Αρχική HOT ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

από Πελιώ Παπαδιά

Ο δεύτερος μήνας του 2022 μπήκε με πολλές και ξεχωριστές νέες εκδόσεις βιβλίων για παιδιά κάθε ηλικίας και γονείς. Εμείς διαβάσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε και σας παρουσιάζουμε αυτά που μας άρεσαν περισσότερο!

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν τις «Περιπέτειες του Ρούντι», μια σειρά βιβλίων του Ντέιβιντ Μέλινγκ για παιδιά από 2 ετών, με ήρωα έναν αξιολάτρευτο σκυλάκο, που μαθαίνει τον κόσμο γύρω του και ζει τις πρώτες του εμπειρίες σαν ένα συνηθισμένο νήπιο. Στο βιβλίο «Ο Ρούντι και τα μικρούτσικα γατιά», μαθαίνουμε ότι του Ρούντι δεν του αρέσουν καθόλου τα µικρούτσικα γατιά και δεν θέλει να µοιραστεί τίποτα µαζί τους. Ούτε το φαγητό του… ούτε το µαξιλάρι του… ούτε το κόκαλό του… ούτε το µπαλάκι του… ούτε το κλαδί του… και ούτε τη Μεγάλη Μπλε Κουβέρτα του! Ίσως όμως τα µικρούτσικα γατιά κάνουν τον Ρούντι να καταλάβει ότι διασκεδάζει κανείς περισσότερο όταν ξέρει να µοιράζεται. Η μετάφραση είναι της Μάρως Ταυρή.

Το «Κρακ!», της Σέου Λι (Εκδόσεις Κλειδάριθμος) είναι ένα πρωτότυπο εικονοβιβλίο κορεάτικης προέλευσης χωρίς λέξεις (silent book), που μας περιγράφει την περιπέτεια της ζωής μέσα από την ιστορία ενός μικρού πιγκουίνου. Ο πιγκουίνος κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στις θάλασσες του κόσμου, φτάνοντας μέχρι και στην Ελλάδα. Καθώς ψάχνει την οικογένειά του, το κομμάτι πάγου που το μεταφέρει μικραίνει. Αυτή η διασκεδαστική σιωπηλή ιστορία για την κλιματική αλλαγή προσφέρεται για διαδραστική ανάγνωση, όξυνση της φαντασίας και ευαισθητοποίηση σε ποικίλα θέματα, ενώ μπορεί «διαβαστεί» από οποιοδήποτε μικρό παιδάκι από 3 ετών, ανεξάρτητα από τη μητρική του γλώσσα.

Του Κωνσταντή του αρέσει να φτιάχνει ξύλινες σβούρες στο εργαστήριό του. Μια μέρα φτιάχνει μια σβούρα που αρχίζει να του μιλάει και να στροβιλίζεται μόνη της! Όταν πάει να τη χρωματίσει, η σβούρα αρνείται και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στις χώρες των χρωμάτων για να διαλέξει μόνη της το χρώμα με το οποίο θα βαφτεί. Ο Κωνσταντής την ακολουθεί. Η Άντζυ Κάντζου γράφει τη «Σβούρα στις χώρες των χρωμάτων» (Εκδόσεις MarMar), ένα βιβλίο για μικρά παιδιά μέσα από το οποίο μαθαίνουν τα χρώματα και τα συνδέουν με ζώα, φυτά ή πράγματα.

Ο Ρόουαν λατρεύει το ποτάμι. Κάποιες μέρες είναι ήσυχο και ήρεμο, ενώ κάποιες άλλες ζωηρό και παιχνιδιάρικο. Υπάρχουν, μάλιστα, και οι φορές που είναι άγριο και θυμωμένο. Ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι δύσκολος για τον Ρόουαν, το ποτάμι παγώνει –όπως ακριβώς και ο ίδιος. Μπορεί να βρει έναν τρόπο να απελευθερώσει τα παγωμένα του συναισθήματα και να επιτρέψει στο ποτάμι να ρέει ελεύθερα και πάλι; Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το παραμύθι του Tom Percival «Το ποτάμι», για παιδιά από 3 ετών, σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά. Ο βραβευμένος δημιουργός επιστρέφει με ένα πρωτότυπο βιβλίο που βάζει στο επίκεντρο τα συναισθήματα των παιδιών και τα βοηθά να κατανοήσουν τον τρόπο που αυτά μεταβάλλονται διαρκώς μέσα μας, όπως ακριβώς ρέει και κινείται ελεύθερα ένα ποτάμι.

Γνωρίστε τη Λαμαντάρα και τον Τσαπατσουλέν που τα έχουν κάνει μαντάρα σε όλο το πριγκιπάτο! Ξεχύνονται σαν ανεμοστρόβιλος μέσα σε πόλεις, δάση, βουνά και ποτάμια και αναστατώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ακολουθήστε τους δύο φίλους στα ξέφρενα παιχνίδια τους και βρείτε τα σκόρπια αντικείμενα. Περάστε ατελείωτες ώρες διασκέδασης με τα παιδιά σας και δεθείτε περισσότερο μαζί τους ψάχνοντας! Το «Τσαπατσουλέν και Λαμαντάρα», το δεύτερο της σειράς του Benzamin Becue και των Εκδόσεων Διόπτρα με πρωταγωνίστρια την πιο ακατάστατη πριγκίπισσα του κόσμου, είναι ένα υπέροχο «Ψάχνω και Βρίσκω» βιβλίο δραστηριοτήτων, σε μετάφραση της Λύντης Γαλάτη, με το οποίο -πιστέψτε με- θα κολλήσετε και οι μεγάλοι!

Άλλο ένα «Ψάχνω και Βρίσκω» βιβλίο, και πάλι από τις Εκδόσεις Διόπτρα, είναι «Το μυστικό δάσος», της Sandra Dieckmann, σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη. Μια καινούργια μέρα ανατέλλει στην άκρη του Μυστικού Δάσους. Τα ελάφια ξυπνούν και μασουλάνε νόστιμα φρούτα, τα αλεπουδάκια παίζουν, ενώ μια οικογένεια αρκούδων πηγαίνει για ψάρεμα. Περιπλανηθείτε μαζί με τα μικρά σας, ψάξτε και βρείτε όλους τους κρυμμένους θησαυρούς, όλα τα κρυμμένα ζωάκια για να μάθετε πώς μεγαλώνουν, πώς χτίζουν τις φωλιές τους και πώς αναζητούν την τροφή τους…

Ο ΠΛΟΠ μας ταξιδεύει στα μυστικά που κρύβουν το διάστημα και ο κόσμος μας. Ο ξεναγός της ιστορίας παρατηρεί τον κόσμο με την περιέργεια ενός παιδιού. Από το διάστημα, το ανθρώπινο DNA, στον κόσμο των ατόμων και των σωματιδίων. Το «Πού είμαστε;» της Ισλανδής Γεωγράφου και συγγραφέα Laura Ertimo (Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Μετάφραση: Riikka Pulkkinen, Εικονογράφηση: Sanna Pelicioni) είναι ένα βιβλίο γνώσεων για μικρά παιδιά, με ιδιαίτερη εικονογράφηση σαν παιδική ζωγραφιά που δημιουργεί οικειότητα στον μικρό αναγνώστη, ενώ παράλληλα του προσφέρει βασικές γνώσεις για τον κόσμο και το σύμπαν με πολύ απλά λόγια.

Έρχεται η άνοιξη και ο σκαντζόχοιρος ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη του. Ψάχνει αμέσως τη χελώνα αλλά δεν την βρίσκει πουθενά. Οι υπόλοιποι φίλοι του είναι αξιολάτρευτοι, όμως δεν είναι το ίδιο χωρίς εκείνη. Κι όταν επιτέλους η φίλη του ξυπνάει, κάνουν την πιο μεγάλη αγκαλιά! Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή, κυκλοφορεί «Η πιο μεγάλη αγκαλιά» του Όουεν ΜακΛάφλιν, εικονογραφημένο από την Πόλι Ντάνμπαρ, ως συνέχεια των εξαιρετικών «Η αγκαλιά» και «Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε». Για παιδιά από 3 ετών, για τους γονείς που αναζητούν τρόπους να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα συμβουλέψουν, αλλά και για τους ενήλικες που πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της φιλίας σ’ αυτούς τους παράξενους καιρούς, στον ατέλειωτο χειμώνα που ζούμε… Να είστε σίγουροι, η αναμονή θα φέρει τις πιο μεγάλες αγκαλιές!

Ήταν κάποτε, που λέτε, ένα κορίτσι τόσο όµορφο που το λέγανε Πεντάµορφη. Κι ήταν κι ένα πλάσµα τόσο άσχηµο, που το φωνάζανε όλοι τέρας. Κι ούτε λίγο ούτε πολύ, πήγαν και θρονιάστηκαν στο ίδιο παραµύθι. Κι ίσως σκεφτείτε: «Μα τι γυρεύουν µια Πεντάµορφη και ένα τέρας µέσα στο ίδιο παραµύθι;». Ξέρετε τι; Ό,τι ζητάνε όλοι στα παραµύθια µα και στη ζωή: την ξεχωριστή αγάπη, τη µία και µοναδική! Οι Μικρές Καληνύχτες, μια από τις πιο αγαπημένες σειρές των Εκδόσεων Μεταίχμιο, παρουσιάζουν και κλασικά παραμύθια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, σε νέες διασκευές από καταξιωμένους συγγραφείς, με μοντέρνα εικονογράφηση. «Η πεντάμορφη και το τέρας», σε διασκευή Ρίας Φελεκίδου και εικονογράφηση Σοφίας Παπαδοπούλου, περιμένει μικρά παιδιά με μεγάλη φαντασία και νέους γονείς με πολλή όρεξη και χαρίζει την πιο γλυκιά καληνύχτα… Δώρο η αφήγηση της ιστορίας σε QR code.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το νέο παραμύθι της Ευτυχίας Γιαννάκη «Έκρηξη στο Πιτσιτούμπο», σε εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου. Πρόκειται για την τέταρτη ιστορία της σειράς «Πιτσιμπουίνοι: Τα πρώτα μου μυστήρια», για λιλιπούτειους αναγνώστες από 3 ετών, με κεντρικό χαρακτήρα, σε ρόλο ντετέκτιβ, τον Μικρό Μπλε. Στο Πίτσι Πίτσου, στο νησί των Πιτσιμπουίνων, στο πιο ασφαλές αλλά και πιο μυστήριο νησί στον κόσμο, την ώρα της ζωγραφικής, πιτσιλιές αρχίζουν να σκάνε πάνω στα Πιτσιμπουίνια, ενώ το μεγάλο ηφαίστειο του νησιού, το Πιτσιτούμπο, βρυχάται. Ο Μικρός Μπλε, ο μοναδικός ντετέκτιβ του νησιού, βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο μυστήριο των χρωμάτων. Οι πιτσιλιές γίνονται τεράστιες και καλύπτουν σιγά σιγά τα σπίτια και την πλατεία του χωριού, ενώ ο ένοχος παραμένει άφαντος. Σύντομα, τα Πιτσιμπουίνια θα διαπιστώσουν ότι για να λύσουν το μυστήριο δεν αρκεί να επιστρατεύσουν όλο το θάρρος τους, που τα οδηγεί στην καρδιά του ηφαιστείου, αλλά χρειάζεται να βουτήξουν για τα καλά τα πτερύγιά τους στο χρώμα.

