ζευγαριού να γνωρίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα αν θα κάνει αγόρι ή κορίτσι (μα καλά, τι χρώμα θα βάψετε το δωμάτιο; Τι χρώμα ζιπουνάκια θα αγοράσετε;) Αν το ξέρει, μην τη ρωτήσετε αν θα ήθελε το αντίθετο και μην την κοιτάξετε με συγκατάβαση, λέγοντας «Πάλι αγόρι; Κρίμα…» Αν σας πει, τώρα, ότι έχουν αποφασίσει να μη μάθουν το φύλο μέχρι να γεννηθεί το μωρό, μη γουρλώσετε τα μάτια σας με έκπληξη και βιαστείτε να την κατακρίνετε. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, άλλωστε, κανείς δεν το μάθαινε και τίποτα δεν πάθαινε!
  • Να της αφηγηθείτε τη δική σας πονεμένη ιστορία εγκυμοσύνης και γέννας. Φυσικά εσείς αισθάνεστε ότι τη βοηθάτε και ότι συμπάσχετε, περιγράφοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις περιπέτειές σας με τον διαβήτη κύησης, τις υπερεμέσεις, την επισκληρίδιο που δεν σας έπιανε με την καμία και τον 18ωρο τοκετό που κατέληξε σε καισαρική, αλλά ειλικρινά μια έγκυος δεν έχει καμιά απολύτως όρεξη να τα ακούσει όλα αυτά και να τρομάξει (κι άλλο). Αν μάλιστα σας ζητήσει η ίδια τα φώτα σας, να είστε ήπια στις περιγραφές σας.
  • Να της υποδείξετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Η καθεμιά έγκυος έχει τα χούγια της και τους ρυθμούς της και ακολουθεί το πρόγραμμα που της ταιριάζει. Αν θέλει να πίνει καφέ και να τρώει μόνο σοκολάτες και μπέργκερ, είναι δικαίωμά της. Αν δεν ξεκουράζεται και τρέχει όλη τη μέρα, κακό του κεφαλιού της. Αν κάνει ή δεν κάνει γυμναστική/ pregnant yoga/ μαθήματα ανώδυνου/ meditation είναι δική της επιλογή. Και αν κάποιος μπορεί να την κρίνει διότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου της ή τη δική της, αυτός είναι μόνο ο γιατρός της, άντε και ο εαυτός της. Εσείς καλύτερα κρατήστε το στόμα σας κλειστό.
  • Να ρωτήσετε ποιο θα είναι ή να προτείνετε όνομα για το παιδί της. Αν έχει αποφασίσει, θα σας το πει από μόνη της. Αν προβληματίζεται και θέλει πραγματικά τη συμβουλή σας, θα σας τη ζητήσει από μόνη της. Αν δεν σας πει τίποτα, μάλλον σημαίνει ότι από πίσω παίζονται οικογενειακά δράματα, με λιπόθυμες πεθερές και απειλές αυτοκτονίας, επομένως μην ξύνετε κι άλλο μια πληγή που ακόμα αιμορραγεί. Αν, τέλος, σας πει το όνομα που θα δοθεί μελλοντικά στο έμβρυο και δεν σας αρέσει, μην το σχολιάσετε αρνητικά και δείξτε ενθουσιασμό. Κατά πάσα πιθανότητα, ούτε σε εκείνη αρέσει, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
  • Να σχολιάσετε πόσο τεράστια φαίνεται. Αφήστε το καλύτερα, το ξέρει κι από μόνη της. Μην πείτε τη φαρμακερή ατάκα «Καλά τρώει το μωρό σου, βλέπω». Αποφύγετε ακόμα να την παρομοιάσετε με μπαλόνι, να τη ρωτήσετε αν περιμένει δίδυμα ή τρίδυμα, αν είναι στις μέρες της, γιατί μπορεί να σας απαντήσει ότι είναι ακόμα στον πέμπτο και δεν θα ξέρετε τι να της πείτε, αν βρίσκει ρούχα να φορέσει και πώς της φαίνεται τώρα που μπορεί να τρώει για δύο μιας και έχει γίνει σαν δύο.
  • Να της πείτε «Περίμενε να γεννηθεί και θα δεις», αν μοιάζει να χαίρεται με την εγκυμοσύνη της. Μην της χαλάσετε τη φαντασίωση, θα καταλάβει τη σκληρή πραγματικότητα και τις δυσκολίες της μητρότητας μετά από λίγο καιρό, αφήστε τη για λίγο ακόμα στο ροζ συννεφάκι της και μη μιλήσετε για τις πρώτες μέρες (μην πω για τα πρώτα χρόνια) στο σπίτι.
  • Προς το τέλος της εγκυμοσύνης της, να δείχνετε έκπληξη κάθε φορά που τη βλέπετε με φουσκωμένη κοιλιά. Είναι που είναι σε έξαλλη κατάσταση, μην έχει κι εσάς από πάνω να λέτε ατάκες του τύπου «Μα καλά, ΑΚΟΜΑ δεν γέννησες;» ή «Το έφαγες, καλέ, το μωρό;» ή «Κάτι ξέρει που δεν βγαίνει» ή «Στις 40-41 εβδομάδες δεν πρόκειται να αποφύγεις την καισαρική».
  • Να της πιάνετε και να της χαϊδεύετε την κοιλιά. Σας φαίνεται όμορφο και τρυφερό; Ε, δεν είναι.Ναι μεν η έγκυος δύσκολα θα σας πει «Άσ’ τη κάτω», αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει καμιά απολύτως όρεξη να την πασπατεύετε, ιδιαίτερα αν δεν την ξέρετε καλά ή καθόλου. Φυσικά, είναι εξίσου ή και ακόμα πιο ενοχλητικό το να βάλετε το αυτί σας πάνω στην κοιλιά της ή το να αρχίσετε έναν φανταστικό διάλογο με το έμβρυο και να ρωτάτε «Πώς τα περνάς εκεί μέσα, μεγάλε;» Αν καίγεστε τόσο πολύ να αγγίξετε το θαύμα της ζωής, τουλάχιστον ρωτήστε πριν απλώσετε το χέρι σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.