Αρχική ΝΕΑ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

από Τaλκ

ieras-1024x683Σε αποφάσεις προχώρησε η Ιερά Σύνοδος, την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, 16.3.2020 και περιλαμβάνουν μια σειρά αποφάσεων που δείχνουν πως η Εκκλησία άργησε, αλλά “ξύπνησε” μετά τις έντονες ανησυχίες της κοινής γνώμης, αλλά και της κυβέρνησης. Άλλωστε, πριν από λίγες μόλις ημέρες  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε σαφή θέση υπέρ του κλεισίματος των εκκλησιών στο διάγγελμά του σχετικά με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει η χώρα λόγω του Covid-19.

Αναλυτικά αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση:

Συνήλθε εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κυρίου Ιερωνύμου, προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορονοϊού, τονίστηκε αρχικά, ενώ έγινε γνωστό πως στην Εκκλησία παρείχε ενημέρωση ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και μετά από την ενημέρωση αυτή, ακολούθησε συζήτηση και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε:

1) Οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοιχτοί μόνο για κατ΄ιδίαν προσευχή.

2) Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο καθένας θα πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του ιού. Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3) Αναβάλλονται προσωρινά όλες οι καθημερινές ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα μυστήρια (βαφτίσεις και γάμοι).

4) Οι κηδείες θα γίνονται μόνο εντός του ναού και με την παρουσία μόνο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ίδιο θα ισχύει και για τα μνημόσυνα.

5) η Ιερά Σύνοδος υιοθετεί όλα τα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, τονίζοντας πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια να περιοριστεί ο φονικός ιός.

6) Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

7) Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8) Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

9) Προτρέπει τους χριστιανούς μας κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.