Ο Μαξ, το μικρό μαύρο πρόβατο, ο ήρωας της Μαρία Ρουσάκη που πήρε μορφή από τη Λέλα Στρούτση, μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Μετά το «Κουρέψου, Μαξ!», έρχεται μια νέα ιστορία. Στο «Πες τα λόγια σου, Μαξ!» το συμπαθέστατο πρόβατο που αρνείται να κάνει ό,τι του λένε διστάζει να μιλήσει. Μα, γιατί να μιλά; Δεν του αρέσει η πάρλα. Ούτε το μπίρι μπίρι. Προτιμάει την ησυχία από τη συνεχόμενη φλυαρία. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περνάει καλά. Απλώς θέλει κάποια λόγια να μένουν σιγανά. Κρατάει τις λέξεις μέσα του, μες στις σκέψεις του, για να μη δραπετεύουν μακριά. Κάποιοι τον λένε «ντροπαλό». Ώσπου βρίσκει τη γλύκα των λέξεων σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Η σειρά των Εκδόσεων Κλειδάριθμος περιέχει διασκεδαστικές, συγκινητικές και αστείες ιστορίες που διαβάζονται ευχάριστα ξανά και ξανά.

Ο αγαπημένος των παιδιών Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσιάζει στις νέες γενιές αναγνωστών έναν από τους πρώτους αγαπημένους του ήρωες, τον Φώκο, οι περιπέτειες του οποίου επανεκδίδονται από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση της Έλλης Κελεμένδρη. Ο Φώκος είναι μικρός και έχει ανησυχίες, όπως συχνά έχουν τα παιδιά. Κατορθώνει όμως και τις ξεπερνά μέσα από εμπειρίες γεμάτες ευρηματικότητα, φαντασία και χιούμορ. Στο βιβλίο «Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο», ο ήρωάς μας είναι βέβαιος ότι οι μεγάλοι έφτιαξαν το σχολείο για να ξεφορτωθούν τους μικρούς. Αποφασίζει, λοιπόν, ότι δεν θα ξαναπάει και μαζί με τους φίλους σχεδιάζουν να φτιάξουν τη «Χώρα των παιδιών». Μια χώρα μόνο για παιδιά, στην οποία όλη μέρα θα παίζουν και θα μαθαίνουν! Μήπως, όμως, αυτή η χώρα υπάρχει ήδη; Στο βιβλίο «Ο Φώκος νόμιζε ότι ήθελε να κοιμάται με παρέα», ο ήρωάς μας φοβάται και ανησυχεί και είναι σίγουρος πως θέλει παρέα για να κοιμάται ήρεμα. Οι γονείς του προσπαθούν να τον πείσουν ότι πρέπει να κοιμάται μόνος στο κρεβάτι του, όταν ανακαλύπτουν πως, σαν κοιμούνται όλοι μαζί, εκείνοι βλέπουν όνειρα παιδιών κι ο Φώκος μεγάλων. Από τότε ο Φώκος είναι εκείνος που θέλει να τους πείσει να πάνε στο κρεβάτι τους για να κοιμηθεί επιτέλους μόνος. Τέλος, στο βιβλίο «Ο Φώκος νόμιζε ότι ήταν άρρωστος», ο ήρωάς μας συχνά φοβάται και ανησυχεί ότι ασθενεί. Κλείνεται στο σπίτι, χάνεται από τους φίλους του και τρέχει στους γιατρούς. Τον διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει τίποτα, αλλά αυτός επιμένει ότι θα είναι άρρωστος για πάντα! Μέχρι που… θα συναντήσει μια καινούρια φίλη και όλα θα αλλάξουν.

Πόσο εύκολες είναι οι καινούργιες εμπειρίες; Όπως όταν αλλάζουμε γειτονιά; Η Κολέτ μόλις μετακόμισε και νιώθει μοναξιά, αλλά η μαμά της δεν την αφήνει να αποκτήσει κατοικίδιο. Έτσι, όταν εμφανίζονται δυο παιδιά έξω από την αυλή της, σκαρφίζεται μια φανταστική ιστορία για ένα ζωάκι που έχασε. Σύντομα οι αφηγήσεις της αποκτούν μυθικές διαστάσεις κι όλα τα παιδιά στη γειτονιά παίρνουν μέρος στην αναζήτηση! Κι έτσι νέες φιλίες γεννιούνται και καινούργιες εμπειρίες γίνονται αφορμή για συναρπαστικές  περιπέτειες! Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος συστήνουν στο ελληνικό κοινό την Isabelle Arsenault, μέσα από το βιβλίο της «Ζωάκι χάθηκε!», σε εξαιρετική απόδοση της Αργυρώς Πιπίνη. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για τη φιλία που γεννιέται με παράδοξους τρόπους, για το μεγαλείο της φαντασίας των παιδιών, που τα βοηθάει να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στη ζωή τους, και για τον άμεσο τρόπο που δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους. Για αναγνώστες από 4 ετών.

Tώρα τελευταία ο κολλητός της Λεώνης, ο Δημήτρης, παίζει και με τη Σοφία. Η Λεώνη θυμώνει, αλλά ΔΕΝ ζηλεύει. Σιγά μη ζηλεύει τη Σοφία! Ένα πρωί, όμως, ξυπνάει και βλέπει ότι το δέρμα της έχει γεμίσει με πράσινους λεκέδες! Σαν καμηλοπάρδαλη έχει γίνει, αν φυσικά οι καμηλοπαρδάλεις είχαν πράσινες κηλίδες αντί για καφετιές. Μήπως, τελικά, αυτό που νιώθει είναι… ζήλια; Η απάντηση στο νέο βιβλίο της Χριστίνας Αποστολίδη «Οχ! Πρασίνισα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη. Περιλαμβάνεται QR Code με το τραγούδι της ιστορίας.Δύσκολο να νιώσεις πως είσαι αστέρι, όταν τα συναισθήματά σου είναι σαν βαγόνι του λούνα παρκ: τη μία πάνω ψηλά, την άλλη απότομη προσγείωση. Πιστεύεις αυτούς που σε αγαπούν και σε ενθαρρύνουν, αλλά υπάρχουν και γνώμες που σε απογοητεύουν. Η αγαπημένη εικονογράφος και συγγραφέας Σάντρα Ελευθερίου επιστρέφει στις Εκδόσεις Μεταίχμιο με το «Είσαι Αστέρι», για παιδιά από 4 ετών. Είσαι ΑΣΤΕΡΙ!!! Αυτό λένε όλοι στον μικρό πρωταγωνιστή της ιστορίας της. Δηλαδή όχι ακριβώς όλοι… Γιατί ενώ η γιαγιά του λέει πως έχει αγγελική φωνή, ο δάσκαλος τον έδιωξε από τη χορωδία! Κι ενώ η κυρία Άννα, η δασκάλα, τού είπε πως έχει ταλέντο στη ζωγραφική, ο διευθυντής της γκαλερί δεν έδειξε καθόλου ενδιαφέρον για τον πίνακά του… Τι κάνει λάθος και γιατί όλα είναι τόσο μπερδεμένα και περίπλοκα; Μήπως ΔΕΝ είναι αστέρι τελικά; Κι αν δεν βρει ποτέ το δικό του αστέρι; Μήπως μια γάτα ονόματι Λάρα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όσα απασχολούν το αξιολάτρευτο αγόρι;

Ο Λέων γίνεται μαθητής της σπαρτιατικής Αγωγής και όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο… Αρκεί να σας πω ότι τα άλλα παιδιά τον κοροϊδεύουν, τον λένε… φοβιτσιάρη! Μέχρι που η μαμά τού φανερώνει ένα καταπληκτικό μυστικό. Ποιο είναι άραγε αυτό; Και θα βοηθήσει τον Λέοντα να τα βγάλει πέρα με τα γυμνάσια, τη σκληραγωγία, τον Μέλανα Ζωμό και την Κρυπτεία, και να γίνει, όταν μεγαλώσει, άξιος πολίτης της Σπάρτης και ατρόμητος πολεμιστής; Το νέο βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη «Λέων, ο μικρός Σπαρτιάτης», εικονογραφημένο από τη Λέλα Στρούτση, διαδραματίζεται στην Αρχαία Σπάρτη. Είναι το πέμπτη της σειράς των εκδόσεων Πατάκη «Οι αρχαίοι µου φίλοι» και ταξιδεύει τα παιδιά από 4 ετών στο παρελθόν, για να γνωρίσουν παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, όταν ήταν γεμάτοι ζωή. Το κείμενο είναι βασισμένο σε αρχαιολογικές πληροφορίες, που καλύπτονται ωστόσο από ένα περιτύλιγμα μυθοπλασίας. Αντίστοιχα, η εικονογράφηση βασίζεται σε αρχαιολογικά ευρήματα και επιστημονικές αναπαραστάσεις, εμπλουτίζεται όμως με λεπτομέρειες που δημιουργούν μια παράλληλη μυθοπλασία.

