Αρχική HOT Τα μελομακάρονα της Θείας Δέσποινας
Μελομακάρονα της Θείας Δέσποινας

Τα μελομακάρονα της Θείας Δέσποινας

από Πελιώ Παπαδιά

Πόσοι από εμάς έχουμε βρεθεί στη θέση να διαβάζουμε μια συνταγή, να βλέπουμε τη φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος της, αλλά να μας δυσκολεύει η παρασκευή της; Πώς μαθητές ενός δημόσιου ειδικού σχολείου μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για μια διαφορετική παρουσίαση και ευκολότερη πρόσληψη της κάθε συνταγής; Χρησιμοποιώντας, απλά, καθημερινά υλικά, μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση και χωρίς ζυγαριά, o Γιώργος Ευγενειάδης, τεχνολόγος τροφίμων και καθηγητής στη δημόσια ειδική εκπαίδευση καθώς και στην κατάρτιση ενηλίκων, στο βιβλίο του Απλά και διαφορετικά, καταλήγει στο τελικό αποτέλεσμα εύγευστα και σπιτικά, δίνοντας στις συνταγές μια άλλη διάσταση. Έχω φτιάξει σχεδόν τα πάντα [όπως και τα Μελομακάρονα της Θείας Δέσποινας, που ακολουθούν] και είναι όχι μόνο πεντανόστιμα, αλλά και εύκολα στην παρασκευή. Ιδανικό, επίσης, και για παιδιά που θέλουν να μάθουν να μαγειρεύουν από νωρίς.Γιώργος ΕυγενειάδηςΤαυτόχρονα, ο Γιώργος μάς προτείνει και ένα ημερολόγιο μιας απλής και διαφορετικής ζωής, της ζωής μέσα από ερεθίσματα μαθητών ενός ειδικού δημοσίου σχολείου. Η φιλοσοφία του, απλή και αυθόρμητη, μαθητική και σχολική, σαν τα σχολικά τετράδιά μας! Η δημιουργία του, μοναδική και ρεαλιστική, όπως πρέπει να είναι η ζωή μας! Θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε τον χρόνο μας. Να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Να μαγειρέψουμε σπίτι με τους φίλους και την οικογένειά μας. Να χαλαρώσουμε χρωματίζοντας τα σκίτσα ή ζωγραφίζοντας τα δικά μας. Να γράψουμε στόχους για το μέλλον. Να ακολουθήσουμε tips ζωής. Να στείλουμε κάρτες σε φίλους ή και στον εαυτό μας. Είναι το ημερολόγιο της ζωής μας. Γιατί, η απλότητα και διαφορετικότητα μάς κάνουν ξεχωριστούς!

Η εικονογράφηση, δηλαδή τα σκίτσα-οδηγίες, είναι της Δέσποινας Παπαχριστούδη! Εξαιρετική δουλειά και μεγάλο μπράβο στους δυο. Σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για τα πεντανόστιμα μελομακάρονα της Θείας Δέσποινας που θα βρείτε στο ημερολόγιο. 

Μελομακάρονα της Θείας Δέσποινας

ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ

Εκτύπωση
Μερίδες: 60 τεμάχια
Διατροφικά χαρακτηριστικά 200 Θερμίδες 20 grams Λιπαρά

Υλικά

Για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες της χρήσεις
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης σε σκόνη (τις κάνουμε στο μούλτι)
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη (λίγο πιο κάτω από τη μέση)
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 ξύλο κανέλας
Δύο γαρίφαλα
Ένα πορτοκάλι (αυτό που ξύσαμε τη φλούδα κομμένο στα δύο)

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Βάζω στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρύφαλλα και το πορτοκάλι και βράζουμε για πέντε λεπτά.
  • Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Για τη ζύμη

  • Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σκόνη βρώμης, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.
  • Ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια.
  • Πλάθουμε μικρά κουλουράκια στο σε ωοειδές σχήμα και τρυπάμε το κάθε ένα με την επιφάνεια με ένα τρίφτη ή κάνουμε τρυπούλες με ένα πιρούνι.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
  • Ψήνουμε τα μελομακάρονα στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Για το μέλωμα

  • Βγάζουμε τα μελομακάρονα από φούρνο και τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι
  • Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε για μισό λεπτό.
  • Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
  • Ρίχνουμε από πάνω λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλλα

Σημειώσεις

Αντί για βρώμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι.

 

Διαβάστε: Γιώργος Ευγενειάδης, Απλά και Διαφορετικά και Απλά και Διαφορετικά. Bullet Journal, Εκδόσεις Υδροπλάνο, εικονογράφηση: Δέσποινα Παπαχριστούδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.