Αρχική HOT ΠΑΙΔΙΑ ΓΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
παιδιά γονέων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

ΠΑΙΔΙΑ ΓΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

από Πελιώ Παπαδιά

παιδιά γονέων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδεςΌταν άνοιξαν δειλά δειλά τα σχολεία, πέρυσι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, οποιοδήποτε παιδί μπορούσε να μην επιστρέψει στις αίθουσες, με μια υπεύθυνη δήλωση ότι συγκατοικεί με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Φέτος, όμως, παρά το γεγονός ότι ο ιός είναι ακόμα πιο επιθετικός, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τα παιδιά γονέων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και φυσικά για τους φροντιστές τους μέχρι πριν από δυο ημέρες, όταν δημοσιεύτηκε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σχετικό ΦΕΚ.

“Αν κολλήσεις, θα πεθάνεις”, είχε πει στη Φανή ο γιατρός της κι έτσι η Φανή, με σοβαρό πρόβλημα στον πνεύμονα (ΧΑΠ), που χρειάζεται και πρακτική βοήθεια καθημερινά, αλλά και συσκευή οξυγόνου, έφυγε με το που άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές από το σπίτι, αφήνοντας πίσω τον άντρα και τα δυο παιδιά της, που υποχρεωτικά πήγαιναν σχολείο, και μετακόμισε σε μια φίλη της που τηλε-εργάζεται και προσέχει. “Αναγκάστηκα να το κάνω”, μου λέει, “γιατί το να απαιτώ από τα παιδιά να φοράνε μάσκες, όπως γινόταν μέχρι τον Νοέμβριο, να φοβάμαι να τα αγκαλιάσω και να τα γεμίζω και με τύψεις και φοβίες ήταν σαφώς πιο δύσκολο από το να τους πω πως θα τα βλέπω καθημερινά δυο και τρεις φορές με βιντεοκλήση, προκειμένου και εκείνα να είναι ήρεμα και εγώ να μην είμαι, όσο γίνεται, στην τσίτα”. Και κλείνει λέγοντας πως χαριτολογώντας και πονώντας ταυτόχρονα λένε με τον άντρα της πως τα παιδιά της είναι παιδιά ενός κατώτερου γονιού.

Η Σοφία, από την άλλη, το ρισκάρει, μια και δεν έχει άλλη επιλογή. Νεφροπαθής, σε αιμοκάθαρση, εν αναμονή μεταμόσχευσης, προσπάθησε να βρει μια χρυσή τομή με τη δασκάλα και τον διευθυντή της κόρης της και συμφώνησαν να είναι επιεικείς στις απουσίες της μικρής. “Όμως, δεν είναι λύση να μην τη στέλνω σχολείο και να μη διδάσκεται”, τονίζει η Σοφία. “Το παιδί”, εξηγεί, “κάθε βράδυ έχει εφιάλτες. Φοβάται ότι κολλάει και ότι με κολλάει και ότι μπαίνω στο νοσοκομείο. Ήδη έχει θέμα με τις ώρες που λείπω για αιμοκάθαρση. Στο σχολείο απομακρύνθηκε εντελώς από τους φίλους της και όλη αυτή η χρονιά, όπως και η προηγούμενη, κύλησε με τη βοήθεια παιδοψυχολόγου. Στο lockdown χαλάρωσε λιγάκι, όμως μετά την επιστροφή στις αίθουσες, πάγωσε και πάλι. Δεν θέλω να της το κάνω αυτό. Από την άλλη, δεν πρέπει να κολλήσω, γιατί τότε το κόστος θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο”, προβληματίζεται…

Η Φανή και η Σοφία, μαζί με άλλους γονείς ή φροντιστές που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, άσκησαν πιέσεις στο Υπουργείο, ώστε να υπάρξει μια πρόβλεψη ώστε τα παιδιά γονέων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να διδαχτούν την τάξη τους εξ αποστάσεως. Έτσι από σήμερα, ξεκίνησαν τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς πλέον υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι μόνο για τα παιδιά που πάσχουν τα ίδια από σοβαρό υποκείμενο νόσημα, αλλά και για εκείνα που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Ως άτομα συνοικούντα με τους μαθητές/τριες για την εφαρμογή του μέτρου ορίζονται οι κηδεμόνες και οι συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού ευθέως ή εκ πλαγίου των μαθητών/τριών και στην περίπτωση που οι μαθητές/τριες είναι ενήλικοι και οι σύζυγοι αυτών. Ως υποκείμενα νοσήματα τα οποία μπορεί να συνιστούν αιτία για προσεκτική στάθμιση του ενδεχομένου μακρόχρονης αποχής του παιδιού από το σχολείο θεωρούνται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
1) άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνει δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,
2) άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνει δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,
3) άτομα με διάγνωση νεοπλασίας ή αιματολογικής κακοήθειας που βρίσκεται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία,
4) άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% [FEV1: forced expiratory volume in 1st second], διάμεση πνευμονοπάθεια με δοκιμασία διάχυσης < 40%),
5) άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου)
6) άτομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση,
7) άτομα με ανοσοκαταστολή λόγω βαριάς συνδυασμένης ανοσοανεπάρκειας, HIV λοίμωξης με CD4<200 κύτταρα/μL ή που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω φλεγμονωδών νοσημάτων.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.