Το κρυφτό είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Ο Μπερτ νομίζει ότι βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες – αλλά όχι! Συνέχεια ο Φρανκ τον ξετρυπώνει… Έτσι εκείνος κερδίζει κάθε φορά. Σε κάθε παιχνίδι. Κερδίζει πάντα. Μερικές φορές, όμως, ο Φρανκ σκέφτεται ότι αγαπάει το κρυφτό… αλλά αγαπάει τον φίλο του περισσότερο! Και θέλει να του δώσει μια ευκαιρία… Το νέο παραμύθι του συγγραφέα του best seller «Η Βαλίτσα!» Chris Naylor-Ballesteros, με τίτλο «Πέντε δέκα δεκαπέντε», είναι μια τρυφερή ιστορία που μιλάει στα παιδιά από 4 ετών για την αξία της φιλίας, της ενσυναίσθησης και της συνύπαρξης και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Με μικρά κείμενα και υπέροχη εικονογράφηση, ο δημιουργός, με αλληγορικό τρόπο και μέσα από ένα αγαπημένο παιχνίδι, υπενθυμίζει ότι η φιλία είναι ένα σημαντικό δώρο και μπορεί να αποτελέσει το νήμα που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα και θα μας κατευθύνει σε όλη τη ζωή μας.

Τα τούβλα από τα τείχη της Σκοτεινούπολης αρχίζουν να εξαφανίζονται και ο δήμαρχος θυμώνει. Οι κάτοικοι καταφέρνουν να βρουν τον κλέφτη, ανακαλύπτουν όμως ότι πίσω από τα γκρίζα τείχη της πόλης τους βρίσκεται ένας κόσμος γεμάτος χρώμα και ανθρώπους με διαφορετικά έθιμα και συνήθειες που ως τότε αγνοούσαν. Η μονότονη γκρίζα ζωή τους αρχίζει να αποκτά χρώμα. «H Σκοτεινούπολη», της Kelly Canby (Εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση Ηλιάνα Αγγελή) πραγματεύεται θέματα όπως η ξενοφοβία, η ανοχή, η αποδοχή και η διαφορετικότητα, ενώ η ασπρόμαυρη, ζωντανή εικονογράφηση, με τις νέον δυναμικές λεπτομέρειες, αναδεικνύει τη γεμάτη συμβολισμούς ιστορία που προκαλεί σκέψεις και συζητήσεις με τα παιδιά από 4 ετών.

Από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο, τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα μικρά και τα μεγάλα θαύματα που συμβαίνουν στο σώμα τους: με τα ποδαράκια τους περπατούν, με τα χεράκια τους πιάνουν και αγκαλιάζουν. Αργότερα, εξερευνούν τα συναισθήματά τους και ψάχνουν απαντήσεις για τον κόσμο. Η νέα σειρά βιβλίων «Το θαυμαστό σώμα μας», της Παουλίνε Άουντ με πλούσια εικονογράφηση, ειδικά σχεδιασμένη για μικρά παιδιά, και ειδική επιμέλεια από ψυχολόγο βοηθά τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν όσα συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα, να μάθουν να το φροντίζουν, να το αγαπούν και να το προστατεύουν από νωρίς και για όλη τους τη ζωή, και παράλληλα συμβάλλει στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Κυκλοφορούν οι τίτλοι «Πώς γίνονται τα μωρά», στο οποίο μέσα από όμορφες ιστοριούλες και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, δίνονται απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών, «Από την κορυφή ως τα νύχια», που τους γνωρίζει το σώμα του από το πιο μικρό δαχτυλάκι ως την κορυφή του κεφαλιού σου και τους μαθαίνει πώς να το φροντίζουν και «Τα ναι και τα όχι», που τους μαθαίνει την έννοια της συναίνεσης, τα ευχάριστα τα δυσάρεστα μυστικά και τους τονίζει πως εκείνα έχουν τον έλεγχο του σώματός τους. Και τα τρία βιβλία συνοδεύονται από ενημερωτικό σημείωμα προς τους γονείς από τη διαγνωστική ψυχολόγο Βίκυ Κατσαβριά, που έχει και την επιστημονική επιμέλεια. Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Στέλλας Πεκιαρίδη.

Τα χρώματα γύρω μας μιλάνε και εκφράζονται. Όπως και τα ταξίδια. Όπως και η ζωή. Έχουν πολλά να μας πουν για τις περιπέτειες στους δρόμους, στις πόλεις, στις κοιλάδες, στα βουνά και στις μαγικές περιοχές της φύσης. Εμπειρίες είναι, που ταξιδεύουν και, πριν ολοκληρωθούν, μας χαρίζουν… Σσσς! Πολλά είπαμε, ώρα να μας τα πεις εσύ. Από την αρχή… Το silent book της Ντανιέλας Σταματιάδη «Μια αρχή, ένα τέλος, μια αρχή ξανά» (Εκδόσεις Πατάκη) παρουσιάζει τον κύκλο της ζωής δίχως λόγια, μέσα από μια σειρά εικόνων όπου οι εμπειρίες αποτυπώνονται ως χρώματα στο λευκό, άσπιλο σώμα ενός πλάσματος που κινείται από τοπίο σε τοπίο μέσα στο βιβλίο. Ευκαιρία για τον ενήλικο να μιλήσει για τον τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί και, κυρίως, για όλα όσα συναντήσει στη ζωή του και θα το διαφοροποιήσουν από αυτό που αρχικά ήταν -μια άγραφη σελίδα. Το κάθε τοπίο μπορεί να το «μεταφράσει» ο ενήλικος όπως ταιριάζει σε κάθε παιδί που το «διαβάζει», κι έτσι το βιβλίο δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές αναγνώσεις, ακόμα και στο ίδιο παιδί, ανάλογα με τα βιώματά του.

Δυο νέοι τίτλοι προστίθενται στη σειρά της Τζιλ Χάσον, με τίτλο «Τα παιδιά μπορούν», σε εικονογράφηση της Σάρα Τζένινγκς (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Μάρω Ταυρή), που εξηγεί στα μικρά μας, από 4 ετών, πώς να διαχειρίζονται συναισθήματα και δύσκολες καταστάσεις. Το «Διώξε τη ζήλια» τα ωθεί να αναρωτηθούν πώς αισθάνονται όταν κάποιος έχει κάτι που δεν έχουν εκείνα ή µπορεί να κάνει κάτι που θα ’θελαν κι εκείνα να κάνουν. Αν θυµώνουν ή πιστεύουν ότι ο κόσµος δεν είναι δίκαιος, καλό είναι να ξέρουν ότι όλοι ζηλεύουµε κάποιες φορές, αλλά μέσα από το βιβλίο θα βρουν τα εργαλεία να διώξουν τη ζήλια τους.

Το «Νίκησε τους φόβους σου» εξηγεί ότι όλα τα παιδιά φοβούνται κάποιες φορές, από το σκοτάδι και τα τέρατα µέχρι κάτι που µπορεί να συµβεί και τους μαθαίνει τεχνικές, ώστε βήµα βήµα να κατορθώσουν να περιορίσουν και να διαχειριστούν τους φόβους τους. Και τα δυο βιβλία έχουν εύστοχο κείμενο και ευχάριστη εικονογράφηση και προσεγγίζουν κάθε θέμα µε χιούμορ και ευαισθησία. Στο τέλος περιλαμβάνονται προτεινόμενες δραστηριότητες για τα παιδιά, αλλά και πληροφορίες και συμβουλές προς τους φροντιστές.

Ζούσαν κάποτε στο μεγάλο δάσος δύο ξαδελφάκια, ο Μπούφος και η Κουκουβάγια. Έμοιαζαν πολύ όχι μόνο στην εμφάνιση μα και στις συνήθειές τους. Αν και όλα τα ζωάκια του δάσους τούς γνώριζαν πολύ καλά, κανένα δεν ήξερε για τη συγγένειά τους! Φρόντιζε για αυτό η Κουκουβάγια… Ήταν το μεγάλο της μυστικό! Ώσπου μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα ξέσπασε φωτιά στο δάσος! Πώς θα αντιδράσουν ο Μπούφος και η Κουκουβάγια μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο; «Ο Μπούφος», το νέο βιβλίο της Χριστίνας Ντούμα (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Γιώτα Κοκκόση) είναι το πέμπτο της σειράς «Τα όνειρα του Θοδωρή» και μια προσπάθεια ώστε να μπει ακόμα ένα λιθαράκι στον μεγάλο αγώνα ζωής που δίνει η οικογένεια Ντούμα. Ο εικοσιεπτάχρονος σήμερα Θοδωρής πάσχει από τη θανατηφόρο νόσο Batten και έχει διαψεύσει όλες τις ιατρικές προβλέψεις που μιλούν για προσδόκιμο ζωής κάτω των 20 ετών. Με την αγορά κάθε βιβλίου, ενισχύετε την προσπάθεια θεραπείας του.

Η δασκάλα της Σοφίας όλα τα μπορεί! Να φροντίζει τα παιδάκια, να παίζει κουκλοθέατρο, να ζωγραφίζει υπέροχα, να κάνει πειράματα, να σφραγίζει μια στοίβα χαρτιά και τόσα άλλα πράγματα! Μήπως δεν είναι μια… σκέτη δασκάλα, αλλά μια νεράιδα που διάλεξε να ζήσει στον μαγικό κόσμο του νηπιαγωγείου; Στο βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου «Η δασκάλα μου όλα τα μπορεί!», δεύτερο της σειράς των Εκδόσεων Μίνωας «Ζήτω το νηπιαγωγείο», μέσα από τη σπιρτόζικη και ευφάνταστη εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, αποτυπώνεται ο πολλαπλός ρόλος των δασκάλων, που ανταποκρίνονται καθημερινά σε τόσο πολλά και διαφορετικά πράγματα, μέσα στον μαγικό κόσμο του νηπιαγωγείου. Μια γλυκιά ιστορία για τους ανθρώπους που όλα τα μπορούν, εμπνευσμένη από τις διασκεδαστικές περιπέτειες των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου Αστερούπολης! Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει και ως κατάλληλο δώρο για τη δασκάλα ή τον δάσκαλο στο τέλος της σχολικής χρονιάς!

Στην Ευρώπη ήταν ξακουστός,/διπλωμάτης έμπειρος και ικανός./Πρώτος κυβερνήτης στην Ελλάδα διορίστηκε,/ κι απ’ όσα είδε στην πατρίδα, συγκλονίστηκε. Η σειρά Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, τη Ναταλία Καπατσούλια και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους, αφού φέρνει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την ιστορική γνώση. Το καινούργιο τους βιβλίο ονομάζεται «Ιωάννης Καποδίστριας, Ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας» και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια με απλά και κατανοητά στιχάκια που βοηθούν τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας να γνωρίσουν τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας.

