Αρχική HOT ΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ

ΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ

από Πελιώ Παπαδιά

κρυολογήματαO χειμώνας φτάνει και μαζί του φτάνουν και τα κρυολογήματα και οι ιώσεις που ταλαιπωρούν παιδιά και γονείς. Αν και είναι αδύνατον να μην αρρωστήσει καθόλου το παιδί μας, υπάρχουν τρόποι να το προφυλάξουμε ώστε είτε να αρρωσταίνει λιγότερο συχνά, είτε να περνάει τις ασθένειες ηπιότερα. Επίσης, υπάρχουν τρόποι φροντίδας του όταν είναι αδιάθετο, που θα του (μας) διευκολύνουν την καθημερινότητα. Σας δίνουμε, λοιπόν, οδηγίες, σύμφωνα με τις συμβουλές της παιδιάτρου μας, κ. Μαρίας Θ. Αυγέρη.

Από ποιες ιώσεις και κρυολογήματα κινδυνεύουν περισσότερο βρέφη και νήπια το φθινόπωρο και τον χειμώνα;

Πιο επικίνδυνοι για βρέφη και νήπια είναι ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Και οι δύο μεταδίδονται εύκολα μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων και του σάλιου. Η γρίπη εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, μυαλγίες, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, εμετούς και διάρροιες. Οι επιπλοκές της, ειδικά στα παιδιά κάτω των 5 ετών, περιλαμβάνουν ωτίτιδα, πνευμονία και μυοσίτιδα. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι το συχνότερο αίτιο βρογχιολίτιδας και εκδηλώνεται με έντονη καταρροή, βήχα και δύσπνοια. Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών μπορεί να παρουσιάζουν ανησυχία και άρνηση λήψης τροφής, ενώ είναι πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία.

Έχω παιδί που πηγαίνει σχολείο και μωρό στο σπίτι. Πώς προστατεύω το μωρό από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις που θα φέρνει το μεγάλο παιδί στο σπίτι;

Καταρχάς, τηρώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής, δηλαδή συχνό πλύσιμο των χεριών, καλό αερισμό του σπιτιού, απαγόρευση καπνίσματος στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Εάν το μεγαλύτερο παιδί μας αρρωστήσει, φροντίζουμε να μην έρθει σε επαφή με το μωρό. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας για γρίπη και κοκκύτη (ανοσία αγέλης).

Υπάρχουν ουσιαστικοί τρόποι προστασίας από τα κρυολογήματα τις ιώσεις;

Ναι, μπορούμε να βασιστούμε στο τρίπτυχο «πλύσιμο χεριών−αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους−εμβόλια».

Πότε δίνω αντιπυρετικά; Ανά πόση ώρα; Πότε πρέπει να με ανησυχήσει ο πυρετός;

Αντιπυρετικά δίνουμε σε θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη ή ίση των 38 βαθμών Κελσίου. Χρησιμοποιούμε σιρόπι παρακεταμόλης και σιρόπι ιβουπροφαίνης εναλλάξ κάθε 3 με 4 ώρες. Ο πυρετός μάς ανησυχεί αν είναι πολύ υψηλός (39°-40°), αν δεν υποχωρεί με τα αντιπυρετικά, αν συνοδεύεται από έντονη καταβολή του παιδιού, κεφαλαλγία, εμετό και εξανθήματα.

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται το παιδί να πάρει αντιβίωση;

Όταν έχει μικροβιακή λοίμωξη και όχι μια απλή ίωση και αυτό θα πρέπει να το κρίνει ο παιδίατρός του. Το ίδιο ισχύει και για τα αντι-ικά φάρμακα για τη γρίπη, που δίνονται με πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις.

Σε ποιες περιπτώσεις επικοινωνώ με τον παιδίατρο;

Επικοινωνούμε με τον παιδίατρο, αν ένα παιδί έχει κλείσει τρία εικοσιτετράωρα με πυρετό, αν δυσπνοεί, αν πονάει η κοιλιά του, αν κάνει εμετούς και διάρροιες και γενικότερα αν το βλέπουμε πολύ καταβεβλημένο.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία και υγρασία σε ένα δωμάτιο τον χειμώνα;

Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 20° και 22° και η ιδανική υγρασία είναι μεταξύ 30% και 50%.

Αν το παιδί μου είναι κρυωμένο, δεν μπορεί να εμβολιαστεί;

Μπορεί, αρκεί να είναι σε καλή γενική κατάσταση και να μην έχει υψηλό πυρετό. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος εξετάζει το παιδί πριν από τον εμβολιασμό.

Όταν το παιδί έχει πυρετό, πώς το ντύνουμε και πώς το σκεπάζουμε;

Όπως το ντύνουμε και το σκεπάζουμε ανάλογα με την κάθε εποχή και φροντίζοντας να νιώθει άνετα.

Όταν το παιδί είναι άρρωστο, κάνει κανονικά μπάνιο ή περιμένουμε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα;

Κάνει κανονικά μπάνιο. Μάλιστα, το χλιαρό, ολόσωμο μπάνιο βοηθά στην υποχώρηση του πυρετού.

Έχω παραλείψει κάποιες δόσεις εμβολίων. Τι κάνω;

Το συζητάμε με τον παιδίατρο, ώστε να μας πει τι χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα. Σημειώνεται ότι δε χάνονται οι δόσεις των εμβολίων, που έχουν ήδη γίνει.

Πώς αντιμετωπίζουμε το σχεδόν μόνιμο μπούκωμα των νηπίων το φθινόπωρο και τον χειμώνα;

Με άπειρες ρινοπλύσεις!

Όταν κάνει κρύο, να αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω με τα παιδιά μας;

Βγαίνουμε κανονικά έξω, ντύνοντάς τα κατάλληλα, χωρίς υπερβολές.

Όταν είναι κρυωμένο, πότε κρατάμε το παιδί μας στο σπίτι και πότε το ξαναστέλνουμε στο σχολείο;

Το κρατάμε στο σπίτι αν είναι καταβεβλημένο και ιδίως αν έχει πυρετό. Το ξαναστέλνουμε στο σχολείο όταν έχει κλείσει 24 ώρες απυρεξίας.

Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί όταν είναι άρρωστο; Τι κάνουμε αν δεν θέλει να φάει τίποτα;

Πρέπει να τρώει ελαφρά και να παίρνει πολλά υγρά, για παράδειγμα σούπες, βραστό κρέας, πουρέ, λαχανικά, γάλα, χαμομήλι με μέλι. Αν δε θέλει να φάει δεν το πιέζουμε, εστιάζουμε όμως στη επαρκή πρόσληψη υγρών. 

Υπάρχουν τροφές που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας;

Το ανοσοποιητικό τους σύστημα θωρακίζεται τρώγοντας από όλες τις ομάδες τροφών στις κατάλληλες ποσότητες. 

Το παιδί μου αρνείται να πάρει σιρόπι και την πλειονότητα των φορών κάνει εμετό όταν του το χορηγώ με τη σύριγγα. Τι μπορώ να κάνω;

Μία λύση είναι να το ανακατέψουμε με κάτι εύγευστο και σε μικρή ποσότητα, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα λάβει την κατάλληλη δόση. Σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπόθετο, που όμως για παιδιά υπάρχει μόνο σε αντιπυρετικό.

Ευχαριστούμε την παιδίατρο Μαρία Θ. Αυγέρη. Μπορείτε να τη βρείτε στο maria.aygeri@gmail.com και στο 6945792250.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ






Facebook

Newsletter

Συμπληρώστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Τaλκ

talcmag.gr ©2023 – All Right Reserved.