Η Λουίζα ανάμεσα στα εννιά και στα δέκα της χρόνια και ανάμεσα σε καραντίνες και «σωματική άσκηση» ονειροπολούσε και σκαρφιζόταν διλήμματα που μοιραζόταν με την οικογένειά της. «Εσύ τι θα προτιμούσες;» Να μην είχες διακοπές τα Σαββατοκύριακα ή να μην είχες διακοπές το καλοκαίρι; Να ζούσες σε μία χώρα και να μην ήξερες τη γλώσσα της (να έπρεπε να συνεννοείσαι στα αγγλικά) ή να μην είχες ταξιδέψει ποτέ σε άλλη χώρα; Να είχες τρία χέρια και ένα πόδι ή τρία πόδια και ένα χέρι; Ο μπαμπας της Λουίζας πήρε τα διλήμματα αυτά και τα έκανε… βιβλίο! Η Λουίζα Φωτιάδη αναρωτιέται, ο Φίλιππος Φωτιάδης εικονογραφεί και πατέρας και κόρη μαζί παρουσιάζουν απρόβλεπτα διλήμματα για παιδιά και μεγάλους. Άλλο ένα εξαιρετικό έργο, μια συλλογή εικονογραφημένων (εύκολων μα συχνά και πολύ δύσκολων) διλημμάτων, από τις Εκδόσεις Μάρτης και τον διακεκριμένο εικαστικό και συγγραφέα, με μια μικρή βοήθεια αυτή τη φορά, που όχι μόνο γίνεται και παιχνίδι, αλλά δίνει την ευκαιρία και για πολλά περισσότερα παιχνίδια μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Η  Έλλη πρέπει να λύσει τον γρίφο που της βάζει η μαμά. Αυτή  τη φορά δεν θα τη βοηθήσει ο υπολογιστής  της, αλλά  μια  άλλη  «μαγική  οθόνη»  που θα την ταξιδέψει  μακριά. Πάνω  σε ένα ποδήλατο του ουρανού περνάει την πύλη από σύννεφα που οχυρώνουν την ταράτσα του πιο ψηλού κτιρίου της γειτονιάς της. Στο μεγάλο ταξίδι της, η Έλλη συναντά ευφάνταστα πράγματα και πλάσματα, όπως τον ποδηλάτη που από το στόμα του βγαίνουν φωτεινές φυσαλίδες,  τον  κλόουν  που παίζει με χρωματιστά κουβάρια καμωμένα από ουράνια τόξα, τον γίγαντα με τον κήπο στο κεφάλι και φτάνει σε έναν πλανήτη που μυρίζει πορτοκάλι! Ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά της, για να ανακαλύψει τελικά ότι τα χρώματα ποτέ δεν θα τελειώσουν πάνω στη γη και πως η φαντασία είναι αληθινή. Το «Ένα τίποτα που έγινε κάτι», της Ελένης Πριοβόλου, (Εκδόσεις Καλέντη) είναι όμορφη ιστορία για τη δημιουργική φαντασία και πώς μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά μέσα στην  οικογενειακή  καθημερινότητα και στους σύγχρονους  ρυθμούς  ζωής. Η συγγραφέας θίγει το ζήτημα της εξάρτησης των παιδιών από τα ηλεκτρονικά μέσα, συστήνοντας στους μεγαλύτερους  έναν  τρόπο  δημιουργικής,  ποιοτικής διαχείρισης στις μικρές ηλικίες, που είναι απλός και  εφικτός στο να τον ακολουθήσουμε. Οι  υπέροχες  ζωγραφιές  της Έφης Λαδά υπόσχονται στους μικρούς αναγνώστες ένα  υπέροχο ταξίδι, μακριά από τις οθόνες των υπολογιστών.

Το σώμα σου ανήκει σε ΣΕΝΑ, και έχεις το δικαίωμα να βάζεις τους κανόνες σου. Μπορείς να έχεις διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικούς ανθρώπους, και μερικές φορές οι κανόνες σου μπορεί να αλλάζουν. Όπως όταν χαιρετάς με χειραψία το θείο σου και αγκαλιάζεις ή φιλάς τον σκύλο σου, αλλά όχι το αντίστροφο! Από το να μάθεις πώς να λες «όχι» και να θέτεις τα όριά σου, μέχρι το να σκέφτεσαι τη δική σου συμπεριφορά προς τους άλλους αλλά και να συμπαραστέκεσαι σε τρίτους, το βιβλίο θα σε βοηθήσει να νιώσεις αυτοπεποίθηση και να γίνεις 100% αρχηγός του εαυτού και του σώματός σου. Με τη χιουμοριστική αλλά και διδακτική εικονογράφηση της Ρέιτσελ Μπράιαν, το βιβλίο «Συναίνεση (για παιδιά). Όρια, σεβασμός και κυριαρχία του εαυτού σου» (Εκδόσεις Kaktos) είναι μια  έξυπνη, παιχνιδιάρικη εισαγωγή στην έννοια των ορίων και της συναίνεσης, για παιδιά 5-10 ετών.

Πολλές φορές θα θέλαμε να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε τώρα. Και αυτό είναι κάτι καλό, γιατί έτσι μόνο γινόμαστε καλύτεροι: αλλάζοντας και βελτιώνοντας αυτά που δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας, αυτά που πλέον δεν μας εξυπηρετούν. Τι γίνεται όμως με εκείνα τα στοιχεία του εαυτού μας που δεν μπορούν να αλλάξουν, εκείνα που ονομάζουμε αναλλοίωτα χαρακτηριστικά; Με αρκετό χιούμορ, μουσική και τραγούδι η ιστορία «Λήδα η φυσαλίδα», της Αλεξάνδρας Κλάδη (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Μαρία Μανουρά) μας ταξιδεύει στα πέρατα της γης και μαζί της ανακαλύπτουμε ότι για να ζούμε καλύτερα και πιο ευτυχισμένα, είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να αγαπάμε τον εαυτό μας και να δείχνουμε κατανόηση στους άλλους γύρω μας.

Όλα είναι φτιαγμένα από κάτι… αλλά ο τρόπος που φτιάχνουμε τα πράγματα, από τα καθημερινά που   χρησιμοποιούμε ως τα υλικά της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλάζει πολύ γρήγορα. Στο βιβλίο των Εκδόσεων Ποταμός «Νάνο. Η εκπληκτική επιστήμη του πολύ (πολύ) μικρού», μια κορυφαία επιστήμονας, η δρ Τζες Ουέιντ, γνωρίζει στα παιδιά από 5 ετών τον πρωτοποριακό τομέα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) – πιο γνωστό ως Νανοτεχνολογία. Η εικονογράφηση είναι της Μελίσα Καστριγιόν και η μετάφραση του Δημήτρη Παπακώστα.

Οι  συμμαθητές της Νίνας διαθέτουν υπερδυνάμεις/δεξιότητες, όπως να απενεργοποιούν  τα  κινητά τηλέφωνα των γονιών τους για να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο μαζί τους, να γίνονται αόρατοι για το καλό των άλλων, να μπορούν να λένε «όχι», να φτιάχνουν χαλασμένες φιλίες, να αγαπάνε τα ζώα, να κάνουν τους άλλους να γελάνε, να καταλαβαίνουν τις καρδιές των ανθρώπων…  Όλα αυτά στο «Σχολείο για σούπερ ήρωες», της Μάγιας Δεληβοριά (Εκδόσεις Καλέντη), μια ιστορία για παιδιά από 6 ετών γεμάτη  «ήρωες» της καθημερινότητας, τοποθετημένους στον σχολικό κόσμο σαν ένα φυτώριο σημαντικών αξιών. Η Νίνα και οι συμμαθητές της απ’ όλο τον κόσμο μεταφέρουν το μήνυμα  της ανάγκης για ένα καλύτερο αύριο μέσα από την εκπαίδευση και τη δράση των μελλοντικών γενεών. Το «ανοιχτό» σχολείο που δημιούργησε η συγγραφέας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους. Αυτή η  ουτοπική αναπαράσταση, που εικονοποιείται  θαυμάσια από τη Λίλα  Καλογερή, λειτουργεί ως υπενθύμιση  της κοινωνικής συνεκτικότητας και προτρέπει στην αναζήτηση  αυτονόητων, απλών, βασικών και ίσως λησμονημένων αξιών.

Μια νέα, και πολύ χρήσιμη, Φράουλα προστίθεται στα ΦΡΟΥΤΑ των Εκδόσεων Ψυχογιός, για παιδιά 5-6 ετών, το «Όχι σημαίνει Όχι», της Τζέινιν Σάντερς. Όταν ένα παιδί λέει «Όχι!» τότε πρέπει να ακούμε και να σεβόμαστε τη φωνή του. Ένα χρήσιμο βιβλίο ενδυνάμωσης που λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για συζητήσεις γύρω από θέματα κρίσιμα, όπως τα δικαιώματα, τα προσωπικά όρια, ο σεβασμός, η συναίνεση και η επιλογή.

Η Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα των Shannon και Dean Hale επιστρέφει στις Εκδόσεις Διόπτρα με μια ακόμη απίθανη περιπέτεια, την έβδομη στη σειρά, με τίτλο «Η μάχη του μπάνιου». Η αγαπημένη Πριγκίπισσα μυρίζεται… προβλήματα! Ένα σύννεφο φριχτής μυρωδιάς έχει απλωθεί στο λιβάδι με τις κατσίκες και ταξιδεύει προς όλα τα βασίλεια! Ευτυχώς, καταφτάνουν και άλλες ηρωίδες για να βοηθήσουν την Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα και τον Εκδικητή Βοσκό. Αλλά πώς τα βάζεις με ένα σύννεφο φριχτής μυρωδιάς; Θα καταφέρουν να νικήσουν έγκαιρα την απειλή; Για παιδιά από 6 ετών!

Γιατί είναι ευέξαπτοι οι καρχαρίες ταύροι; Πώς κυνηγούν οι όρκες; Τι ονειρεύονται τα μουγγριά; Αν είσαι από 7 ετών, έλα, αν τολμάς, να βουτήξουμε στα βαθιά και να γνωρίσουμε, μέσα από το βιβλίο «Συνέντευξη με έναν καρχαρία και άλλους θαλάσσιους γίγαντες» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου) δέκα γλιστερά πλάσματα που θα μας ξαφνιάσουν καθώς κολυμπούν προς το μικρόφωνο και εξομολογούνται αληθινές ιστορίες για τις συνήθειές τους, τη συμπεριφορά τους, αυτά που τους αρέσουν κι αυτά που αντιπαθούν, τις αγαπημένες τους τροφές και άλλα πολλά! Τις -ξεκαρδιστικές-  συνεντεύξεις των θαλάσσιων γιγάντων παίρνει ο γενναίος, βραβευμένος συγγραφέας Άντι Σιντ, που ρισκάρει τη ζωή του για να κάνει τις ερωτήσεις που πάντα ήθελες να κάνεις. Συμμετέχουν ένα ναρβάλ, μια γαλάζια φάλαινα, ένα σαλάχι μάντα, ένα γιγάντιο καλαμάρι και άλλα πολλά – το κάθε ζώο έχει τη δική του ιστορία να μας διηγηθεί. Η θαλασσινή, μοντέρνα, εικονογράφηση είναι του Νικ Ιστ.

Στα ΦΡΟΥΤΑ των Εκδόσεων Ψυχογιός προστίθεται ένα Βατόμουρο, για παιδιά 7-8 ετών, από τον Κυριάκο Αθανασιάδη. Στο βιβλίο «Να πώς γράφονται οι ιστορίες» (εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια) ο μαγικός και τρομερά σοφός γάτος Μέρλιν μαθαίνει στο μικρό κορίτσι που ζει μαζί του ένα πολύ μεγάλο μυστικό – ίσως το μεγαλύτερο από όλα τα μυστικά. Δεν είναι ένα μυστικό που αναζητούν όλες οι κυβερνήσεις. Δεν είναι ένα μυστικό που αγωνιά να μάθει ο στρατός. Δεν είναι ένα μυστικό που ενδιαφέρει τους επιστήμονες. Δεν είναι ένα μυστικό που νοιάζει τις επιχειρήσεις. Είναι όμως ένα μυστικό που θέλουν να ακούσουν όλα τα παιδιά. Είναι το μυστικό για το… πώς γράφονται οι ιστορίες! Το απόλυτο εγχειρίδιο δημιουργικής γραφής για παιδιά. Περιλαμβάνει μια όμορφη ιστορία για το πώς γράφονται οι ιστορίες, αλλά και ένα μεγάλο παράρτημα δραστηριοτήτων για τους «μικρούς» συγγραφείς.

Ο Σέρλοκ Χολμς παίρνει ένα μυστηριώδες γράμμα, που τον κάνει να χάσει τον ύπνο του. Γιατί ο αποστολέας είναι ο άσπονδος εχθρός του, ο καθηγητής Μοριάρτι. Ο Μοριάρτι θέλει να εκδικηθεί τον ιδιοφυή ντετέκτιβ, και το σχέδιο που έχει καταστρώσει είναι τέλειο. Γιατί όμως έκλεψε ένα πανάκριβο άλογο ιπποδρομιών; Θα καταφέρουν ο Σέρλοκ Χολμς και ο δρ. Γουάτσον να εμποδίσουν το διαβολικό σχέδιο του καθηγητή; Ο Όλιβερ Πάουτς διασκευάζει και αφηγείται στα παιδιά από 7 ετών «Το μυστήριο του μαύρου αλόγου», μια ιστορία του σερ Άρθρουρ Κόναν Ντόιλ, με πρωταγωνιστή τον πιο διάσημο ντετέκτιβ της λογοτεχνίας. Οι εικόνες είναι του Ντόμινικ Ρουπ. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο στη σειρά «Σέρλοκ Χολμς, ο μεγάλος ντετέκτιβ», με διασκευές γνωστών ιστοριών του Ντόιλ, που έφεραν στην Ελλάδα οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου και του Άγγελου Αγγελίδη.

Ένας Κρητικός εργάτης, που θαμπώνεται από ένα αγαλματάκι στην ανασκαφή της Κνωσού, το 1903. Ένας Γερμανός συνταγματάρχης, που το κλέβει, τριάντα οχτώ χρόνια αργότερα, στις Αρχάνες. Ένας Βρετανός λοχίας, που αφήνει την τελευταία του πνοή στη Μάχη της Κρήτης. Ο εγγονός του, που από κάπου τον ξέρουμε! Ένας Ελληνο-ιρλανδός δαιμόνιος χάκερ, που μιλάει με ομοιοκαταληξίες στο Λονδίνο. Μια φίλη και βοηθός του, στη Μαρ ντελ Πλάτα. Ένας περίεργος ξενοδόχος με ύποπτο παρελθόν, που κρύβει πολλά μυστικά, στο Σαν Κάρλος ντε Μπαριλότσε. Ο Αρχηγός των Ειδικών Δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες. Όλοι αυτοί πρωταγωνιστούν στη νέα, συναρπαστική περιπέτεια του Ήπιου Θερμοκήπιου, του αγαπημένου ήρωα του Χρήστου Δημόπουλου, που παίρνει μορφή από την πένα της Σάντρας Ελευθερίου. Στο βιβλίο «Η θεά των φιδιών» (Εκδόσεις Ψυχογιός), ο καθηγητής και τα εγγονάκια του, η Αθηνά και ο Ορέστης, κάνουν έναν αγώνα δρόμου, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, αναζητώντας τη θεά των φιδιών. Θα προλάβουν, άραγε, να σταματήσουν μια παράνομη δημοπρασία έργων τέχνης και να εντοπίσουν το αγαλματάκι πριν να είναι πολύ αργά;

Οι «Θαυμαστοί ωκεανοί», της Jess French (Εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος), είναι ένα εικονογραφημένο ταξίδι στα άγνωστα βάθη των ωκεανών, σε ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του πλανήτη. Από τα καβούρια γέτι της αβύσσου ως τους κοραλλιογενείς υφάλους, είναι γεμάτοι παράξενες και συνάμα όμορφες εικόνες. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, τα παιδιά από 7 ετών που αγαπούν την περιπέτεια θα κολυμπήσουν με μέδουσες, θα περιπλανηθούν σ’ ένα λιβάδι ποσειδωνίας και σε ένα δάσος από κελποφύκη ή θα ξιφομαχήσουν με φάλαινες μονόκερους. Θα ανακαλύψουν, λοιπόν, όλα τα μυστικά που κρύβονται στον εκπληκτικό ωκεάνειο κόσμο, που δυστυχώς αλλάζει εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας.

«Αυτό το καλοκαίρι θα περάσω ζάχαρη!» Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το 1921, η Χιωτοπούλα Μυρτώ ετοιμάζεται να επισκεφτεί τους συγγενείς της στη γειτονική Σμύρνη για να περάσει το καλοκαίρι μαζί τους. Οι διακοπές στη «Σμύρνη των θαυμάτων» είναι πάντα μαγικές και επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Αλίμονο, κάπου μακριά ηχούν τα τύμπανα του πολέμου… Όμως, τι κι αν τα σύννεφα πάνω από τη Μικρά Ασία πυκνώνουν; Οι κάτοικοι του «Παρισιού της Ανατολής» απολαμβάνουν τις χάρες της πιο θαυμαστής πόλης. O Ζήνωνας Ζαμπακίδης και η Βασιλική Μαρκάκη γράφουν ένα βιβλίο για τη ζωή στη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα, και τις αναπάντεχες και ξεχωριστές ομορφιές μιας από τις πιο ξακουστές πόλεις του ελληνισμού. Το τέλος; Συγκλονιστικό για τους ενήλικους, ευκαιρία για ένα μάθημα ιστορίας στα παιδιά. «Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων», σε εικονογράφηση της Άννας Τζώρτζη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται στα παιδιά από 8 ετών και εκτός από την υπέροχη ιστορία με την πανέμορφη εικονογράφηση περιέχει και ιστορικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

Ένας νέος τίτλος προστίθεται στη σειρά «40, που αγαπήθηκε πολύ όχι μόνο από τους μικρούς, από 8 ετών, αλλά και από τους μεγάλους αναγνώστες! Το «Ροκ ποπ, 40 θρυλικοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα», του Ερβέ Γκιγεμινό, είναι μια πολυτελής σκληρόδετη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε συνεργασία με τον γνωστό και έγκριτο γαλλικό εκδοτικό Gallimard. Μέσα από τις σελίδες του, θα ανακαλύψετε το πορτρέτο θρυλικών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που έγραψαν την ιστορία της μουσικής, από το Ροκ ’ν’ Ρολ μέχρι την ελέκτρο. Σας περιμένουν οι βιογραφίες, το ρεπερτόριο, οι δίσκοι και τα CD, οι θρυλικές συναυλίες αλλά και οι πολιτικές και κοινωνικές απόψεις των μεγάλων δημιουργών της μουσικής: Έλβις Πρίσλεϊ, Μπομπ Ντίλαν, The Beatles, The Rolling Stones, The Who, The Doors, The Velvet Underground, Pink Floyd, Τζίμι Χέντριξ, Genesis, Νιλ Γιανγκ, Led Zeppelin, Ντέιβιντ Μπόουι, Queen, Μάικλ Τζάκσον, ABBA, Μπομπ Μάρλεϊ, AC/DC, Πάτι Σμιθ, Blondie, Sex Pistols, The Clash, U2, The Police, The Cure, Depeche Mode, New Order, The Smiths, Μαντόνα, Red Hot Chili Peppers, N.W.A, Pixies, Nirvana, Blur, Radiohead, Wu-Tang Clan, Daft Punk, The White Stripes, Μπιγιονσέ, Arcade Fire.

Στην κοιλάδα των Τεμπών, ο ποταμός τρέχει βιαστικός ανάμεσα στα βράχια, δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή. Δυο πιτσιρίκια, ο Γιώργης και η Άννα ρίχνουν τις παγίδες τους στο αφρισμένο νερό και μετρούν τα ψάρια που πιάνουν. Βοηθούν όμως να στηθεί και μια άλλη, φοβερή παγίδα, για τους Γερμανούς του Χίτλερ αυτή τη φορά. Στο νέο της μυθιστόρημα για παιδιά από 8 ετών «Ο Βροχοπόλεμος» (Εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλου), η Αλεξάνδρα Μητσιάλη μιλάει στα παιδιά του σήμερα για την Αντίσταση που έκαναν πριν από σχεδόν 80 χρόνια και οι συνομήλικοί τους, η γενιά των παππούδων τους κι ακόμα παραπίσω. Η συγγραφέας παρουσιάζει ένα βαθιά αντιφασιστικό βιβλίο για να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας και το συγκλονιστικό σαμποτάζ στα Τέμπη, στις 23 Φλεβάρη του 1944, λιγότερο γνωστό από τον Γοργοπόταμο, αλλά εξίσου μεγάλης σημασίας, στο οποίο πράγματι συμμετείχαν και μικρά παιδιά, που δεν ήθελαν περισσότερο τίποτε άλλο παρά να απελευθερωθούν. Για την ιστορία, οι αντάρτες (το Μηχανικό του ΕΛΑΣ Ολύμπου με εμπνευστή τον Αντώνη Αγγελούλη ή Βρατσάνο, αξιωματικό του ελληνικού στρατού το ’40) ανατίναξαν την «Ταχεία 53», που μεταφέρει εσπευσμένα στο ανατολικό μέτωπο, στην Ουκρανία, στρατιώτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γ΄ Ράιχ, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στους κατακτητές.

Όταν ο Τριπτόλεμος αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να φυτρώσει εκείνη την άνοιξη το πολύτιμο σιτάρι που του έχει αναθέσει να φυλάει αιώνες τώρα η θεά Δήμητρα, το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει να ανακαλύψει τι έχει συμβεί και θα χρειαστεί να ταξιδέψουν σε απέραντους σιτοβολώνες, αλλά και σε εργαστήρια εταιρειών που παράγουν χημικά λιπάσματα και βελτιωτικά, ώστε να καταλάβουν τι συνέβη στο πολύτιμο σιτάρι του Τριπτόλεμου. Όταν το ανακαλύψουν, θα χρειαστούν τη βοήθεια όλων των παιδιών του κόσμου ώστε να το αναγεννήσουν! «Οι φύλακες του σιταριού», του Φίλιππου Μανδηλαρά (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια) είναι η τέταρτη υπόθεση του Γραφείου Ερευνών «Οι 12 θεοί». Για άλλη μια φορά, οι θεοί του Ολύμπου ξεφεύγουν από το μυθολογικό πλαίσιο και γίνονται ντετέκτιβ που εξιχνιάζουν μυστήρια στις μέρες μας, χάρη στις δεξιότητές τους. Ο Μανδηλαράς γράφει άλλη μια ιστορία με δυνατό μήνυμα, μιλώντας αυτή τη φορά στους αναγνώστες από 8 ετών για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τη χρήση λιπασμάτων στις καλλιέργειες και τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Οι οικογένειες έχουν πάντα πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Κάποιες φορές οι ιστορίες χάνονται μαζί με τους ανθρώπους που τις έζησαν και δεν τις μαθαίνουμε ποτέ. Άλλοτε πάλι, μένουν κρυμμένες για καιρό, ξεπηδούν τυχαία στις κουβέντες και μας σπρώχνουν να τις ψάξουμε. Έτσι έγινε και με την ιστορία που αφηγείται στο νέο της βιβλίο «Οι δικοί μου άνθρωποι» (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο,  εικονογράφηση Χαρά Μαραντίδου) η Μαρίζα Ντεκάστρο, την ιστορία μιας κυνηγημένης εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε από τους κατοίκους ενός ολόκληρου χωριού της Κορινθίας, του χωριού Μάτσανι, στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Την ιστορία που της αφηγήθηκε η ξαδέλφη της, η Ρεβέκκα-Κούλα. Μια παραμυθένια αφήγηση με ιστορικά στοιχεία που εισάγει τα παιδιά από 8 ετών στην Ιστορία και τα ενδυναμώνει, ώστε να μην δεχτούν ποτέ ξανά ούτε ρατσιμό ούτε φασισμό, αλλά να κινούνται στη ζωή τους με αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και ανθρωπισμό.

Ο Εμπενίζερ Τουίζερ είναι ένας νεότατος 511χρονος, που φυλάει ένα τέρας στη σοφίτα του. Ταΐζει στο τέρας κάθε λογής πράγματα κι εκείνο σε αντάλλαγμα ξερνάει ακαταμάχητα δώρα για τον Εμπενίζερ. Αλλά όσο το τέρας μεγαλώνει, τόσο πιο λαίμαργο γίνεται. Κι αρχίζει να βαριέται να τρώει μόνο σκονισμένα αγάλματα και μαϊμούδες που κάνουν κόλπα. Έτσι, στην αρχή της ιστορίας μας δηλώνει ορθά κοφτά πως για το επόμενο γεύμα του θα ήθελε ένα ωραίο, ζουμερό… παιδάκι! Και τότε κάνει την εμφάνισή της η φοβερή και τρομερή Μπέθανυ… Θα καταφέρει άραγε να μην την κατασπαράξει το τέρας; Και τι θ’ απογίνει ο Εμπενίζερ; Είναι καταδικασμένος να πεθάνει, αν αποφασίσει να σώσει την αναιδέστατη καινούρια του φιλοξενούμενη; Υπέροχα σκοτεινό και μακάβριο, ξεκαρδιστικά αστείο και σκανταλιάρικο, το βιβλίο «Η Μπέθανυ και το Τέρας» του Jack Meggitt-Phillips (Εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Μαρία Αγγελίδη, Άγγελος Αγγελίδης) αναφέρεται στην απληστία και την κακή συμπεριφορά, ενώ αναδεικνύει την καλοσύνη και την αλληλεγγύη ως τα πιο πολύτιμα αγαθά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το «Εγώ, ο Απαισιότατος» συναντά τον Ρόαλντ Νταλ με μια κεφάτη πινελιά απ’ το «Μαγαζάκι του Τρόμου» και τον Λέμονι Σνίκετ. Ιδανικό για τερατάκια ηλικίας 8 με 12 χρονών. Συμβουλή για τους μεγάλους: Απαραίτητη η αίσθηση του χιούμορ! Κατασπαράξτε το οι ίδιοι πριν το ταΐσετε στα παιδιά.

Η αγαπημένη σειρά της Michelle Harrison και των Εκδόσεων Διόπτρα «Μια στάλα μαγεία», για παιδιά από 9 ετών, συνεχίζεται με τον τρίτο τόμο, με τίτλο «Ένα κουβάρι ξόρκια». Ένας μαγεμένος πίνακας βρίσκεται κλειδωμένος σε ένα μυστικό δωμάτιο. Ένα επικίνδυνο ξόρκι πλανάται πάνω από το Πέντλγουικ. Οι αδελφές Γουίντερσινς ξεκινούν έναν απελπισμένο αγώνα ενάντια στον χρόνο για να διαλύσουν αυτό το ξόρκι. Έχουν όμως το δικό τους μυστικό, τις μαγεμένες κούκλες που τις κάνουν αόρατες…

Κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο ζωής και το δικό της πολιτικό σύστημα. Πάντως, το πρώτο βήμα για να αλλάξει κανείς τον κόσμο –ή και για να φροντίσει να παραμείνει ο κόσμος απαράλλαχτος– είναι να καταλάβει πώς λειτουργούν τα πράγματα. Χάρη στο νέο βιβλίο της Eleanor Levenson «Η Παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε εικονογράφηση Paul Boston και μετάφραση Γιώργου Τσακνιά, τα παιδιά θα ξεκινήσουν την εξερεύνηση της παγκόσμιας πολιτικής σε… 100 λέξεις. Θα ανακαλύψουν πώς κυβερνώνται οι χώρες και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, ποιος έχει εξουσία και πώς την αποκτά, πώς γίνονται οι μεγάλες αλλαγές και βέβαια τι ρόλο μπορούν να παίξουν εκείνα σε όλα αυτά; Γνωρίζοντας τον συναρπαστικό κόσμο της πολιτικής, μπορεί να κάνουν τη διαφορά, μπορεί να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά μόνο η αφετηρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακαλύψεων!

Μπορεί ένας σπασίκλας να μεταμορφωθεί σε αστέρι της κατασκοπείας; Αυτό είναι το ερώτημα που διατρέχει τα βιβλία της best seller σειράς του Stuart Gibbs «Μυστική Ακαδημία Κατασκόπων», που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος και έχουν διαβαστεί από 2 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόλις κυκλοφόρησε ο πέμπτος τόμος, με τίτλο «Σχολή Κατασκόπων. Μυστική Υπηρεσία» (μετάφραση Πετρούλα Γαβριηλίδου), στον οποίον ο δευτεροετής πλέον πράκτορας Μπεν Ρίπλεϊ έχει την πρώτη του ατομική αποστολή: Να αποτρέψει την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ διεισδύοντας στον Λευκό Οίκο και εντοπίζοντας τον πράκτορα του εχθρού. Οι οδηγίες που έχει λάβει είναι να μην αγχωθεί, αλλά η τύχη των ΗΠΑ βρίσκεται στα χέρια του και μόνο. Θα μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό σου; Αν όλα πάνε στραβά, θα μπορέσει να βασιστεί στους φίλους του από τη σχολή κατασκόπων ή μήπως ακόμα και αυτοί μπορεί να του τη φέρουν ή να έχουν προσχωρήσει στην πλευρά του εχθρού; Για εν δυνάμει κατασκόπους από 9 ετών.

To «Γκούρι σημαίνει Πέτρα» της Θεοδώρας Κατσιφή (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικονογράφηση Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη) είναι μια ιστορία για ένα χωριό, ένα τσούρμο παιδιά κι έναν αγριάνθρωπο, που ταξιδεύει τους ενήλικους που ήταν παιδιά στη δεκαετία του ’80 στη δική τους παιδική ηλικία και τα παιδιά από 9 ετών στα καλοκαίρια των γονιών τους και στα μυστικά που έκρυβαν οι μικρές κοινωνίες. Κάθε καλοκαίρι, μόλις έρχονταν οι Αμερικάνες, το τσούρμο ντόπιων και παραθεριστών παιδιών παρασυρόταν σε ακόμη μεγαλύτερες σκανταλιές κι αταξίες, κάνοντας το χωριό άνω κάτω. Όμως κανείς δεν περίμενε πως εκείνο τον Αύγουστο, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι από την Αθήνα θα προκαλούσε τις Αμερικάνες για ένα γουόκμαν, και θα έκανε τα πάντα για ν’ ανακαλύψει πώς χάθηκε πριν από χρόνια μια κοπέλα, η Γεωργίτσα, που ήταν προφανώς νεκρή, αλλά κανείς δεν μιλούσε για το τι της συνέβη. Διακοπές στο χωριό με τη γιαγιά. Κάτω από έναν ήλιο που καίει την πέτρα, τα σχίνα και τα γαϊδουράγκαθα, σε αυλές σχολείων, ακόμα και σε νεκροταφεία, χτίζονται παιδικές φιλίες, γιορτάζεται η ελευθερία και το πέρασμα στην εφηβεία, ενώ τολμηροί μικροί ντετέκτιβ αποκαλύπτουν μεγάλα μυστικά και καταρρίπτουν, ατρόμητοι, τα στερεότυπα που οδηγούν στη σιωπή.

Από τα ψάρια μέχρι τα νύχια μας, και από την άμμο μέχρι τον Κρόνο, τα πάντα γύρω μας αποτελούνται από μικροσκοπικά χημικά τουβλάκια, τα χημικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε 118 τέτοια στοιχεία. Άλλα από αυτά υπάρχουν παντού γύρω μας και άλλα δημιουργούνται μόνο στο εργαστήριο. Το πρωτότυπο και εντυπωσιακό βιβλίο «Η Αστρόσκονη Που Μας Δημιούργησε. Μια οπτική εξερεύνηση της χημείας: Άτομα • Στοιχεία • Σύμπαν» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) μας ταξιδεύει σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο, για να γνωρίσουμε τον Περιοδικό Πίνακα των Στοιχείων, να ανακαλύψουμε τα μυστικά του και να θαυμάσουμε το μεγαλείο του Σύμπαντος, σε μια εξερεύνηση στα βάθη της χημείας. Μέσα από την αριστουργηματική εικονογράφηση του Ximo Abadía, ο αναγνώστης μπορεί να οπτικοποιήσει όσα διαβάζει. Παράλληλα, ο τρόπος γραφής του αναγνωρισμένου επιστήμονα και συγγραφέα Colin Stuart, που εξηγεί με απλά λόγια ακόμα και τις πιο σύνθετες έννοιες, σε συνδυασμό με την άψογη μετάφραση του Βαγγέλη Πρατικάκη, θα γοητεύσει μικρούς, από 9 ετών, και μεγάλους.

Αιώνες μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια το ερώτημα μένει αναπάντητο. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης; Ή κάποιοι που τους έπεισαν να διαπράξουν τον φόνο; Ποιους είχε ενοχλήσει ο Κυβερνήτης στη σύντομη ζωή του; Ποιος είχε συμφέρον να κόψει πρόωρα το νήμα της; Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσα αποδεικτικά στοιχεία κι αν έχουν καταστραφεί, ο Ιάσονας, ένα παιδί με αστυνομικό δαιμόνιο, με τη βοήθεια της Γιάννας, της Κλαίρης και του Στάθη, θα επιχειρήσει να εξιχνιάσει το έγκλημα. Η πολυβραβευμένη Κατερίνα Λαγού επιστρέφει στις Εκδόσεις Ψυχογιός με το πρωτότυπο αστυνομικό βιβλίο «Ιωάννης Κ.-Το χρονικό ενός μυστηρίου», σε εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου, για παιδιά από 10 ετών.

Μπορεί ένα παιχνίδι να αλλάξει τον κόσμο; Η διάσημη ομάδα του ελληνικού site El Sombrero (www.sombrero.gr) , με αφορμή το πιο αγαπημένο παιχνίδι του πλανήτη, μας ταξιδεύει με ιστορίες από όλο τον κόσμο. Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο παρουσιάζει 45 ιστορίες από 20 διαφορετικές χώρες, όπου το ποδόσφαιρο είναι συχνά μόνο η αφορμή: Η μέρα που ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου έπαιξε στις λάσπες ενός χωριού για χάρη ενός παιδιού, ο άνθρωπος που το ποδόσφαιρο τον έσωσε από μία γενοκτονία, ένα παιδί που βλέπει με τα μάτια της ψυχής, η πρώτη γυναίκα σταρ του ποδοσφαίρου που «μπορούσε να κάνει ό,τι κάνουν οι άντρες», ένας σκύλος που έγινε το σύμβολο μιας ομάδας… Αυτές και πολλές ακόμα γνωστές και, κυρίως, άγνωστες ιστορίες για το πιο αγαπημένο παιχνίδι του πλανήτη, που, παρά τα όσα πιθανόν έχεις ακούσει, δεν είναι απλά 22 μαντράχαλοι που κυνηγάνε μια μπάλα σε κάτι χορτάρια. Ιστορίες που μάς ταξιδεύουν στη μαγεία του ποδοσφαίρου και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αγγίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ποδόσφαιρο είναι αλληλένδετο με την κοινωνία. Μπορεί να την επηρεάσει, να την αλλάξει, μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί. Γι’ αυτό και έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα το υπηρετούν με αγάπη.

Το μόνο που θέλει ο εντεκάχρονος Άλεξ Πετρόσκι είναι να στείλει το χρυσό του iPod στο διάστημα. Με τις ηχογραφήσεις του, θα δείξει στα άλλα νοήμονα όντα πώς είναι η ζωή στη Γη· στη δική του Γη. Μπορεί ο μπαμπάς του να έχει πεθάνει από καιρό, η μαμά του να έχει προβλήματα και ο αδερφός του να ζει μακριά, όμως ο Άλεξ δε σταματά να παλεύει με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής: Από πού προέρχομαι; Ποιος βρίσκεται εκεί έξω; Και πάνω απ’ όλα… Πώς να φανώ γενναίος; Αποφασισμένος να βρει απαντήσεις, ο Άλεξ ξεκινά ένα ασυνήθιστο ταξίδι παρέα με τον σκύλο του. Ο προορισμός του, όμως, αλλάζει διαρκώς. Και οι αστείοι, οι ξεχωριστοί άνθρωποι που συναντά στον δρόμο του δεν μπορούν να τον προετοιμάσουν εξ’ ολοκλήρου για τα μυστικά που θα αποκαλυφθούν· μυστικά που θα κάνουν το σύμπαν του άνω κάτω. Ο Τζακ Τσενγκ, στο βιβλίο «Θα τα πούμε στο σύμπαν» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Νεφέλη Ταμία) καταφέρνει να αποτυπώσει μια όψη του σύμπαντος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, σε ένα συγκινητικό road trip για παιδιά από 11 ετών.

Η Αμάρι Πίτερς ξέρει τρία πράγματα. Ο αδελφός της, ο Κουίντον, αγνοείται. Κανείς δε μιλά γι’ αυτό. Η μυστηριώδης δουλειά του κρύβει κάποιο στοιχείο… Όταν την καλούν για μια συνέντευξη στην Υπηρεσία Υπερφυσικών Υποθέσεων, η Αμάρι είναι σίγουρη πως της δίνεται η ευκαιρία να τον σώσει. Όμως, θα χρειαστεί πρώτα να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον της Υπηρεσίας, όπου υπάρχουν γοργόνες, εξωγήινοι και μάγοι, ενώ η συγκάτοικός της είναι δρακάνθρωπος. Η Αμάρι πρέπει να συναγωνιστεί παιδιά που είναι εξοικειωμένα με τον υπερφυσικό κόσμο όλη τους τη ζωή. Όμως, με τους συμμαθητές της να την αποφεύγουν και με έναν πανίσχυρο μάγο να απειλεί αυτόν τον κόσμο, η Αμάρι δεν έχει νιώσει ποτέ τόσο μόνη. Ωστόσο, αν δεν περάσει τις τρεις δοκιμασίες, ίσως να μην ανακαλύψει τι συνέβη στον Κουίντον. Για να σώσει τον αδελφό της, η Αμάρι πρέπει ν’ αγωνιστεί όσο ποτέ άλλοτε… Όλα αυτά στο best seller του B. B. Alston «Η Αμάρι και οι αδελφοί της νύχτας» (Εκδόσεις Ψυχογιός, μετάφραση Ελένη Βρεττού), για παιδιά από 12 ετών.

Ο Χάρης έχει γεμάτη ζωή: ανακαλύπτει καινούργια μέρη, συμμετέχει σε συναρπαστικά παιχνίδια, κάνει ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Όλα όμως γίνονται online, γιατί offline δεν είναι τόσο τολμηρός. Εκεί παίζει σκάκι, εκεί εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του, εκεί δημιουργεί άβαταρ, εκεί συναντά κορίτσια – τη Σίμπα, τη Σίρλεϊ… Εκεί μαθαίνει κι ένα καινούργιο παιχνίδι: κλείνεται σε ένα δωμάτιο, έχοντας μαζί του μια λίστα με χαρακτήρες της κινεζικής γλώσσας (την οποία δεν γνωρίζει), ένα εγχειρίδιο κανόνων για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τους, χαρτί και μολύβι. Μετά λαμβάνει κάτω από την πόρτα ένα χαρτί με κινεζικούς χαρακτήρες και μια οδηγία: Συνδύασέ τους και φτιάξε μια φράση. Ύστερα από λίγη ώρα επιστρέφει το χαρτί με τα σύμβολα συνδυασμένα. Έξω από το δωμάτιο στέκεται ένας Αμερικανός φιλόσοφος, ο Τζον, ένας Άγγλος μαθηματικός, ο Άλαν, κι ένας Κινέζος γλωσσολόγος, ο Τσαν. Ο Τσαν παίρνει το χαρτί, το διαβάζει και αναφωνεί: «Είναι ένα ποίημα!» Ερώτηση: «Ο άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο ξέρει κινέζικα;» «Φυσικά!» απαντά ο Τσαν. «Αποκλείεται!» απαντά ο Τζον. «Μα δεν είναι άνθρωπος, είναι υπολογιστής!» απαντά ο Άλαν. Άραγε ποιος έχει δίκιο τελικά; Ο Άλαν, ο Τζον ή ο Τσαν; Ή μήπως ο Χάρης; Ή η Σίρλεϊ; Ή ίσως η Σίμπα; «Το Κineziko δωμάτιο», της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου (Εκδόσεις Τόπος), είναι ένα εφηβικό μυθιστόρημα για τις σχέσεις που αναζητούμε μιλώντας με αγνώστους στο διαδίκτυο, για τις «ταυτότητες» που δημιουργούμε με τα online avatar μας, αλλά και για τα υπαρξιακά θέματα που μας προβληματίζουν όταν διανύουμε την εφηβική μας ηλικία. Ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στη ζωή στο διαδίκτυο, στις ιδέες της Φιλοσοφίας του Νου και στις έννοιες της νοημοσύνης, ανθρώπινης αλλά και τεχνητής. Ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία, μια πραγματικότητα – είναι όμως πραγματική;

Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου «Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια» (Εκδόσεις Πατάκη) μέσα από τα βιώματα, τις χαρές και τις λύπες μιας οικογένειας που ζει στην καρδιά της Αθήνας τα χρόνια τα μεταπολεμικά και τη δεκαετία του 1950. Με γνώση και αντικειμενική ματιά, αλλά και με σατιρική διάθεση, κέφι και χιούμορ, η συγγραφέας περιγράφει σπαρταριστά γεγονότα με φόντο την τότε κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, καταγράφει πραγματικά περιστατικά, διηγείται μια αληθινή ιστορία με ντύμα παραμυθιού, που κρατά ζεστή συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους. Για εφήβους και φυσικά για μεγάλους.

«Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι διακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν από το δάγκωμα μιας μαϊμούς», γράφει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, αναφερόμενος στο συμβάν που διαδραματίστηκε στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, τον Οκτώβριο του 1920, και το οποίο προκάλεσε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου. Τη ζωή και τις διακυμάνσεις της τύχης αυτής της μαϊμούς παρακολουθούμε στο πρωτότυπο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Η μαϊμού του βασιλιά» (Εκδόσεις Πατάκη), που συντίθεται από αυθεντικά ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής, χιούμορ και στιβαρή μυθοπλασία. Στόχος του, να καταδείξει τους μηχανισμούς και τις παντελώς λανθασμένες πολιτικές που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αλλά και τον ρόλο του τυχαίου σε μια σειρά από γεγονότα που μπορεί και να καθόρισαν την κατάληξη αυτής της ιστορίας, μπορεί και όχι.

Ποιος κάνει κέφι μια διασκεδαστικότατη περιήγηση στην ιστορία της πατριαρχίας και στους αγώνες του φεμινισμού εναντίον της; Ο χλευασμός και η παρενόχληση των φεμινιστριών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Τον 18ο αιώνα, οι φεμινίστριες αποκεφαλίζονταν στη γκιλοτίνα· οι σουφραζέτες του 19ου αιώνα κατέληγαν στη φυλακή. Σήμερα, ακτιβίστριες βρίσκονται φυλακισμένες σε χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Αλλού, οι γυναίκες που τολμούν να μιλήσουν για κατάφορες ανισότητες (δομικές και μη) χαρακτηρίζονται «κυκλοθυμικές», «θυμωμένες» ή ακόμα και «μη ελκυστικές». Κι όμως, νέες γενιές φεμινιστριών αναδύονται συνεχώς, γυναίκες που τολμούν να αυτοαποκαλούνται φεμινίστριες με περηφάνια. Στο graphic novel «H Πτώση της Πατριαρχίας» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη), τo βραβευμένο δίδυμο Marta Breen και Jenny Jordahl μεταφέρουν τους αναγνώστες σε μια ανασκόπηση της πολιτισμικής ιστορίας της πατριαρχίας και, με πολύ χιούμορ, παρουσιάζουν το πώς οι άνδρες, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γούντι Άλεν, έχουν περιγράψει τον κόσμο μέσα από το ανδρικό βλέμμα και για αιώνες ολόκληρους, έχουν ορίσει τα πώς και τα τι της γυναικείας υπόστασης. Οι γυναίκες, στο πέρασμα των χρόνων, έχουν πολεμήσει ενάντια στην καταπίεση· ας αναδείξουμε τη μάχη αυτή! Καιρός ν’ αλλάξουν τα πράγματα! Περιηγηθείτε στους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος και στο τέλος βραβεύσετε κι εσείς τον χειρότερο σεξιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας (ούτε που μαντεύετε ποιος… κέρδισε) Και γιορτάστε, φυσικά, τη σταδιακή αλλά αδιαμφισβήτητη πτώση της πατριαρχίας! Για αναγνώστριες και -μακάρι-και αναγνώστες από 14 ετών!

Βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά το 2018, το «Ραϊάν και Νουρ ή… Νουρ και Ραϊάν», που μόλις κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική, αποτελεί ένα θεατρικό έργο ιδανικό για σκηνική παρουσίαση, με το εύρος των μηνυμάτων που μεταδίδει και τις πολλαπλές δυνατότητες σκηνικής εικονοποίησης που προσφέρει. Η Αγγελική Δαρλάση αναφέρεται σε δύο ήρωες οι οποίοι αγωνίζονται για τα πιστεύω και τη διαφορετικότητά τους αναφορικά με το φύλο τους, παλεύοντας με τα κοινωνικά στερεότυπα και τις έξωθεν επιταγές, που έρχονται σε κόντρα με την ιδιοσυγκρασία τους. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία με στοιχεία παραμυθιού, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και διδακτισμό, η οποία διακρίνεται για την ισορροπημένη θεατρική δομή της, αλλά και για τη σύγχρονη οπτική της σε ένα θέμα πάντα επίκαιρο και πολυδιάστατο.

Το «Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά!», της μητέρας, δημοσιογράφου και παιδοψυχολόγου Kate Silverton, είναι ένας καινοτόμος οδηγός για γονείς με παιδιά ηλικίας έως 5 ετών, με μοναδικές συμβουλές για τις καθημερινές προκλήσεις. Θέλετε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις εκρήξεις θυμού και το κλάμα των παιδιών σας, πώς να δίνετε τέλος στους καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια μέσα σε δευτερόλεπτα και πώς να θέσετε τις βάσεις για την καλή ψυχική υγεία των παιδιών σας; Γνωρίστε μια πρωτοποριακή προσέγγιση ανατροφής, που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε εύκολα και διασκεδαστικά την οικογενειακή καθημερινότητα. Οι μοναδικές στρατηγικές της συγγραφέως, τα παραδείγματα που παρουσιάζει και οι απλές τεχνικές της θα σας επιτρέψουν να διαχειριστείτε εύκολα τις δύσκολες προκλήσεις και θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν ενισχυμένο δεσμό με το παιδί σας, τόσο τώρα όσο και στα επόμενα χρόνια. Βασισμένο στις πρόσφατες ανακαλύψεις της επιστήμης, αυτό το ελκυστικό, εύληπτο και τρυφερό βιβλίο θα επαναπροσδιορίσει και θα εμπλουτίσει τον τρόπο που βλέπετε και μεγαλώνετε τα μικρά σας, καθώς πρεσβεύει πως κάτω των πέντε ετών κανένα παιδί δεν μπορεί να είναι άτακτο.

Στο βιβλίο της «Ο ενσυνείδητος γονέας», η δρ Σέφαλι Τσάμπαρι, εστιάζοντας στη δυναμική της σχέσης γονέα-παιδιού, αναλύει τις επιστημονικές της θέσεις ως σύμβουλος γονέων και ζευγαριών, στρέφοντας τον καθρέφτη στους ενήλικους. Εμπλουτισμένο με αληθινές ιστορίες από τις εμπειρίες της με τις πάμπολλες οικογένειες που έχει βοηθήσει στο ταξίδι της επίγνωσης, το «κάλεσμα στην ενσυνείδητη ανατροφή των παιδιών» μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να τα βοηθήσουμε να ανθήσουν και να μας καταπλήξουν με τον φυσικό τους τρόπο να υπάρχουν. Η ενσυνείδητη θεώρηση ως διαλογισμός για τη φύση της γονεϊκότητας είναι το απαραίτητο πνευματικό διάλειμμα, ώστε ως γονείς να αντιδράμε με επίγνωση και διαύγεια, έχοντας ως στόχο την ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί. Οι θέσεις του «Ενσυνείδητου γονέα» αντανακλούν όχι μόνο τα θεωρητικά μοντέλα και ευρήματα της Θετικής Ψυχολογίας, αλλά είναι εναρμονισμένες, φιλοσοφικά και πρακτικά, με τα πιο σύγχρονα μοντέλα μάθησης, τα οποία περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός πλαισίου αποδοχής που θα αναδείξει τα μοναδικά και θαυμαστά χαρακτηριστικά κάθε παιδιού. Η νέα σειρά γονεϊκότητας του Μάρτη (υπεύθυνος: Νίκος Κριτσαντώνης), που εγκαινιάζεται με το βιβλίο αυτό, σε μετάφραση της Λένας Καλλέργη, θα αποτελείται από βιβλία που ακολουθούν τις πιο σύγχρονες τάσεις και μοντέλα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Το παιδί σας είναι σε διαρκή κίνηση; Είναι παρορμητικό, ευσυγκίνητο, αφηρημένο, μοναχικό, αγχωμένο; Νιώθετε πως έχετε ένα παιδί διαφορετικό, που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και τα συναισθήματα με τον δικό του μη συνηθισμένο τρόπο; Το εικονογραφημένο βιβλίο «Το παιδί μου είναι διαφορετικό. Πώς να το βοηθήσω;», της Γαλλίδας ψυχολόγου και παιδαγωγού Marina Failliot-Laloux συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη, για να καταλάβετε καλύτερα την ψυχολογία του παιδιού σας και να το οδηγήσετε στον δρόμο της ηρεμίας και της επιτυχίας. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορέσετε  να κατανοήσετε τις διαταραχές της μάθησης (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία), τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ), την υψηλή νοητική ικανότητα, το σύνδρομο Άσπεργκερ, να καθοδηγήσετε το παιδί σας ώστε να εξελιχθεί νοητικά, σωματικά και συναισθηματικά, να το ενθαρρύνετε να καλλιεργήσει τα ταλέντα του, να διαχειριστεί την υπερευαισθησία και να ελέγξει το σώμα του. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.